Kanserde genetik haritalama tedavi başarısını yükseltiyor

Kanserde genetik haritalama tedavi başarısını yükseltiyor

Kanserde genetik haritalama tedavi başarısını yükseltiyor

Gelişen tıp teknolojileri ile birlikte tedavi yöntemleri de büyük bir değişim gösteriyor. Son yıllarda kanser tedavisinde öne çıkan bireyselleştirilmiş tedaviler, hastalığın seyrini olumlu yönde değiştirerek hastalar için umut verici bir alternatif sunuyor.

İSTANBUL (İGFA)  - Bireyselleştirilmiş tedavilerin kanser tedavisinde devrim niteliğinde olduğunu belirten Bayındır Söğütözü Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ece Esin, genetik haritalama sayesinde en uygun tedavinin belirlendiğini, böylece başarı oranının yükseldiğini ve yan etkilerin önlendiğini vurguladı.

 

‘Bireyselleştirilmiş Tedavi’ kavramı, Amerika Gıda ve İlaç Denetleme Ajansı tarafından, ‘doğru kişinin, doğru zamanda doğru dozda, doğru ilaç ile tedavi edilmesi’ olarak tanımlanıyor. Daha geniş anlamda, bireyselleştirilmiş tedavi her bir bireyin kendi ihtiyaçları doğrultusunda, kendi özelliklerine göre ayarlanmış, kendi seçimleri de göz önünde bulundurularak tıbbi bakım ve hizmetin her aşamasında (prevansiyon-tanı-tedavi ve takip) şekillendirilmesi olarak ifade ediliyor.

KANSER HÜCRELERİ KİŞİYE ÖZEL GENETİK ŞİFRE TAŞIYOR

Kanserin  kişinin kendi sağlıklı hücrelerinden gelişdiğini ve her hücrenin kişiye özel genetik şifre taşıdığını belirten Doç. Dr. Ece Esin, “Kanser hücresinin genetik haritasının çıkarılması tedavi başarısını yükselttiğini belirterek ,"Genetik haritalama sayesinde kanserli hücrelerin yapısı detaylı bir şekilde incelenerek, hangi tedavi yönteminin hastaya en uygun olduğu belirlenebiliyor. Hastalığın seyri sırasında uygulanan moleküler genetik testler sayesinde, hangi kemoterapi ilacının hangi hastada daha faydalı olabileceği dahi saptanabiliyor ve hastanın uygulanacak hedefe yönelik tedaviden göreceği faydanın ortaya çıkarılması mümkün olabiliyor.” dedi.

Genetik testlerin, kanserli hücrelerin hangi tedaviye daha iyi yanıt vereceğini öngörerek tedavinin etkinliğini artırdığını ve hastaları gereksiz tedavi yükünün olumsuz etkilerinden koruduğunu bildiren Doç. Dr. Esin, “Bireyselleştirilmiş tedaviler ile hastanın kansere neden olan hücrelerine yönelik genetik haritaları çıkartılarak hastaların genetik şifreleri çözülüyor. Son yıllarda kanserin çoğalma yollarını keserek tümör hücrelerinin ölümüne yol açan son derece etkili 'akıllı ilaç' ya da 'hedefe yönelik ilaç' olarak da adlandırılan tedavilerin keşfedilmesi kanser tedavisinde yeni bir çığır açtı.  Bireyselleştirilmiş tedavi sayesinde hastaların kanser dokusu veya kanında dolaşan tümör DNA’sı incelenerek hedefe yönelik tedavilere uygunluk tespit edilebiliyor.“ diye konuştu.

Hastaya, kişiye özel tedavi seçeneği sunabilmek için kişinin kanser dokusu veya kanında dolaşan tümör DNA’sının elde edilerek tümörün akıllı ilaçlara uygun olup olmadığının test edildiğini aktaran Doç. Dr. Esin, hedefe yönelik tedavi kararının nasıl verildiğini şöyle anlattı:

“Günümüzde moleküler patoloji olarak adlandırılan hassas gen analiz yöntemleri ile kanserleşme sürecinde ana rol alan gen bozuklukları saptanmaya çalışılır. Elde edilen sonuçlardan yola çıkarak, günümüze kadar yapılan çalışmalar ve elde var olan hedefe yönelik tedavi ilaçları gözden geçirilerek multidisipliner onkoloji ekibince bu durum değerlendirilir ve hastaya uygun tedavi seçeneğine karar verilir.”

GENETİK TARAMA HANGİ KANSERLERDE YAPILIYOR?

Bazı moleküler genetik testlerin dar paneller halinde ülkemizde de uygulanabiliyor iken çoğu geniş panel testlerinin Amerika ve Avrupa'daki bazı merkezlerde incelendiğini belirten Doç. Dr. Ece Esin, “İsteyen hastaların kan ya da biyopsi örnekleri bu laboratuvarlara gönderilip alınan sonuçlara göre tedavileri planlanıyor. Genetik testler, başta akciğer, meme, kalın bağırsak, böbrek ve melanom adı verilen cilt kanserlerinin özel bir türünde olmak üzere birçok kanser türünde yavaş yavaş kullanıma giriyor. Bu genetik haritalama yöntemi ile aynı zamanda immünoterapi tedavilerinin de ne derece etkili olabileceği tespit edilebiliyor.” diye konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

GÜMBET MAHALLESİ’NDE KAPSAMLI TEMİZLİK ÇALIŞMASI

İSTANBUL HAVALİMANI TARİH YAZACAK

BİLGİLENDİRME

Ticaret Bakanlığı, E-Ticaretteki Mağduriyetleri Mercek Altına Aldı

Elazığ’da Atlı Jandarma Timleri Turizm Noktalarında Görev Başında

Polis Haftası’na En Güzel Hediye: Çocuk Kalbinden Gelen Resimler

TARIM VE ORMAN BAKANI YUMAKLI'DAN SON GÜNLERDE YAŞANAN ZİRAİ DON OLAYLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Emniyet ve Jandarma Trafik Ekipleri Tarafından 3-10 Nisan 2025 Tarihleri Arasında 3 Milyon 652 Bin 339 Araç Denetlendi

DERBİS - UETS Elektronik Tebligat Entegrasyonu ; Hızlı Güvenli ve Çevre Dostu E-Tebligat Uygulaması Derneklerin Kullanımına Açıldı

Mersin Polisinden 9 Yaşındaki Bahri’ye Sürpriz Doğum Günü Kutlaması

KOCASİNANDAN HER AY 244 ÇÖLYAKLIYA GLÜTENSİZ GIDA PAKETİ

HALİLİYE BELEDİYESİ'NDEN HAL PAZARINDA KAPSAMLI TEMİZLİK ÇALIŞMASI

KARATAY BELEDİYESİ, UEF7 YÖNLENDİRME KOMİTESİ’NDE TÜRKİYE'Yİ TEMSİL EDECEK

ODUNPAZARI BELEDİYESİ’NDEN GERİ DÖNÜŞÜMDE ÖRNEK ADIM

ABD'deki Türk akademisyenden öğrencilere tavsiye

Avrupa Halter'de Türk başarısı

Seatrade Cruise Global'de Türkiye’yi tanıttılar

Gülme ve ağlama sonrası öksürük krizine dikkat!

Bursaspor mutlu sona ulaştı! Timsah şampiyon!

Kayseri Büyükşehir'den bilim meraklılarına özel program

Amasya'da 4.6 büyüklüğünde deprem!