"Kalemkâr Okullar"da ilk çalıştay Bursa'da

"Kalemkâr Okullar"da ilk çalıştay Bursa'da

Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, geleneksel Türk sanatlarından biri olan kalem işi sanatını "Kalemkâr Okullar" projesiyle gün yüzüne çıkarıyor.

BURSA (İGFA) - Yüzyıllar boyunca Türk sanatlarının bir dalı olarak sivil, dinî, askerî ve mimari yapıların iç ve dış mekân süslemelerinde önemli bir unsur olan kalem işi sanatı, Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından "Kalemkâr Okullar" projesiyle hayata geçiyor.

Kadim bir gelenek olarak büyük kentlerden köylere kadar geniş bir alanda örnekleri bulunan kalem işi sanatının günümüzde nadir kullanılması nedeniyle yeniden canlandırılması amacıyla hazırlanan proje, kalem işi sanatının içinde barındırdığı kültürün gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak.

Proje kapsamında söz konusu sanatın Türk İslam motifleriyle okul mimarisinde görünür hâle getirilmesi planlanırken bu süreçte öğrenci, öğretmen ve alanında uzman akademisyen ve sanatkârların birlikte katılımının sağlanması hedefleniyor. Ayrıca proje ile sürecin duyuşsal ve bilişsel yönde öğrencilerin manevi iyi oluşuna ne gibi katkılar sağladığının araştırılması da amaçlanıyor.

Bu çerçevede "Kalemkâr Okullar" projesinin ilk çalıştayı, Osmanlının kalem işi sanatında merkez üslubunu temsil eden Bursa Muradiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Otelinde düzenlendi.

Projeye ilişkin konuların mercek altına alındığı çalıştayda, "Geleneksel ve Çağdaş Görsel Sanatlar" programı uygulayan imam hatip okullarının mimarisinde lokal bir alanın "Kalem İşi Türk İslam Sanatı ile tezyin edilmesi süreci organize edildi. Bu sürece; öğrenci, öğretmen, alanında uzman akademisyen ve sanatkârların ne yönde katkı sağlayacağı kararlaştırıldı.

Ayrıca projenin hedefleri doğrultusunda geçmişten geleceğe uzanan söz konusu sanatla genç nesillerin yeniden buluşmasını izlemek ve bu şekilde projenin gelişimine katkı sağlamak amacıyla bir dizi sanat programının çekilmesi yönünde çalışmalar da görüşüldü.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Fenerbahçe'nin eski futbolcusu Serhat Akın'a silahlı saldırı!

ABD New Jersey'de yolcu ücreti krizi!

Fenerbahçe UEFA Avrupa'ya galibiyetle başladı

Mudanya Zabıtası'ndan marketlere denetim

Hava kalitesinin 'Kara Rapor'u! Nüfusun yüzde 92'si halen kirli hava soluyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2053 vizyonuyla ileri teknolojileri hedefliyoruz

Genç Viyadüğü ile Doğu ve Güneydoğu trafiği nefes aldı

Gemlik’in eski evleri kentsel dönüşüm bekliyor

Bursa basketbol camiasını yasa boğan ölüm! Genç hakem yaşamını yitirdi

Öğretmenler 'Maarif Kongresi'nde deneyim paylaşacak

THY Şili'ye ilk kez sefere hazırlanıyor

Kış gelmeden tahine yoğun ilgi başladı

CHP'li Sarıbal'dan 'zeytine ve çiftçiye sahip çıkalım' mesajı

Gelecek kaygısı gençlerin korkulu rüyası oluyor

Bursa Çekirge Devlet Hastanesinde yoğunluk yaşanıyor

Türkiye Bisiklet Federasyonu yeniden 'Müftüoğlu' dedi

Depremzede 5 ilde özel okul öğrencilerine verilen destek arttı

Mardin Emniyet Müdürlüğü gençler için bilgilendirme standı açtı

'Gönül Elçileri' dünya sahnesinde

Genesis Cafe Restourant açılışına ünlü akını

Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, Avrupa Spor Haftası etkinliklerine katıldı