Tarih: 31.10.2021 09:10

Kocaeli Gölcük'te ilk olta Başkan Büyükakın'dan

Facebook Twitter Linked-in

Kocaeli Gölcük Değirmendere sahilinde düzenlenen 4. Uluslararası Balık Yakalama Yarışması’nda körfeze ilk oltayı Başkan Büyükakın attı.

KOCAELİ (İGFA) - Türkiye’nin farklı illeri ile birçok ülkeden Amatör Olta Balıkçın katıldığı 4. Uluslararası Balık Yakalama Yarışması, Gölcük Değirmendere Yüzbaşılar Sahilinde başladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Gölcük Belediyesi ve Kocaeli Deniz Ticaret Odası’nın destekleriyle Kocaeli Sportif Olta Balıkçıları ve Doğa Koruma Derneği tarafından düzenlenen yarışmada İzmit Körfezi’ne ilk oltayı Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın attı.  

90 AMATÖR OLTA BALIKÇISI KATILIYOR   

Türkiye, Azerbaycan, İngiltere, Almanya, Yunanistan, İtalya, Polonya, Hollanda ve Tunus’tan 90 amatör olta balıkçısının katıldığı yarışmada, bayanlar ve erkekler kategorileri olmak üzere ilk üç dereceye girmeye çalıştı.

‘’ARITMA TESİSLERİNDE 120 BİN TON ÇAMUR TOPLANIYOR”

Körfezin günden güne canlanmaya başladığını belirten Başkan Büyükakın, denizin temizliğinin günden güne arttığını ifade ederek, "Denizlerimize şu an atık suların bir kısmı biyolojik arıtma ile geriye kalan kısmı biyolojik arıtma ile bırakılıyor. Biyolojik ve ileri biyolojik arıtmanın şöyle bir farkı var; Birinde sadece azotu gideriyorsunuz. İleri biyolojik arıtmada ise azotun yanında fosforu da gideriyorsunuz. İkisinin birden alınması lazım. Son günlerde biliyorsunuz müsilaj meselesi ile uğraşıyoruz. Müsilajın sebeplerinde bir tanesi denizdeki azot ve fosforun çokluğudur. Müsilajın en büyük tehdidi denizdeki oksijeni tüketmesidir. Oksijenin eski seviyesine yükselmesi için arıtma tesislerinin yapılması gerekiyor. Günde 4.3 milyon metreküp evsel atık su Marmara Denizi'ne deşarj ediliyor. Maalesef bunun yüzde 53 sadece ön arıtma ile gidiyor. Bu konuda biz Marmara Belediyeler Birliği olarak mücadelemizi veriyoruz ama sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşlarımızın desteği de çok önemlidir" diye konuştu.

Toplam suyun yüzde 53’ü sadece ön arıtma ile denize verildiğini söyleyen Büyükakın, Kocaeli’nin toplama katkısı yüzde 8 olduğunu belirterek, il genelindeki arıtma tesislerinde yılda 120 bin ton çamur ortaya çıktığını kaydetti.

Bu arada balık popülasyonunu tanıtmak, gelişimine katkı sağlamak ve sürdürülebilir avcılığı desteklemek amacıyla İzmit Körfezi'nde çeşitli organizasyonlar düzenlendiğine dikkati çeken Kocaeli Sportif Olta Balıkçıları ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Kadir Cihan Pestil ise, yaşam ''yok denilen İzmit Körfezi'nde çeşitli rekorlara imza atarak bir yarışmada 22 ayrı türde toplamda 642 balığın 2019 yılında bu gördüğünüz alanda yakalandığını anımsatarak, bu konuda kendilerine destek veren Kocaeli Büyükşehir ve Gölcük belediyeleri ile Kocaeli Deniz Ticaret Odası'na teşekkür etti. Pestil, yarışmacılara da başarılar diledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —