İzmir’in Çernobili olarak bilinen ve 500 bin tondan fazla olduğu tahmin edilen Emrez Mahallesi’ndeki nükleer atıkların kaldırılması için Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın yaptığı “Duran Adam” eyleminin 11’incisi yapıldı.
İZMİR (İGFA) - Hiroşima’ya 1945 yılında atılan atom bombasının 76. yıl dönümünde normal değerin 7 bin 219 katı radyasyon yayan atıkların bulunduğu alanda yapılan durma eylemine Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, İyi Parti Gaziemir İlçe Başkanı Sedat Dağ, Dünya Yeşilleri Kongre Üyesi Ender Eren, Don Kişot lakabı ile tanınan çevreci, aktivist Osman Akkuş, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Radyoaktif atıkların bulunduğu arazide gerçekleştirilen eylemde katılımcılar, nükleer tehlikesini belirten alarm sesi eşliğinde 1 dakika boyunca durma eylemi yaptı.
Eylemin ardından atıklarla ilgili süreci katılımcılara anlatan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, yaklaşık 2,5 ayda toplumun dikkatini Gaziemir’deki bu atıklara çekmeye çalıştıklarını, kamuoyu oluşturduklarını ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu konuda herhangi bir çalışma yürütmediğini söyledi.
“Devlet atıklara el koymalı”
Devletin atıkların bulunduğu alana el koyması gerektiğini vurgulayan Başkan Arda, “Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. Burayı temizlemeye gücü yetecektir. Bilim adamları, odalar, avukatlar ile buranın temizlenebilmesi konusunda işbirliği yapıyoruz. Burası için 14 yıldır verilen mücadele var” dedi. “Bugün Hiroşima’ya atılan atom bombasının 76. yıl dönümü” diyen Başkan Arda, “Nükleer enerjinin ne kadar tehlikeli olduğunu dünya 76 yıldır görüyor. Bu olaydan sonra dünya Nagazaki, Çernobil, Fukuşima’daki felaketleri yaşadı ve en sonunda da olmayan nükleer santralin, nasıl getirilip gömüldüğü belli olmayan nükleer atıklarıyla Gaziemir baş başa kaldı. Biz bu tehlikeye dikkat çekmeye çalışıyoruz. 14 yıldır mücadeleyi sürdüren tüm kurum ve çevre dostlarıyla birlikte buranın temizlenmesini ve Gaziemirlilere özür mahiyetinde nükleer temalı bir park haline getirilmesini bekliyoruz” diye konuştu.
ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz