Kitaplar usta ellerde zarif birer elbise giyiyor: “Bu sanat ruha dokunuyor”

Kitaplar usta ellerde zarif birer elbise giyiyor: “Bu sanat ruha dokunuyor”

Kitaplar usta ellerde zarif birer elbise giyiyor: “Bu sanat ruha dokunuyor”

Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde her bir kitap, zarif ciltlerle vücut buluyor. Deri, kumaş ve kâğıdın ustalıkla şekillendiği atölyelerde, kitaplar sadece koruma altına alınmıyor, aynı zamanda birer sanat eserine dönüşüyor. Cilt sanatına ilk adımı Büyükşehirle atan kursiyerler atölyeye öğrenci olarak girip birer sanatçı olarak çıkıyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde cilt sanatı dersleri yoğun ilgiyle sürüyor. Kitaplar, deri ve kumaşla ustalıkla işlenerek hem korunuyor hem de estetik bir değer kazanıyor.

Kitaplar vücut buluyor

Kitapların yepyeni bir vücuda kavuştuğu cilt sanatı için açılan kurs, bu yıl da yoğun ilgi gördü.

Kursiyerler daha ilk günlerinde cilt sanatına dair birçok ipucu öğrenirken, aynı zamanda öğrenci olarak girdikleri bu çatı altında birer sanatçıya dönüştü.

“Bu tür merkezlerin varlığı çok kıymetli”

Kursiyer Mehmet Sinan Güneş, “Bu tarz sanatlar, kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel zanaatlar olduğu için, yaşatılması ve canlı tutulması büyük önem taşıyor. Bu nedenle, bu tür merkezlerin varlığı oldukça kıymetli. Tarihsel bir geçmişe sahip cilt sanatı, Sakarya’da yoğun ilgi görmekte ve önemli bir merkez haline gelmektedir. Sanat insanın ruhuna hitap eden yönüyle bize büyük bir huzur veriyor.” dedi.

“Emeği geçen herkese teşekkür ederim”

Sakarya Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencisi olan Fatma Altunbaş ise, “Burada, geleneksel Türk sanatlarından biri olan cilt sanatının teknik yönlerini öğreniyoruz. Cilt sanatını yaparken, atalarımızın bu sanatı nasıl icra ettiklerini keşfediyor ve el yazmalarını gözlemleme fırsatı buluyoruz. Hem teknik becerileri hem de teorik bilgileri öğreniyoruz. Keçi derisi (sahtiyan) kullanarak cilt nasıl yapılır öğreniyoruz.” İfadelerini kullandı.

Cilt sanatı nedir?

Cilt sanatı, kitapları estetik ve koruyucu şekilde kaplama sanatıdır. Kökeni antik Mısır’a kadar uzanır ve zamanla Ortadoğu ile Avrupa’da gelişmiştir. Orta Çağ’da zirveye ulaşan bu sanat, deri ve kumaş gibi malzemelerle yapılan el işçiliğiyle kitapları sadece korumakla kalmaz, ona sanatsal bir değer katar. Cilt sanatı hem geleneksel bir zanaat hem de kültürel mirasın korunması açısından önemlidir.


Sakarya,Sakarya Belediyesi
belediye365.com

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Büyükşehir’den Engelleri Aşan Betimlemeli Belgesel Gösterimi

Başkan Kuş, Şanlıurfalıları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Karşılamaya Davet Etti

2024'te 7 bin kişiye deprem bilinci aşılandı

Başkan Büyükakın, Kocaeli Memur-Sen'e konuk oldu

Plastik sektöründen 9,5 milyar dolarlık ihracat

Toplam ciro aylık ve yıllık artışta

Foça Fok Marina İZDENİZ’le markalaşacak

Mersin Büyükşehir, Tiyatroyla Buluşmayan Çocuk Bırakmıyor

‘KATMAN’ sergisi İFSAK’ta

Ulupark’taki Ahşap Oturma Alanları Yenilendi

Manisa, Basının Güçlü Kalemlerini Ağırladı

İzmir'de pedallar görme engelliler için çevrildi

Bursa Mustafakemalpaşa'da örnek tarım projesi

Gazeteci Özke Çukurova Üniversitesi’nde tecrübe paylaştı

Başkan Taban 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü Kutladı

GESİKOOP 2024'TE 1 MİLYON 936 BİN 850 KG ATIK TOPLADI

İzmir Bornova’da sivil toplumla el ele

Çocuk Filmleri Şenliği başlıyor

ENERJİ GÜNLERİ'NİN 5'İNCİSİ DÜZENLENECEK

Köprü ve otoyol ücretlerine zam!

Kayseri Talas'ın Yazar Okulu'nda altı hafta tamamlandı