Tarih: 08.02.2022 12:21

Köpek eğitimlerinde ödül tekniği kullanılıyor

Facebook Twitter Linked-in

Bursa’da arama kurtarma ekiplerinde köpek eğitmenliği yapan alanında uzmanlar , köpeklerin eğitim sürecinden bahsetti.

Esin BARKIN (BURSA İGFA)- Bursa’da arama kurtarmada 12 yıldır görev alan, son 6 yıldır köpek eğitmenliği konusunda uzman olan ve 3 köpeği bulunan eğitmen, köpeklerin duygularının bizden daha farklı çalıştığını belirterek, "Bizden daha fazla sevinip daha fazla üzülüyorlar. Stresli yerlerde çalıştığımız için de onlara ağır gelebiliyor" ifadelerini kullandı.

Bu görev için neden köpeklerin tercih edildiği hakkında bilgi veren uzman, "Köpekler bizden 50 kat daha iyi koku alır, 10 kat daha iyi duyar. Biz bu yönlerinden faydalanıyoruz. Arama kurtarma için burnu uzun köpek ırkları daha çok tercih ediliyor. Alman Çoban, Avusturya Çoban, Golden, Golden Retriever…Arama kurtarmada tercih edilecek köpeğin oyun güdüsü ve iz takip gücü yüksek olmalı. Öyle oyuna odaklı olmalı ki attığınız top uçuruma dahi gitse peşinden gitmeli, gideceği yeri düşünmemeli. ‘Köpeklerin elde edinimi ise daha çok soydan geliyor. Anne-babası kurtarma köpeği olan köpekler öncelikli tercihimiz. Sokak köpeklerinden keşfedilmiş köpekler de var elbet.  Köpeğin öncelikle sosyal olması gerekiyor. İnsanlarla ve hayvanlarla arası iyi olan, işbirliği yapan köpekler tercih ediliyor" dedi. 

GÖREVE HAZIRLIK 2 YILI BULABİLİYOR

"Daha yavruyken eğitimleri başlayan köpekler, her konuda eğitilir" diyen eğitmen, "Köpeğin her şartta normal davranmaya ve korkmamaya alışması için pek çok teste tabii tutulur, insanlarla ve diğer köpeklerle ilişkisi, parkur eğitimi, koku eğitimi… Eğitimlerde parkurdaki her parça enkazdaki bir alanı temsil eder. Köpeğin başına gelebilecek her şeye hazır olması için tüm varsayımlar öğretilir" ifadelerini kullandı. 

SINAV VAKTİ

Köpek eğitimi konusunda konuşan uzman, "Eğitim sürecini başarıyla tamamlayan köpekler iki yılın sonunda sınav oluyorlar. Sınav iki aşamadan oluşuyor; ilk aşamada, çeviklik, parkur ve kazazedeyi bulma test ediliyor.
İkinci aşamada ise simülasyon yapılıyor. Bu simülasyon biri gece ve ikisi gündüz olmak üzere 3 gün sürüyor, köpeklerden 6 kazazede bulunması isteniyor. Sınavda pek çok yanıltıcı unsur bulunuyor mesela lahana kokusu insan kokusunu baskılayan bir kokudur, bu bile test ediliyor. Başarılı olan köpekler sertifikalı olarak arama kurtarma çalışmalarına katılıyor" dedi. 

Eğitilmiş köpeklerin verdiği tepkilerden de bahseden eğitmen, "Enkazda canlı arayan köpekler kazar, mayın köpekleri oturur. Mayın köpekleri genelde sakin ve ses telleri güçsüz olan köpeklerden seçilir ki mayını harekete geçirmesin. İz takip köpekleri alandaki kokuları ayırt edip analiz eder ve havlayarak tepki verir. Ceset arayan kadavra köpekleri ise sağlam mideli olmalı, çoğu köpek bunu kaldıramaz ve kusar bu yüzden kadavra köpekleri biraz daha agresif olur" şeklinde konuştu. 

EĞİTİMLERDE ŞİDDET VAR MI? 

Eğitimlerde kullanılan ödül tekneğinden bahseden eğitmen, köpeklere şiddeuygulanmadığını dile getirerek, fiziksel şiddetle değil ödüllendirme yoluyla eğitim verdiklerini söyledi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —