Kahverengi kokarca ile mücadele için Samuray arıları salındı

Kahverengi kokarca ile mücadele için Samuray arıları salındı

Kahverengi kokarca ile mücadele için Samuray arıları salındı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen "Kahverengi Kokarca ile Mücadele Seferberliği" kapsamında biyolojik mücadele çerçevesinde, 2024'te 35 ilde 207 bin 286 "samuray arısı" üretimi yapılarak salım yapıldı.

ANKARA (İGFA) - Türkiye'de ilk defa 2017'de görülen kahverengi kokarca böceği için ülkede geçen yıla kadar ekonomik olarak ciddi bir zarar vermedi ancak 2023'te yağışlı bahar sezonunda ilaçlamaların etkisiz kalması nedeniyle lokal alanlarda ekonomik kayıplara yol açtı.

Artan popülasyonla mücadele için geçen sene "Kahverengi Kokarca Eylem Planı" uygulamaya alındı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Kahverengi Kokarca ile Mücadele Seferberliği" başlatıldığı kaydedildi. 

Bakanlık, zararlıya karşı mekanik (süpürme, toplama), biyoteknik (fremon tuzaklar), biyolojik (samuray arısı) ve kimyasal mücadele yöntemlerinin uygulandığını belirterek, yapılanları şöyle özetledi:

"Bu kapsamda, 35 ilde 196 ilçede, 1272 teknik personelle 508 lokasyonda böceğin popülasyon yoğunluğu takip ediliyor. Ayrıca 99 bin 96 üreticiye, 1122 sektör temsilcilerine bilgilendirme yapıldı, konuyla ilgili 89 bin 810 eğitim materyali dağıtıldı, kamu spotu hazırlandı. Kimyasal mücadele için 2021'de 1, 2022'de 3 olmak üzere dört kimyasal ilaç ve 2024'te monitör amaçlı 1 feromon tuzak ruhsatlandırıldı. Bu yıl için şeftali, elma, armut, kivi, Trabzon hurması, ceviz, incir ve turunçgillerde, domates, biber, fasulye, patlıcan, mısır, soya, çeltik, ayçiceği ve bağlarda 81 ili kapsayacak şekilde kimyasal mücadele için önlem amacıyla tavsiye ilaç listeleri oluşturuldu".

Bakanlıktan alınan bilgiye göre kışlak mücadelesinde sahipsiz ve kamusal alanlarda ilaçlı mücadele yapılması için belediyeler, muhtarlıklar, Bakanlık il ve ilçe müdürlükleriyle iş birliği halinde çalışılması gerektiği kaydedilirken, biyoteknik mücadele için 4 bin 150 feromon alımı gerçekleştirildiği, 3 bin 500 adet feromon dağıtıldı, bir ay içerisinde 650 feromon dağıtımı daha yapılacağı öğrenildi.

Bu arada plana göre il müdürlükleri tarafından da ilaç uygulaması sürüyor.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Başkan Altay tüm kitapseverleri 11. Konya Kitap Günleri’ne davet etti

Konut Fiyat Endeksi yıllıkta artarken, reelde azaldı

Girişimcilere 3 yılda  221 milyon TL’lik ‘kanatlanma’ desteği

Kırklareli TSO, “Türk Şirketleri İçin Almanya’da Yatırım ve Şirketleşme Fırsatları Bilgilendirme Toplantısı”na ev sahipliği yaptı

Özel sektörün yurt dışı kredisi 175,4 milyar dolar oldu

Sabancı Vakfı'ndan ‘Ekim Zamanı’ buluşması

"Van'ın Enleri" TEGV'e ödül getirdi

Teknolojide dönüşüm buluşmaları işletmeleri geleceğe taşıyacak

Bursa'da fuhuş operasyonunda 4 kadın kurtarıldı

Vize krizine karşı 'Cambridge' kalkanı

İlk yazılı sınavlar için örnek sorular erişime açıldı

Mudanya'da 'Pembe Ekim' farkındalığı... Ücretsiz ve randevusuz taramalar başlayacak

Irak'ta hava harekatı! 14 terörist etkisiz!

Cenon heyeti, kardeşliği resmiyete dökmek için İnegöl’de

Esnaf ve Sanatkârlar Derneği’nden Başkan Büyükkılıç’a Gastronomi Günleri ve Kitap Fuarı teşekkürü

Gemlik Film Festivali'nin programı netleşti

Tarım ürünleri ihracatı 7,5 milyar doları aştı

9. Çanakkale Bienali bu yıl da sanat tutkunlarının gözdesi

İnatçı ve geçmeyen boğaz ağrısına dikkat!

3. Gemlik Film Festivali başlıyor

Başkan Hürriyet, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı’yı ziyaret etti