Kış aylarında hangi ara öğünler tercih edilmeli? Nelere dikkat edilmeli?

Kış aylarında hangi ara öğünler tercih edilmeli? Nelere dikkat edilmeli?

Kış aylarında hangi ara öğünler tercih edilmeli? Nelere dikkat edilmeli?

Kış aylarında dikkat edilmesi ve tüketilmesi gereken öğünlerle ilgili Uzman Diyetisyen Elif Bilgin Baş bilgiler verdi.

İSTANBUL (İGFA) - Özellikle kış aylarında meyveler lif içeriğinin fazla olması nedeni ile hem sindirim sisteminizi düzenler hem de uzun süreli tok kalmanızı sağlar.

Kış aylarının incisi vitamin deposu portakal, mandalina, kivi, greyfurt, antioksidan içeriği yüksek nar ise bağışıklık sisteminizi güçlendirir, bağırsak hareketlerinizi artırır. Kuru meyvelerin hem tüketimi pratiktir hem de gün içinde enerjik ve zinde olmanızı sağlar.

Uzman diyetisyen Elif Bilgin Baş, süt ve süt ürünlerinin de ara öğünde tüketilebileceğini söyledi.

Bilgin Baş, protein ve kalsiyum içeriği yüksek olan süt ve süt ürünleri uzun süreli tokluk sağladığını belirterek, "Probiyotik yoğurtlar ve içecekler kış aylarında bağışıklık sistemi için çok faydalıdır. Mutlaka ara öğünlerde tüketilmelidir" dedi.

Yağlı Tohumlar: Ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar yüksek lif, magnezyum, çinko ve E vitamini içeriğinden besleyici besinlerdir. Yağlı tohumlar meyvelerle birlikte tüketildiğinde kan şekerini hızlı yükselmesini önler ve uzun süreli tokluk sağlar. 

Kış Sebzelerinden Havuç: Tok karnına tüketilen çiğ havuç, bağışıklık sistemini güçlendiren A vitaminini çok miktarda içeriyor. Kan şekerini yükseltme özelliği yüksek olan havuç diyabetli hastalarda dikkatli tüketilmelidir. Salatalara çok az miktarda eklenebilir. Sağlıklı bireylerde ise tok karına günde 2 tane havuç tüketilebilir. 

Diyet ürünler: Diyet ürünler ara öğünlerde tercih edilebilir. Ancak diyet ürünlerle ilgili ‘diyet’ nasıl olsa istediğim kadar yiyebilirim düşüncesi oluşmamalıdır. Kolay taşınabilir ve kalorisi düşük olduğu için tercih edilebilir ürünlerdir. 

Boza: Boza, darı irmiği, su ve şekerden üretilen alkolsüz, hafif mayalı bir içecektir. Bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir. Zengin karbonhidrat, protein ve B Grubu vitamin içeriği nedeni ile yoğun iş temposunda çalışanlar, gebeler, emziren anneler ve sporcular için enerji içeriği yüksek, besleyici,100 ml si 240 kalori içerir. Karbonhidrat ve proteinin yanı sıra birçok besin öğesini içerdiğinden besleyici özelliği nedeniyle “sıvı ekmek” olarak anılan boza; kalsiyum, demir, fosfor, sodyum, tiamin, niasin, riboflavin bakımından değerlidir. Mayalı bir içecektir. Bu da içinde laktik asit oluşmasına neden olarak, mideyi koruyucu etki yaratır, sindirimi kolaylaştırır, gaz şikâyetlerinin ortadan kalkmasını sağlar, kabızlığı azaltır, mide yanması gibi şikâyetlerin oluşmasına engel olur. Üzerine eklenen toz tarçın ise kan şekerini düzenleyici etkiye sahiptir. 

Sahlep: Sahlep, yabani orkide çiçeklerinin soğanlarına verilen bir isimdir. Kışın tüketimi artan sahlep, şekersiz yapıldığında ve üzerine zencefil ve toz tarçın eklendiğinde güzel bir ara öğün tercihi olabilir. Mide şikâyetlerini azaltan, öksürüğe iyi gelen güzel bir alternatiftir. 

Bitki Çayları: Siyah çay ve kahve kültürel alışkanlıklarımızdan biridir. Ancak bu çaylarda aşırıya kaçıldığında kansızlığa, kafein nedeni ile de uykusuzluğa sebep olabilir. Ihlamur, rezene, papatya, yeşil çay ve diğer bitki çaylarından tüketebilirsiniz. Yeşil çay doygunluk hissi veren hormonların artmasını sağlar. Böylece öğün aralarında içeceğiniz yeşil çay 2-4 saat tokluğunuzun sürmesini sağlar. 

Atıştırmalıklar: Havanın soğuk gecelerin uzun olması ile birlikte çay tüketiminin artması ile yanında mutlaka atıştırmalıklar tüketiyorsanız tercihiniz; yulaflı kuru meyveli kurabiyeleri, leblebiler, tam buğday unu veya kepekli undan yapılan galetalar olabilir. Yatmadan 2 saat önce besin tüketiminin sonlandırılıp, su tüketiminin devam ettirilmesi gerektiğini unutmayın.”


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Kar yere, ekipler yollara düştü

Başkan Gülpınar, “Öğretmenler En Kıymetli Rehberlerimizdir”

Nevşehir Belediyesi’nin Karla Mücadele Çalışmaları Sürüyor

Büyükşehir, Herkes İçin Turizm Derneği Üyelerini Manisa’da Ağırladı

SAMANDAĞ’IN 188 MİLYON TL’LİK DEV İÇME SUYU PROJESİ TANITILDI

DEPREM SONRASI GÖNÜLLERE GİREN BAŞKAN ALTAY’A HATAY’DA FAHRİ DOKTORA ÜNVANI VERİLDİ

Büyükşehir Daha Yeşil Bir Şanlıurfa İçin Ağaçlandırma Çalışmalarını Sürdürüyor

Öğretmenler Günü’ne Coşkulu Kutlama

BAŞKAN YILMAZ ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ ÇİÇEKLERLE KUTLADI

Saadet'e yeni kan... Yeni Genel Başkan Mahmut Arıkan oldu

Düzce'de de okullar tatil edildi

Malatya yoğun kara karşı teyakkuzda

Ertorun “Terör artık Türkiye’nin gündeminden çıkmalıdır”

Manisa'da fırtına ve yağış ekipleri seferber etti

Sakarya'dan kar raporu... Kapalı grup yolu kalmadı

Bursa Büyükşehir'den çiftçilere destek

TBMM'de yeni hafta gündemi yine yoğun

Bursa'da ünlü barda tartışma kanlı sonuçlandı! 1 ağır yaralı

Bursa'da Parkenin Prensleri konuk dinlemedi!

Almanya'da kayıp imamın cenaze namazı kılındı

Bursa'da Mudanya Belediyesi'nden öğretmenlere vefa