YAŞAM

YAŞAM Haberleri

Kaleiçi, hikayesini anlatıyor

Kaleiçi, hikayesini anlatıyor

Kaleiçi, hikayesini anlatıyor

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, Kaleiçi’nin gündelik yaşamın tarihini sandıklardan çıkarıp bugüne taşıdığı “Hafıza Mekanları ve Kültürel Miras - Antalya Kaleiçi Evleri” projesinde ikinci etap tamamlandı.

ANTALYA (İGFA) - Begonvillere gizlenen pencerelerinin arkasında, dar bir sokağa açılan kapısının önünde, geniş avlusunda hikayeler biriktiren Antalya Kaleiçi evlerinin tarihi Muratpaşa Belediyesi’nin Hafıza Mekanları ve Kültürel Miras - Antalya Kaleiçi Evleri projesinde bir araya getirdi.

Projenin ilk ayağında, 11 yapının izi sürüldü. Arşivler tarandı, fotoğraflardan elde edilen ipuçlarının peşine düşüldü, eskisiyle yenisiyle evlerin sahipleri bulundu, Kaleiçi sakinleriyle görüşüldü. Anlatılan öyküler derlendi ve yıllara uzanan tarih 11 ayrı belgeselde anlatıldı.

1875 yılında İtalyan ve Türk ustalara yaptırılan, Antalyalıları hurmayla tanıştıran Hassun Kaptan Konağı, Selanik’ten mübadeleyle gelen Hasan ve Nesli Kıvırcık çiftinin 5 çocuğuyla birlikte yaşadığı Çerçiler Evi, mahallesinde 40 yıl muhtarlık yapan ve ‘Kont’ adında pansiyonu olan Salih Asa ve ailesinin yaşadığı Kont Salih’in Evi, mübadeleyle Kıbrıs’tan gelen Ayşe ve Derviş Kulaksızlar çiftinin evi, Selanik göçmeni Hasan Attanindi ve ailesinin yaşandığı ve bugün bir sanat galerisi olarak hizmet veren Simitçi Mıstık Galerisi, dönemin Antalya Belediyesi’nde zabıta olarak çalışan Mustafa Paşa Akdemir’in Giritli bir aileden satın aldığı Paşalar Konağı’nın hikayesiprojenin ilk ayağında yer aldı.

Geçen yıl 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Kaleiçi OldTown Festivali’nde projenin tanıtımı gerçekleştirilirken projenin ikinci etap için 40 ev konağın daha belgeselleri hazırlandı. İkinci etapta 1800’lerde İskenderiye’den göç eden ve ‘Beyaz Arap’ olarak anılan bir aileni yaşadığı Melek’in Evi, Antalya 1918 yılında sıtmayla mücadele ederken atlı faytonlar için kullanılan Soykam’ın Fayton Garajı, 2004 yılında Fransız PatrichWalch’un satın aldığı ve 2 yıl süren restorasyon çalışması sonucunda orijinal hale döndürülen konağın tarihinin de bulunduğu bir çok yapının tarihi belgesellerde anlatıldı. 

Türkçe’nin yanı sıra İngilizce, Rusça ve Almanca olarak hazırlanan belgeseller, karekod haline getirilerek evlerin, konakların kapılarına 26-29 Ekim tarihlerinde 8’incisi düzenlenecek festival öncesi asıldı. Belgeseller, karekodların cep telefonuyla taranmasıyla izlenebilecek. Belediye Başkanı Ümit Uysal, turizmde başarının sahip olunan tesisler ve sunulan hizmet kadar kentlerin hikayeleri paylaşmasıyla da ilişkili olduğunu söyledi. Kaleiçi’nin tarihi yüzyıllara uzanan evleri, konakları ve sokakları etrafında gelişen olayların, hikayelerin çok değerli olduğunu bunların hem dünyayla paylaşılması hem de gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini belirten Başkan Uysal, “Cep telefonlarımızlaKaleiçi evlerinin girişinde yer alan karekodlarıtarayarak o evin geçmiş sakinlerini tanıyor, evin geçirdiği dönüşüme tanıklık ediyoruz” dedi.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: kaleiçi hikayesini anlatıyor

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

ÜNYE TARİHİ BU MÜZE İLE HAYAT BULACAK

ESOGÜ ÖĞRENCİLERİNDEN DOĞAL YAŞAM MERKEZİ'NE ZİYARET

KÂĞITHANE’DE AFET FARKINDALIK EĞİTİMLERİ BAŞLADI

Bursa'da erkekler kadına şiddeti konuştu

Çetin Ay “Polislerde Ağlar”

Belediyeden Emniyete Araç Desteği

Başkan Altay Tramvay Hattı Projesi'ni yerinde inceledi

Sakarya’da zabıta denetimlerini sıklaştırdı

KAZIM KURT: “KADINA YÖNELİK ŞİDDET HER GEÇEN GÜN BOYUTUNU ARTTIRARAK VAHŞİLEŞİYOR”

Çocuklarla doğru iletişim anlatılacak

Bursa'da düdükler kadına şiddetin durması için çaldı

Doğa tutkunlarına kar sürprizi

Güzide Gençliğin Erasmus’lu Konukları

Başkan Geçit, “Kar Temizleme Çalışmalarımız Planlı Bir Şekilde İlerliyor”

Milli Ağaçlandırma Günü;

Hak-İş Mardin kadınlar için meydanlara indi

Robsys GES robotik temizlik robotlarıyla Düsseldorf'da

ODUNPAZARINDAN KADINLARA YÜZ YOGASI KİŞİSEL GELİŞİM ATÖLYESİ

Nilüferli şampiyona kutlama

İş dünyasında şiddetle mücadelenin kurumsallaşması paneli

TÜRÇEP Eskişehir'de toplandı