İBB Gülhane Parkı Sarnıcı'nı gün yüzüne çıkardı

İBB Gülhane Parkı Sarnıcı

İBB Gülhane Parkı Sarnıcı'nı gün yüzüne çıkardı

İBB Miras unutulan sarnıcı gün yüzüne çıkardı. Özgün dokusuna uygun özenli restorasyon çalışması tamamlandı. Gülhane Parkı Sarnıcı ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

İSTANBUL (İGFA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB),  unutulmuş tarihi yapıları özgür halleriyle yenileyerek İstanbul’a kazandırmaya devam ediyor. Bebek Sarnıcı, Cendere Sanat, Haliç Sanat’tan sonra, Gülhane Parkı Sarnıcı da şehrin kültür hazinesine kıymetlendirilerek yeniden dahil edildi.   

YENİ NESİL MÜZECİLİK 

Uzun yıllardır atıl durumda kalan Gülhane Sarnıcı’nda, koruma ve restorasyon çalışmaları gerçekleştirildi. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’na bağlı İBB Miras, Yerebatan Sarnıcından sonra benzer bir yaklaşımla Gülhane Parkı Sarnıcı’nı da İstanbul’a kazandırdı. Çalışmalar kapsamında, karakteristik dokusuyla uyumlu, geri alınabilir özellikte bir yürüyüş platformu yapıya eklendi. 

Çağdaş bir aydınlatma sistemiyle sarnıcın iç mekanı, söyleşiler, dinletiler gibi farklı etkinlikler için hazır hale getirildi.

Gülhane Parkı Sarnıcı’yla birlikte yanı başındaki tarihi çeşme de bakım ve onarımdan geçirilerek suya kavuşturuldu. 1911 tarihli kitabesi olan Barok üsluplu zarif çeşme, akan suyuyla kent hayatına yaşam katmaya başladı. İstanbul’un en özel buluşma alanlarından Gülhane Parkı’nda bulunan Gülhane Parkı Sarnıcı’nda, sanatçı Büşra Kölmük’ün “Gelecek Güzel Günler”, “Ojakhi”, “Rüya Odası” gibi heykellerinin sergileneceği “Polen” başlıklı sergisi ziyaretçilerle buluşacak.

GÜLHANE PARKI SARNICI HAKKINDA

M.S. 5.-7. yüzyıllar arasına tarihlenen Gülhane Parkı Sarnıcı’nı kimin yaptırdığı bilinmiyor. Sarnıcın üzerindeki duvar kalıntıları geçmişte üzerinde bir yapı bulunduğuna işaret ediyor. Sarnıç, Padişah Mehmet Reşat’ın 16 Ekim 1912 tarihinde verdiği izinle İstanbul Şehremini Dr. Cemil Topuzlu tarafından Gülhane Parkı’nın halka açık bir parka dönüştürüldüğü 1913 yılında tespit edildi. 


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Üniversite Öğrencileri ile Ulaşım Hakkında Görüşmeler Başladı

Büyükşehir’den Kitap Fuarı’na Ücretsiz Ring Seferi

Başkanımız Kayseri, Niğde, Ve Nevşehir´de Şahinbeyli Üniversite Öğrencileri İle Biraraya Geldi

Kemer’de altyapı çalışmaları

MANSUR YAVAŞ’TAN GREVDEKİ MADEN İŞÇİLERİNE DESTEK ZİYARETİ

BAŞKAN GENÇ: TABZON'A YAPILACAK EN HAYIRLI İŞLERDEN BİRİ BİYOLOJİK ARITMADIR

EKİPLERİMİZDEN GECE BOYU YAĞIŞLA MÜCADELE

Bilim Şehri Kayseri’de Büyükşehir-TÜBİTAK İş Birliği ile İki Önemli Toplantı

Başkan Doğan: “Türk Dünyasını Samsun’umuzda ağırladık”

“Dış kaynaklı festivallere sıcak bakmıyoruz”

24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlu Olsun

AYDIN’DA 107 BİN VATANDAŞ AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ‘EMEKLİ KART’ KULLANIYOR

Pendik’te Öğretmenler Turnuvasında Ödüller Sahiplerini Buldu!

Başkan Doğan Çocukların Mutluluğuna Ortak Oldu

KAYMEK’ten Öğretmenler Günü’ne Özel Geçmişten Günümüze Öğretmen ve Okul Sergisi

Sakaryalı okuyucular hikayeler arasında yolculuğa çıkıyor: Kayıtlar açıldı

MUDANYALI ÇOCUKLARDAN SES GETİREN MANİFESTO

Büyükşehir’den Emeklilere ‘İleri Yaşta Beslenme’ Eğitimi

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HAYATIN HER ALANINDA KADINLARIN YANINDA

Büyükşehir’in söyleşi ve konferans programları başlıyor

Prof. Dr. Süleyman Pampal, Sahada Yaptığı Çalışmaların Sonuçlarını Sıcağı Sıcağına Adanalılarla Paylaştı