GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

Kış ayı kilolarına 7 etken

Kış ayı kilolarına 7 etken

Kış ayı kilolarına 7 etken

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik, kışın dışarıda daha az zaman geçirilmesi, fiziksel aktivitelerin azalması ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi derken ağırlık artışının hızlandığını belirterek “Bu etkenlerin farkına varıp önlem alınırsa ideal kiloya ulaşmak mümkün” dedi.

İSTANBUL (İGFA)- Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik, kış kilolarına zemin hazırlayan 7 etkeni ve bunların üstesinden gelmenin yollarını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

KIŞ İÇECEKLERİNİ TÜKETMEK 

İçimizi ısıtan sahlep, boza ve sıcak çikolata gibi içecekler, soğuk kış günlerinin vazgeçilmezlerinden. Ancak bu içecekler, yüksek kalori içerikleriyle kilo almaya neden olabilirler. Bu tür içecekleri haftada bir-iki bardaktan fazla içmekten kaçınmayı öneren Ezgi Hazal Çelik, “Soğuk havalarda büyük rağbet gören sahlep, boza gibi içeceklerin üzerine konulan fındık, fıstık, badem vb yağlı tohumların ve leblebinin de kalori miktarını artıracağını göz önünde bulundun" dedi. 

KIŞ DEPRESYONU

Çelik, "Gün ışığından daha az yararlandığımız kış aylarında daha depresif ve mutsuz hissedebiliyoruz. Bu ruh hali; mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin düzeylerini artıran ve kısa süreli iyi hissetmemize neden olan çikolata, şekerli yiyecekler, hamur işi gıdalar, makarna gibi karbonhidrat içeriği yüksek besinleri tüketmemize neden olabiliyor" ifadelerini kullandı. 

YEMEK YEME İSTEĞİ 

"Soğuk havalarda azalan vücut ısısının korunup, normal düzeye ulaşması için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarız. Artan enerji gereksinimiyle verilen “acıktım” sinyali ise yeme isteğinin de artmasıyla sonuçlanır" diyen Çelik,  "Yeme isteğinin artmasını önlemek ve kontrollü besin alımı için yeterli su tüketimi, öğün düzeni ve her besin grubunun olduğu sağlıklı bir beslenme modelini alışkanlık haline getirmeniz büyük fayda sağlayacaktır" dedi. 

YETERSİZ SU TÜKETİMİ

Kış mevsiminde kilo artışının önemli nedenlerinden biri de yetersiz su tüketimi. Havaların soğuması ile susama hissi azalsa da vücudumuzun suya ihtiyacı var. Yetersiz su tüketimi sindirim enzimleri ve bağırsakların yavaşlamasına ve kilo artışına neden olabiliyor. Susuzluk hissinin açlıkla karıştırıldığı için iştah kontrolünü de zorlaştırdığını belirten Ezgi Hazal Çelik, “Günde ortalama 2-2,5 litre su tüketimi idealdir. Ilık suya tarçın, karanfil, top karabiber, zencefil gibi vücut ısınızı artıracak baharat ve besinler ekleyebilirsiniz” diyor.

HAREKETLERDE AZALMA

Soğuk, yağışlı ve rüzgarlı havalar nedeniyle açık havalarda yürüyüşlerin rafa kaldırıldığı kış aylarında, fiziksel aktivitenin azalması da kilo artışına zemin hazırlar. Bunun önüne geçmek için haftada 3-4 gün, 30-45 dakika yürümeyi öneren Ezgi Hazal Çelik, online egzersiz videolarının da egzersiz alışkanlığı kazandırmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ 

Vücudumuzda birçok metabolik süreçte büyük öneme sahip olan D vitamininin yüzde 90-95’i güneş ışınları yardımıyla sentezlenir. Kış günlerinde 15-30 dakika güneş ışığına maruz kalmak gerektiğini kaydeden Ezgi Hazal Çelik, “D vitaminini en iyi içeren gıdalar; balık, karaciğer, peynir, yumurta sarısı, süt ve süt ürünleridir. Ancak D vitamini diyetle yeterli düzeyde alınabilen bir vitamin değildir. Yapılan çalışmalar, D vitamini eksikliğinin, kilo artışıyla yakından ilişkili olduğunu göstermektedir" dedi. 

ATIŞTIRMALIKLAR 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik “Gündüzlerin kısalması ve havaların erken kararması, evde geçirilen sürenin de artmasına neden oluyor. Hal böyle olunca atıştırmalıklarda aşırıya kaçılabiliyor ve bu da kilo alımını beraberinde getiriyor. Uzun kış akşamlarında nasıl vakit geçirebileceğinizi planlayabilir, sizi sürekli atıştırmalık halinde olmaya iten ‘hiçbir şey yapmama’ halinden uzaklaşabilirsiniz" ifadelerini kullandı. 

 


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: kış ayı kilolarına 7 etken

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

EKİPLERİMİZDEN GECE BOYU YAĞIŞLA MÜCADELE

Bilim Şehri Kayseri’de Büyükşehir-TÜBİTAK İş Birliği ile İki Önemli Toplantı

Başkan Doğan: “Türk Dünyasını Samsun’umuzda ağırladık”

“Dış kaynaklı festivallere sıcak bakmıyoruz”

24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlu Olsun

AYDIN’DA 107 BİN VATANDAŞ AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ‘EMEKLİ KART’ KULLANIYOR

Pendik’te Öğretmenler Turnuvasında Ödüller Sahiplerini Buldu!

Başkan Doğan Çocukların Mutluluğuna Ortak Oldu

KAYMEK’ten Öğretmenler Günü’ne Özel Geçmişten Günümüze Öğretmen ve Okul Sergisi

Sakaryalı okuyucular hikayeler arasında yolculuğa çıkıyor: Kayıtlar açıldı

MUDANYALI ÇOCUKLARDAN SES GETİREN MANİFESTO

Büyükşehir’den Emeklilere ‘İleri Yaşta Beslenme’ Eğitimi

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HAYATIN HER ALANINDA KADINLARIN YANINDA

Büyükşehir’in söyleşi ve konferans programları başlıyor

Prof. Dr. Süleyman Pampal, Sahada Yaptığı Çalışmaların Sonuçlarını Sıcağı Sıcağına Adanalılarla Paylaştı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş "Uluslararası Yapay Zeka Çağında Medya Zirvesi"nde konuştu

7’DEN 70’E HER YAŞTAN KİTAPSEVER AYDIN KİTAP FUARI’NI ZİYARET EDİYOR

Belediyemiz 1. Uluslararası Stratejik Müzakereler Forumuna Ev Sahipliği Yapıyor

Anadolu’nun En Büyük Kitap Fuarı Kapılarını Misafirlerine Açtı

Tunceli ve Ovacık belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı

Özellikle gençler maskeli depresyona karşı iyi gözlemlenmeli!