Kedi ve köpeklerin yuttuğu yabancı cisimler hayatlarını riske edebilir!

Kedi ve köpeklerin yuttuğu yabancı cisimler hayatlarını riske edebilir!

Kedi ve köpeklerin yuttuğu yabancı cisimler hayatlarını riske edebilir!

Köpek ve kedilerin yuttuğu yabancı cisimler hayati risk yaratan önemli sonuçlar doğurabiliyor. Köpeklerde kemik, çorap ve toka yutma vakaları sık gözlenirken kediler ise daha çok dikiş iğneleri ve ip yutuyor.

KTTC (İGFA) - Kedi ve köpeklerin etraftaki cisimleri kullanarak kurdukları oyunlar neşe kaynağı olsa da kimi zaman hayatlarını tehdit edebilecek durumlara neden olabilir. Köpeklerde en sık karşılaşılan yabancı cisim yutma vakalarında kemik, çorap ve toka ön plana çıkarken; kedilerde ise dikiş iğneleri ve ipler daha fazla gözleniyor. Hasta sahibinin bu durumu fark edebildiği vakalarda hızlı teşhis ve müdahale ile ciddi komplikasyonlar meydana gelmeden tedavi sağlanabiliyor. 

Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi hekimlerinden Prof. Dr. A. Perran Gökçe, yabancı cisim yutan hayvanlarda klinik belirtilerin birkaç saatten başlayıp aylara varan bir periyot aralığında görülebileceğini söylüyor.

“Hasta sahibi, bu belirtileri fark ettiğinde vakit kaybetmeden veteriner hekimine başvurmalı” diyen Prof. Dr. Gökçe, “Gecikilen vakalarda hastada, kusma ile birlikte zayıflama, vücut kondisyonunda azalma ve genel durum bozukluğu meydana gelebiliyor. Ayrıca yutulan yabancı cisimle, yemek borusu, mide ve bağırsaklarda tıkanmalara, mukoza hasarına ve delinmelere yol açarak karın zarının iltihabına sebep olabilir. Bunu takiben hasta septik şoka girerek hayatını kaybedebilir” dedi.

CERRAHİ MÜDAHALE GEREKEBİLİR

“Tespit edilen yabancı cismin yapısı ve yeri tedavi şekline karar vermemizi sağlar” diyen Prof. Dr. Gökçe, “Cismin yapısı ve yerine göre; medikal tedavi, cerrahi müdahale ve ya endoskopi ile mi tedavi uygulanacağına karar verilir. Bağırsaklardan geçebileceği düşünülen pürüzsüz yapıdaki yabancı cisimler için dışkı yumuşatıcı ve kayganlaştırıcı ilaçlar kullanarak medikal tedavi uygulanabilir. Fakat bu durumda hastanın her gün röntgeni çekilmeli ve eğer yabancı cismin konumunda 24 saat boyunca herhangi bir değişiklik yoksa cerrahi müdahaleye hızlıca karar verilmelidir” diyor. 


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Bursa’da Başkan Erkan Aydın yazarlarla söyleşide buluştu

Kocaeli'de 23 Nisan coşkusu Gebze’den başladı

Edirne'de Bahri Dinar’ın adı artık sokağında yaşayacak

Kocaeli'de şampiyonluk otobüsü kutlamalara hazır

MASKİ’de Köprübaşı’nın yeni projeleri görüşüldü

Hayal gücü iplerle hayat buluyor

Tekstil sektörüne yön verecek projeler yarıştı

CHP'li Öztürk'ten anket ve erken seçim değerlendirmesi

Alaca Dokuma Sergisi, Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’nde

Romanya'daki soydaş Türkçe öğretmenlerine MEB'den İstanbul programı

Bakan Yerlikaya: Sürücü affı gündemimizde yok!

Konya'da Başka Altay'dan hasta ziyareti

İzmir'de Konak ve Karabağlar’da hayata geçireceği projeler halka tanıtıldı

Orff Orkestrası’ndan muhteşem 23 Nisan konseri

MEB'den illere 23 Nisan genelgesi

BARTIN VE ZONGULDAK, ANKARA YARGI ÇEVRESİNE BAĞLANDI

Manisa'da kültür ve sanatla “Dolu Dolu Festival”

Sakarya'da otobüs hattan çıktı, hastaneye gitti

Edirne'de İpsala UMAT’tan Gümrük ve Hudut yetkililerine ziyaret

Pazaryeri halkı sorunlarını doğrudan iletti

Kocaeli'de 'Kılavuz Gençlik' 23 Nisan ruhunu çocuklara aşılıyor