İSİG: Çocuk işçilik yasaklanmalı

İSİG: Çocuk işçilik yasaklanmalı

İSİG: Çocuk işçilik yasaklanmalı

12 Haziran Dünya Çocuk İşçili ile Mücadele Günü dolayısıyla "Çocuk İş Cinayetleri" Raporunu kamuoyuyla paylaşan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, son 9 yılda 556 çocuğun çalışırken hayatını kaybettiğine dikkati çekerek, "Çocuk işçilik yasaklanmalıdı" çağrısında bulundu

İSTANBUL (İGFA) - İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi verilerine göre 2021 yılında Türkiye'de en az 62 çocuk, çalışırken hayatını kaybetti.

12 Haziran "Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü" dolayısıyşla İSİG Meclisi'nin konuyla ilgili verileri raporlaştırdı.

2013 yılından bu yana ölen çocuk işçi sayısına yönelik istatistiki verilere dikkati çeken İSİG, çocuk işçilerin yasaklanmasını talep etti.

Türkiye'de son 9 yıl içerisinde ölen çocukların 316'sının tarım ve orman; 57'sinin inşaat 37'si metal; 27'sinin ise konaklama ve eğlence işkolunda hayatını kaybettiğini duyurdu.

Türkiye’nin 75 şehrinde iş cinayeti gerçekleştiğini tespit edildiği belirtilen raporda; 44 ölüm Şanlıurfa’da; 35 ölüm Gaziantep’te; 29 ölüm Adana’da; 26 ölüm İstanbul’da; 23 ölüm Konya’da; 20 ölüm Antalya’da; 17 ölüm Mardin’de; 16 ölüm Mersin’de; 15’er ölüm Aydın ve Bursa’da olduğu kaydedildi.

Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla kayıt altına aldıkları 2013 yılından 2021 yılı sonuna kadar olan sürede yıllara, işkollarına, nedenlerine, cinsiyetlerine, yaşlara ve şehirlere göre tasnif edilmiş tabloları paylaşan İSİG, raporun son bölümünde ise “Çalışma Bakanlığı ve SGK’nın çocuk işçi ölümleri verilerindeki tutarsızlıklar” çerçevesinde AK Partilili hükümet dönemindeki çocuk işçi ölüm bilgilerine yer verdi.

Meclis olarak taleplerin de sıralandığı raporda, çocuk işçiliğin getirildiği durumu ve çocuk iş cinayetlerinin bir “çocuk emek sömürüsü” politikası olduğu vurgulandı.

*Ucuz çocuk işgücünü teşvik eden ve bunun altyapısını oluşturan eğitim sistemi ve eğitim politikalarına son verilmelidir" çağrısında bulunan İSİG, *Çocuk emeğiyle ilgili veriler bilimsel, güvenilir ve düzenli bir şekilde yayınlanmalıdır. Kayıt-dışı çocuk işçi çalıştırılan kişi ve kurumlara göz yumulmamalı, caydırıcı cezalar verilmelidir. Yasadışı çocuk işçi çalıştırmayı önlemeye yönelik tedbirler alınmalı, denetimler etkin ve sıkı bir şekilde yapılmalı, ilgili mevzuatlar yürürlüğe koyulmalıdır. Tüm çocuklar ücretsiz ve detaylı sağlık taramasından geçirilmelidir. Çocuk işçilik yasaklanmalıdır" görüşlerine yer verdi.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: isig: çocuk işçilik yasaklanmalı

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Güzelbahçe'de hayata el veren proje

Tokat'ta her yıl yaşanan kuyruk görüntülerine son verildi

Bursa Büyükşehir’in gündemi 'depreme dirençli Bursa'

Bakan Yerlikaya açıkladı... Siber suçlar 7,5 milyar TL'ye el koydu

Kılıçözgürler, en güçlü kadın CEO’lar listesinde

Gara, Asos ve Fırat Kalkanı'nda 22 terörist etkisiz!

Başkan Alkan: "Hayvanları birlikte koruyalım"

Babacan DEVA'ya yeniden aday

Bursa'da 'Demokrat'lar yerel belediyeleri yakın takibe aldı

TEKNOFEST 2024’e Kocaeli damgası

Yalçın Ayaydın, BUİKAD'ın konuğu oldu

Bursa'da Mudanya Mütarekesi’nin 102. yılı coşkuyla kutlanacak

Adak: ”Mardin 2025 Kültür Yolu Festivaline dahil edildi”

Dış dengede olumlu gelişme! Dış ticaret açığı hızla azalıyor

Mudanya Mütarekesi’ne 9 günlük özel ve geniş program

Yıldırım’da kadınların içi rahat

Bursa’nın e-ticaret şampiyonu ödüllendirildi

Rumeli Balkan camiası 8 Ekim'de Anıtkabir'de toplanıyor

Ticaretin merkezi İnegöl’de Ahilik kültürü yaşatılıyor

Otomobil spor tutkunları Bursa’da buluşuyor

Bursa’da deprem riskini en aza indirecek önemli çalışma