İstanbul-Budapeşte demiryolu ile ihracatta yeni rota olacak

İstanbul-Budapeşte demiryolu ile ihracatta yeni rota olacak

İstanbul-Budapeşte demiryolu ile ihracatta yeni rota olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Pasifik Eurasia Demiryolu Tren İşletmeciliği İstanbul-Budapeşte İhracat Treni Uğurlama Töreni'ne katıldı. İstanbul-Budapeşte hattında aylık 60, yıllık 600 tren işletilmesi planlanıyor.

İSTANBUL (İGFA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul-Budapeşte parkurunda faaliyet gösterecek ihracat treninin 4 gün sürecek seyahatinde toplam bin 549 kilometre yol kat edeceğini belirtti.

Türkiye'nin uluslararası yük taşımacılığı yapan ilk özel demiryolu tren işletmecisi Pasifik Eurasia bundan sonra; aylık 60, yıllık 600 trenle, 22 bin tıra eşdeğer 600 milyon avro değerinde 750 bin ton ihracat yükü taşımayı plandıklarını kaydeden Bakan Uraloğlu, demiryollarını serbestleştirme sürecinin zorlu aşamalardan geçtiğini belirterek, "“AK Parti Hükümetlerinin iktidara gelmesiyle başlayan serbestleşme çalışmaları ilk olarak 1 Mayıs 2013 tarihinde yayımlanan 6461 Sayılı Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkındaki Kanun ile yasal bir zemin buldu. Böylece TCDD Genel Müdürlüğü demiryolu altyapı işletmecisi, TCDD Taşımacılık A.Ş. ise demiryolu tren işletmecisi kuruluş olarak tanımlandı. Hiçbir eksikliğe ve olumsuzluğa mahal vermemek adına yapılan çalışmalar sonucunda TCDD Taşımacılık AŞ, 14 Haziran 2016 tarihinde tescil edildi ve 1 Ocak 2017 tarihinde fiilen faaliyetlerine başladı" diye konuştu.

Bakan Uraloğlu, serbestleşme sürecinin ardından demiryolu taşımacılığında Türkiye’nin ilk özel sektör şirketlerini görmeye başladıklarını ifade ederek, "“Pasifik Eurasia, ülkemizin 3. ve ilk uluslararası yük taşımacılığı yapan demiryolu tren işletmecisi sertifikası alarak sektörün gelişimi için önemli bir mihenk taşı oldu. İstanbul- Budapeşte parkurunda faaliyet gösterecek ihracat treni; Türkiye parkurunda 278 kilometre, Bulgaristan parkurunda 406 kilometre, Romanya parkurunda 634 kilometre, Macaristan parkurunda da 231 kilometre olmak üzere toplam bin 549 kilometre yol kat edecek. Bu seyahatini ise 4 günde tamamlayacak. Tren hattında faaliyetlerine başlayan Pasifik Eurasia bundan sonra; aylık 60, yıllık 600 trenle, 22 bin adet tıra eşdeğer 600 milyon avro değerinde 750 bin ton ihracat yükü taşımayı planlıyor." dedi.

“BU TARİHİ YOLDA İPEK YERİNE KONTEYNERLER TAŞINIYOR”

Bakan Uraloğlu, Asya ile Avrupa kıtaları arasında en kısa, en güvenli, en ekonomik ve iklimi en elverişli demiryolu koridoru olarak değerlendirilen İpek Demiryolu projesinin hayata geçmesine verdikleri önemi vurguladı.

Bakan Uraloğlu, "“Bakın, yüzyıllar önce ipekböceklerinden elde edilen ipek iplikleri, Çin'den Avrupa'ya uzanan İpek Yolu'nun en değerli yüküydü. Şimdi ise, bu tarihi yolda ipek yerine konteynerler taşınıyor. Bu konteynerlerin içinde ise sadece tüketim malları değil, yeni bir dünya düzeninin inşası için gerekli olan ham maddeler, hatta yeni umutlar bulunuyor. Bu kadim ticaret yoluna yeni bir soluk getiren, çelik atların yolu demiryolları, Çin ile Avrupa arasındaki Yeni İpek Yolu ve biz buna bugün İpek Demiryolu diyoruz.”" dedi.

2023 yılında Çin-Avrupa arasında gerçekleşen 9 bin 340 tren seferi ve Avrupa – Çin arasında gerçekleşen 8 bin 180 tren seferi ile 1.9 milyon TEU yük taşındığını söyleyen Uraloğlu, demiryolu taşımacılığından daha çok pay alabilmek için 30 Ekim 2017’de faaliyete başlayan Bakü - Tiflis - Kars Demiryolu Hattı’nın demiryolu taşımacılığına yeni bir yön verdiğini kaydetti.  

BTK DEMİRYOLU HATTI İLE 1 MİLYON 502 BİN TONUN ÜSTÜNDE YÜK TAŞINDI

Bakan Uraloğlu, transit tren sonrasında Türkiye-Çin arasında blok tren konteyner taşımalarının Türkiye’nin farklı noktalarından devam ettiğini kaydederek, "“BTK Demiryolu Hattı kullanılarak açılışından bugüne kadar toplam 67 bin 281 TEU ve konvansiyonel taşımalar da dahil olmak üzere toplam 1 milyon 502 bin tonun üstünde yük taşınmıştır. Bu miktarların önümüzdeki süreçte daha da artacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu. Orta Koridor ve BTK Hattı üzerinden Çin-Türkiye-Avrupa arasında düzenli seferleri devam eden blok konteyner trenlerinde hedeflerinin orta vadede yıllık 200 blok tren, uzun vadede ise yıllık bin 500 blok tren işletmek olduğunu kaydeden Uraloğlu, “Çin-Türkiye arasındaki toplam taşıma süresini 12 günden 10 güne düşürmektir"” dedi.

Bakan Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi’nin en önemli güzergâhlarından birisi olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek demiryolu projesine uluslararası kredi kuruluşlarından yoğun ilgi olduğunu ifade etti.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Dışişleri'nin bütçesi de kabul edildi

Pazaryeri Kaymakamı Kahraman'dan ev ziyaretlerine devam

Düzce'de zincirleme kaza: 3 yaralı!

İkisi de artık resmen aranan sanık! Tutuklama kararı için ne dediler?

Almanya Merkezli İşteyim.com, Kariyer.com’u Satın Almak İçin Harekete Geçti..!!

Almanya’daki Gururumuz Çetin Ay Ünlü iş insanı Bill Gates’e Rakip Mi Oldu!

Bursagaz güvenli gaz kullanımı için uyardı

Başkan Bozbey dünya şampiyonu Dilek Yavaş’ı ağırladı

İklim krizi su kaynaklarını vurdu

Manisa'da sanat sınırlaması kaldırıldı

Ankara'da 'Erzurum' havası

Bursa'da ilk konser Lena Chamamyan'dan

Soğuk hava ve kar yağışları geliyor!

GENSED, Eskişehir’de sektör temsilcileriyle buluştu

Beden eğitimi branşına 'Milli' atama

Manisa'da Pati Çarşı sokak hayvanlarına umut oluyor

Tekrarlar ve uzatmalar kekemelik belirtisi olabilir!

Muğla 'Tarihi Kentler'e ev sahipliği yapacak

İstanbul Bursa'ya indi!

Düzce'de hastaneye giden hükümlü firar etti

Türkiye’nin ikinci en büyük projesi Konya’da görücüye çıktı