İYİ Partili Sezgin'den pamuk destekleme primleri beklentisi

İYİ Partili Sezgin

İYİ Partili Sezgin'den pamuk destekleme primleri beklentisi

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin yanıtlaması talebiyle hazırladığı soru önergesinde pamuk üreticilerinin sorunlarını dile getirerek, “Pamuk alım fiyatları beklentilerin çok altında kaldı” ifadelerini kullandı.

AYDIN (İGFA) - Geçtiğimiz haftalarda TARİŞ tarafından 44 randıman 1 kilo kütlü pamuk için 22 TL, Çukobirlik tarafından 21 TL alım fiyatı açıklandığını hatırlatan  İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, üreticilerin beklentilerinin çok altında kalan bu fiyatlara rağmen piyasada pamuğun fiyatının daha da gerileyerek 15 TL düzeylerine kadar düştüğünü belirtti.

Sezgin, kütlü pamuğun 2021 üretim yılında 6,30 TL olan kilogram maliyetinin 2022 yılında 14 lira civarına çıktığını vurgulayarak, “Gübre, zirai ilaç, enerji gibi girdi maliyetlerine yapılan yüzde 300’ün üzerindeki zamlardan sonra pamuk alım fiyatlarını çok daha yüksek bekleyen üreticiler hüsrana uğramıştır. Düşük pamuk alım fiyatları, ekim alanlarının azalmasını ve rekoltenin düşmesini beraberinde getirme riski taşımaktadır. Üreticinin kâr etmesi ve üretime devam etmesi, sektörün sürdürülebilirliği ve Ülkemiz ekonomisi açısından çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.  

Üreticilerin talepleri ve yükselen maliyetler doğrultusunda pamuk taban fiyatının 24 TL’nin altında olmaması gerektiğini belirten İYİ Partili Sezgin, pamuk destekleme primlerinin de artırılması çağrısında bulunarak “Dolar kuru 8,5 lira iken pamuk destekleme priminin 1,10 TL olduğu gerçeğinden hareketle üreticiler, mevcut dolar kuru göz önünde bulundurularak desteklerin 2,20 TL’ye çıkartılması gerektiğini belirtmektedirler” dedi.

Sezgin ayrıca desteklerin ekim-kasım ayında açıklanması ve ödemesinin bir sonraki yılın mayıs ayında yapılması nedeniyle üreticilerin mağdur olduğunu belirterek, “Destekleme primlerinin açıklandığı tarih ile ödemenin yapılacağı tarih arasındaki değer kaybı yüzde 50’den fazladır. Bu nedenle üreticiler, primlerin açıklandığı yıl üreticilere ödeme yapılması gerektiğini savunmaktadırlar.” ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Başkan Bozbey: Sürdürülebilirlik için suyumuzu ve derelerimizi korumalıyız

Bakan Tekin eğitimi Çorum'dan değerlenirdi

Kadın girişimciler 'İyi İşler'de buluştu

1 Ocak'tan bu yana 555 terörist etkisiz

Arıtılmış su tarıma kazandırılacak

Konya Karatay Belediyesi'nde 'afet ve yangın' eğitimi

İstanbul'daki sokak olaylarıyla ilgili dezenformasyon iddiaları çürütüldü

Nilüferli hentbolcular deplasmanda Beykoz’u mağlup etti

Demokrat Parti'den iktidar hedefi

Konya'da tarım temalı alanlar ilgi çekiyor

Müsilajla mücadeleye yeni takviye... DÖKER-1 tarama faaliyetlerine yeni soluk getirecek

İzmir Urla'da uluslararası gastronomi Mayıs'ta

Yazar Müge İplikçi Nilüferli kadınlarla buluştu

Sakarya'da Nisan ayı etkinlikleri devam ediyor

Endonezya Cumhurbaşkanı Subianto Külliye'de

İletişim'den 5 Bölge Müdürlüğü'ne yeni atama

Başkan Zeyrek, Türk Polis Teşkilatı’nın 180. kuruluş yıldönümü törenine katıldı

Çayırova'da Başkan Çiftçi liselilerle tecrübe paylaştı

Bursa İnegöl Belediyesi Halk Dansları Topluluğu Aktau’da büyük beğeni topladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM heyetini kabul etti

SASKİ o projenin ilk adımını attı