İklim krizinin etkilerini azaltmada bitkisel gıdalar önemli rol oynuyor

İklim krizinin etkilerini azaltmada bitkisel gıdalar önemli rol oynuyor

İklim krizinin etkilerini azaltmada bitkisel gıdalar önemli rol oynuyor

İklim krizinin yıkıcı etkileri her geçen gün derinleşirken, gıda kaynaklarımız azalıyor. Buna karşılık, artan nüfusla birlikte gıda ihtiyacı da hızla artıyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünya nüfusunun 2050 yılında 9.8 milyara ulaşacağı ve gıda ürünlerine yönelik talebin yüzde 60 ile 70 oranlarında artacağı tahmin ediliyor.

İSTANBUL (İGFA) - Dünya, iklim krizinin etkileriyle karşı karşıya ve her geçen gün bu etkiler daha da derinleşiyor. Kaynakların giderek sınırlı bir hale geldiği günümüzde, gıda üretiminde ve tüketiminde değişime gidilmesi mecburi bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Bu bağlamda, bitkisel gıdaların arttırıldığı ve dengeli beslenmenin teşvik edildiği bir yaklaşım, sadece sağlıklı yaşamı desteklemekle kalmayıp, aynı zamanda dünyamızın sürdürülebilirliği için kaçınılmaz görünüyor. Beslenme alışkanlıklarını iyileştirebilmek ve sürdürülebilir gıda sistemlerine geçiş yapabilmek için çözüm odaklı yaklaşımların benimsenmesi gerektiğini belirten BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ bu konudaki önerilerini anlattı.

“PARİS ANLAŞMASI HEDEFLERİNİN GERİSİNDE KALDIK”

Bitkisel proteinlerin attırılması hedefini merkeze alan gıda sistemi dönüşümünün önemine vurgu yapan BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, “İklim krizi dolayısıyla, BM İklim Uzmanı'nın da belirttiği gibi aşırı sıcaklıklar ve su kıtlığı nedeniyle 2030'dan önce küresel gıda tedarikimiz büyük risklerle karşı karşıya. Tarımsal uygulamalarda sürdürülebilirliği benimsemek, doğru tarım yöntemlerini teşvik etmek ve toprağın bozulmasını önlemek adına daha bilinçli adımlar atmamız gerekiyor. Paris Anlaşması’nın küresel sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyeye kıyasla 1,5°C ile sınırlama hedefi doğrultusunda, gıda sistemlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılması gerekiyor. Ancak yapılan araştırmalarda fosil yakıt emisyonları derhal ortadan kaldırılsa bile, yalnızca küresel gıda sisteminden kaynaklanan emisyonların ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırmayı imkânsız hale getireceğini, hatta 2°C hedefine ulaşmayı bile zorlaştıracağını belirtiliyor (*). İşte bu nedenle bitkisel gıdalar merkezli bir gıda sistemi dönüşümü şart” diye konuştu.

“GIDA ARZ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYACAK DENGELİ BİR ÜRETİM VE TÜKETİM MODELİNE GEÇİLMELİ”

BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, sürdürülebilirlik için bitki bazlı gıda tüketiminin önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Sürdürülebilir gıda sistemlerine geçiş, hem bugünkü hem de gelecek nesillerin sağlığını ve refahını korumak için kritik öneme sahip. Dünyadaki tarım arazileri ve su kaynaklarının büyük bir kısmı hayvancılık için kullanılıyor, bu da biyoçeşitliliğin azalmasına, ormansızlaşmaya, yaşam alanı kayıplarına ve yaygın su ve toprak kirliliğine neden oluyor. Ayrıca, hayvancılıkta antibiyotiklerin aşırı kullanımı toplum sağlığı için ciddi bir risk oluşturuyor. Hayvancılık faaliyetlerinin hayvan refahı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu da kabul etmeliyiz. Ancak hayvancılığın tamamen rafa kaldırılmasından bahsetmiyoruz. Hayvancılık, milyonlarca insan için önemli bir geçim kaynağıdır ve hayvansal gıdalar birçok toplum için sosyal ve kültürel öneme sahiptir. Biz, gıda sistemlerinin sürdürülebilirliği ve gıda arz güvenliğini sağlayacak dengeli bir üretim ve tüketim modeline geçilmesinin önemini vurgulamak istiyoruz. Böyle bir modele geçişte bitkisel gıdaların öncü rol oynamasını gerektiğini belirten Akdağ, “Emisyonları düşük gıda ve yemlerin üretilmesi, tarım ve gıda lojistiğinin asgariye indirilmesi, gıda israf ve kayıplarını önleyen uygulamalar ve toplumsal farkındalık yaratılarak davranış değişikliğinin tetiklenmesi gerekmektedir. Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek sürdürülebilir tarım ve hayvancılık uygulamalarının hayata geçirilmesi ve yenilikçi bitkisel protein alternatiflerinin piyasaya sunulması büyük önem taşımaktadır. Ancak, ülkemizdeki yasal düzenlemeler bu süreçte teşvik edici olmadığı gibi bazen engel de oluşturmaktadır. Karar vericilerin bu konunun öneminin farkında olarak gerekli düzenlemeleri yapacaklarına inanıyoruz ve bu süreçte her zaman destek vermeye hazırız” dedi.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Elazığ’da Jandarma Personeli, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü Dolayısıyla Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Malatya'ya 6 ayda 15 milyar liralık yatırım

MEB'den 1. sınıflara yönelik etkinlik fasikülü

Konya Selçuklu'da anlamlı etkinlik

ODUNPAZARI BELEDİYE TİYATROSUNA 6 ÖDÜL

Türkiye İş Kadınları Derneği’nin projesine Halkbank desteği

Bursa İnegöl'de 'Genç Bakış' buluşmaları sürüyor

Bursa Karacabey'den eğitime ve çevreye destek

Türkiye'de ilk! Rugby ve eskrim takımı kuruldu

ŞEHİTKÂMİL’DEN DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ’NE ÖZEL KONSER

Aselsan'dan Savunma Sanayii'ne iki ayrı imza

BAŞKAN GÖKHAN YÜKSEL, COP29’DA KONUŞTU

Cüneyit Zorlu, Büyükşehir bütçesindeki faiz yüküne dikkat çekti

Türkiye 10 ayda 55 milyonu ağırladı... Ekim'in lideri Almanya oldu

Büyükşehir İle İlçeler Arasında Koordinasyon

ARNAVUTKÖY BALIKÇI BARINAĞI YAT LİMANI OLUYOR

Kocaeli İzmit'te öğretmenlere anlamlı ziyaret

Bursa Gemlik'te fiyat uyumsuzlukları Zabıta'ya takıldı

Bizim Çocuklar'ın rakibi belli oldu

Bursa Osmangazi’de Hasan Ali Yücel yılı

Sakarya'da vatandaşa çağrı yapıldı