Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca "Afet İletişim Çalıştayı" kapsamında, "Afet Sahalarında Habercilik" başlıklı panel düzenlendi.
ANKARA (İGFA) - Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nda düzenlenen panelin moderatörlüğünü yapan İletişim Başkanlığı Basın-Yayın Dairesi Başkanı Büşra Karaduman Aktuna, afet sahalarında yapılan habercilikte tam ve hızlı koordinasyonun önemine dikkati çekti.
Afet ve savaş sahasında yapılan haberciliğin benzerliğine işaret eden Aktuna, "Afet sahalarında objektif habercilik yapmak çok değerli fakat bir o kadar da zor. Bir yandan mesleğin etik kurallarına uymaya çalışacaksınız diğer yandan sağlıklı haber verebilmek için kendi sağlığınızı korumaya gayret edeceksiniz." değerlendirmesinde bulundu.
Küresel iklim değişikliğine de değinen Aktuna, günlük hayat pratiklerimizi değiştirebilmek için haberciler tarafından sahadan çok güçlü çok kareler paylaşıldığını söyledi.
"UZAKTAN AFET HABERCİLİĞİ OLMAZ"
İletişim Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan habere göre Anadolu Ajansı Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Fırat Yurdakul da konuşmasında, "Gördüklerinize mi, duyduklarınıza mı, okuduklarınıza mı daha çok inanıyorsunuz?" diye sorarak başladı. Yurdakul, "Biz buradan yola çıkıyoruz. Savaş muhabirliği için de afet muhabirliği için de aynı şeyi söyleyebilirim." dedi.
Gazetecilerin, afetzedelerle okuyucu ve izleyici arasındaki en güçlü enformasyon kaynağı ve doğru bilgiyi vermekle yükümlü olan kişiler olduğunu belirten Yurdakul, savaş ve afet muhabirliğinin uzaktan yapılmasının mümkün olmadığını vurguladı.
Afet habercisinin en önemli ve ilk vazifesinin kendisini korumak olduğunu, aksi durumda insanlara doğru enformasyonu ulaştırma imkânının olmayacağını ifade eden Yurdakul, görevi sırasında yaşamını yitiren Sebahattin Yılmaz, Cem Emir ve Abdülkadir Nişancı'ya rahmet diledi.
Yurdakul, gazetecinin, habercilik sırasında "etki, yakınlık, duygu, sıra dışılık, zamanındalık" gibi başlıklara odaklandığını kaydetti.
ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz