YAŞAM

YAŞAM Haberleri

İzmir'de 'tarihi' dokunuş

İzmir

İzmir'de 'tarihi' dokunuş

Bornova Belediyesi, ilçenin tarihi ve kültürel mirasını koruma çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Müze Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde düzenlenen “Taşların Hafızası: Bornova Geleneksel Çarşı Bölgesi’nden Geriye Kalanlar” başlıklı söyleşi, bölgenin tarihi dokusunu koruma konusunda önemli önerilere sahne oldu.

İZMİR (İGFA ) - Restorasyon ve Sanat Tarihi Uzmanı Yüksek Mimar Zeynep Gülden Teket Yılmaz, Büyük Çarşı ve Küçük Çarşı’nın korunması için bütüncül bir yaklaşımın şart olduğunu belirtti. Yılmaz, “Bu tarihi alanları korumak ve gelecek nesillere aktarmak için dokunun bütününe odaklanmalıyız. Bina cephelerindeki niteliksiz eklentilerin kaldırılması ve sokak sağlıklaştırma projelerinin uygulanması önem taşıyor” dedi.

 BORNOVA BELEDİYESİ’NİN BÜYÜK MEYDAN PLANI

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki’nin öncülüğünde, Büyük Cami ile Santa Maria Katolik Kilisesi arasında yer alan 22 dönümlük alanın yayalaştırılarak büyük bir meydan oluşturulmasını hedefleyen proje, meclis onayı aldı. Bu plan, geleneksel çarşı bölgesi’ni daha görünür hale getirecek.

 BÜYÜK ÇARŞI’NIN TARİHİ VE KORUMA ÇABALARI

Yılmaz, Büyük Çarşı’nın Bornova’nın ilk ticaret merkezi olarak 15. yüzyılın ikinci yarısına kadar uzanan köklü bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı. Çarşı, 1987’de kentsel sit alanı ilan edilmiş ve 2009-2013 yıllarında yürütülen sokak sağlıklaştırma projeleriyle canlandırılmıştı. Ancak Küçük Çarşı, 2023’e kadar kentsel sit alanının dışında kaldığı için dokusunu büyük ölçüde kaybetti.

 BAŞKAN EŞKİ: "EN KIYMETLİ HAZİNEMİZ"

Başkan Ömer Eşki, Büyük Çarşı’yı Bornova’nın en değerli hazinesi olarak tanımlayarak, “Bu mirasın görünürlüğünü artırmak ve tarihi dokuyu yaşatmak adına önemli adımlar atıyoruz. Bu projeler, ilçemizin zenginliklerini geleceğe taşıyacak” ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: izmir'de 'tarihi' dokunuş

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Kepez’in Halk Dansları Topluluğu yeteneklerini arıyor

Örnek proje: Matematik Kreşi

Bursa'da aile şirketlerinin geleceğini masaya yatırıldı

Kart hırsızları 50 bin liralık alışveriş yaptı!

KÜTAHYA BELEDİYESPOR’UMUZ BAŞARIDAN BAŞARIYA KOŞUYOR

Manisa’da Dünya İnsan Hakları Günü’ne Özel Panel

Düzce'de alkollü sürücünün kullandığı araç takla atarak durabildi!

Uzmanı uyardı! Kronik hastalar ve yaşlılar daha fazla risk altında!

Şahinbeyli Öğrenciler Umre İçin Ter Döktü

Gayrisafi'de en yüksek pay İstanbul'un... Kişi başına GSHY'de Kocaeli ilk sırada

Başkan Bozbey: Kimsenin inancı kilogramla tartılamaz

EİB, il il gezerek ihracatçıları yeşil mutabakata hazırlayacak

Ankara Keçiören'de 'Dostluğun Çerçeveleri' Sergisi açıldı

Hayali KO-MEK ile gerçeğe dönüştü

İş’te Eşit Kadın Sertifikası tüm sektörlerde büyüyor

Kocaeli'de yeni bir yaşam alanı daha!

MARMARİS BELEDİYESİ KIYILARI SAVUNUYOR!

İnegöl’de hedef güçlü altyapı

Zabıtadan örnek davranış

KONYA BÜYÜKŞEHİR’İN “MUHABBET VAKTİ” ETKİNLİKLERİ YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

BAŞKAN DR. EVREN DİNÇER: “DEKORATİF AYDINLATMALARLA EN AZ YÜZDE 60 TASARRUF SAĞLADIK”