İzmir Aliağa’da Helvacı Kilimi ön plana çıkıyor

İzmir Aliağa’da Helvacı Kilimi ön plana çıkıyor

İzmir Aliağa’da Helvacı Kilimi ön plana çıkıyor

Aliağa Belediyesi, kent belleğinin oluşturulması ve kültürel mirasın korunarak geleceğe taşınması amacıyla başlattığı bilimsel çalışmalara bir yenisini daha ekledi.

İZMİR (İGFA) - İzmir'de Aliağa Belediyesi ilçeyi arkeolojik, kültürel, ekonomik, sosyal, folklorik, turistik ve tarihsel tüm yönleriyle tanıtmak ve Kültürel Mirası korumak için ‘Aliağa ve Çevresindeki Türk Eserleri ve El Sanatı Ürünlerinin Araştırılması’ projesini başlattı.

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın bölgenin kültürel mirasını koruyup geleceğe taşımak amacıyla oluşturulan Kültür Vizyonu çerçevesinde başlatılan çalışmalar ile Aliağa ve çevresinde Türk kültürü izleri, zengin Yörük kültürüne ait miras ortaya çıkarılıyor. Aliağa ve Çevresindeki Türk Eserleri ve El Sanatı Ürünlerinin Araştırılması projesi saha çalışmaları ilk olarak Helvacı mahallesinden başladı. Saha araştırmaları Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Bekir Deniz ve Dr. Öğretim Üyesi Ebru Subaşı tarafından gerçekleştiriliyor.  

Prof. Dr. Bekir Deniz ve Dr. Öğretim Üyesi Ebru Subaşı Proje kapsamında Aliağa ve çevresinde cami, çeşme, türbe, yatır, köprü ve mezar taşları ile halı, kilim, ehram, oya, işleme, örgü işleri, bakır, sepet örücülüğü vb. el sanatı ürünlerini ve özelliklerini araştırıyor.  

Yaptıkları incelemeler ve vatandaş mülakatları sonucunda Helvacı’nın kendine özgü bir kiliminin ve dokumacılık geleneğinin olduğunu belirten Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Deniz, “Helvacı Yörüğü kilimleri Türk kilim sanatı içinde önemli bir yere sahiptir. Kendine özgü malzeme, teknik, boya, renk, nakış, kompozisyon özellikleri olan bir dokumadır. Türk müzelerinde çok az örneği bulunan bu kilimler söylenilenlerin aksine, hâlâ halk arasında kullanılmaya ve yaşatılmaya devam ediyor. Anadolu’da her dokuma merkezinde kendilerine özgü halı ve kilimler mevcuttur. Ancak Helvacı kilimleri de yöresel özellikleri ile dikkat çekiyor. Helvacı kilimleri, bir bölümü Manisa, bir bölümü İzmir’e bağlı olan Yunddağ, Kozak, Madra çevresi ve Yağcıbedir kilimleriyle çok yakın benzerliklere sahip. Bu kilimlerin tarihsel gelişimi içindeki özelliklerini tespit edip yeniden dokutturulmak suretiyle turizme kazandırılmasının yanı sıra Aliağa yöresi kilimi adıyla da coğrafi işaret ve marka değeri oluşturulup tescillenmesi yöre kültürünün yaşatılması ve tanıtılması bakımından büyük önem taşıyor” diye konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Başkan Önal, Öğretmenler Günü’nü kutladı

Mansur Yavaş'tan grevdeki işçilere ziyaret

“NEFES AL İZMİT” YOGA ETKİNLİKLERİ DEVAM EDİYOR

Adanalı çocuklar hem eğlendi hem öğrendi

Adana'da depreme hazırlık tam gaz

BAŞKAN GENÇ: KADINA ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE KARŞI YENİ FARKINDALIKLAR OLUŞTURMALIYIZ

Başkan Büyükkılıç: “Öğretmenlerimiz Bizim En Önemli Değerimiz”

BAŞKAN ERTEMUR, HALK EKMEK BÜFE SAYISINI 7’YE ÇIKARDI

Küçük çocuklarda göz kuruluğu şikayeti artıyor

Alişan Kapaklıkaya’dan ‘Sevgi Bahçesinin Bahçıvanı’

Çocuklar için Tohum Topları Atölyesi düzenlendi

Bursa İnegöl'de fetih nesli anlatımı

Sakarya Büyükşehir'den sağlıkçılara anlamlı ziyaret

Tarihi Kentler’den Bursa Osmangazi Belediyesi’ne ödül

Bilecik Valisi Aygöl’den 24 Kasım ziyareti

100. Yıl Mh. 969 Ada İçi Düzenlemesi

KARTAL BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRENCİLERE İLK YARDIM EĞİTİMİ

Şişecam'a 3 ödül birden

Uludağ'ın potansiyeli ortaya çıkacak

Mardin Büyükşehir aşevini yeniden canlandırdı

Pati Çarşı Kimsesiz Sokak Hayvanlarının Hayatına Umut Oluyor