Kötü haber korkusu mamografi taramasına engel!

Kötü haber korkusu mamografi taramasına engel!

Kötü haber korkusu mamografi taramasına engel!

Kadın sağlığını korumak için düzenli pelvik ve meme muayenelerinin önemine dikkat çeken Op. Dr. Çiğdem Demirel Güler, "Kötü haber alırım kaygısı nedeniyle mamografi taramalarına gidilmiyor. Ancak erken teşhisle hayat kurtarıyor. Bu muayeneler 21 yaşından itibaren yapılmalı" dedi.

İSTANBUL (İGFA) - Kadın sağlığını korumak için düzenli pelvik ve meme muayenelerinin önemine dikkat çeken Op. Dr. Çiğdem Demirel Güler, "Kötü haber alırım kaygısı nedeniyle mamografi taramalarına gidilmiyor. Pelvik ve meme muayeneleri erken teşhisle hayat kurtarıyor. Bu muayeneler 21 yaşından itibaren yapılmalı" dedi.

Kadın sağlığının korunmasında düzenli sağlık kontrollerinin önemi bir kez daha vurgulandı. Uzmanlar, 21 yaş üstü kadınların yılda bir kez pelvik ve meme muayenesi yaptırmalarının hayati olduğunu belirtiyor.

Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Demirel Güler, kadın sağlığını tehdit eden birçok hastalığın erken tanı ile tedavi edilebileceğini belirterek, pelvik ve meme muayenelerinin rutin kontroller arasında ihmale gelmeyeceğini ifade etti. Dr. Güler, "Pelvik muayeneler, rahim, yumurtalıklar ve vajina sağlığının kontrol edilmesi açısından büyük önem taşıyor. Bu muayeneler sayesinde, rahim ağzı kanseri gibi ciddi hastalıkların erken evrede teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi mümkün oluyor." şeklinde konuştu.

KÖTÜ HABER KORKUSU YAYGIN

Birçok kadın, maliyet, ulaşım, bilgi eksikliği ve korku gibi çeşitli nedenlerle bu muayeneleri ihmal edebiliyor. Op. Dr. Güler, özellikle meme kanseri taramasını engelleyen faktörler arasında düşük gelir veya maliyet endişesi, mamografi merkezine ulaşım eksikliği, düşük eğitim seviyesi, meme kanseri riskleri ve tarama yöntemleri konusunda bilgi eksikliği, çocuk veya yaşlı bakımı nedeniyle zaman bulunamaması ve kötü haber alırım korkusunun ön planda olduğunu belirtti. Dr. Güler, "Kadınların sağlığını korumak, düzenli kontrolleri aksatmamalarıyla mümkün. Erken teşhis hayat kurtarır, bu yüzden her kadının yıllık muayenelerini ihmal etmemesi gerekiyor." dedi.

MEME KANSERİ ERKEN TEŞHİSLE ÖNLENEBİLİR

Dr. Güler, meme kanserinin erken teşhis ile tedavi edilebilecek bir hastalık olduğunu belirterek, 50 yaş üzeri kadınların her yıl mamografi yaptırmasının önemine dikkat çekti. Güler, “Kötü haber alırım korkusu nedeniyle mamografi taramalarına girmeyen kadınlarımız var. Bu korkuyu aşarak erken tanı ile hayatlarınızı kurtarabilirsiniz. 40-50 yaş arasındaki kadınlar da doktorlarına danışarak mamografi sıklığını belirlemelidir. Unutulmamalıdır ki erken teşhis hayat kurtarır” diye konuştu.

GENEL SAĞLIK İÇİN KAN VE İDRAR TESTLERİ UNUTULMAMALI

Op. Dr. Güler, kadınların genel sağlık durumunun değerlendirilmesinde düzenli kan ve idrar testlerinin önemine de değindi. Kolesterol, şeker ve protein dengesizlikleri gibi sorunların bu testler sayesinde erken teşhis edilebileceğini belirten Güler, “Bu testler, ileride karşılaşılabilecek sağlık sorunlarını önceden tespit edip tedaviye başlamayı sağlar” dedi.

Güler, kadın sağlığının korunmasında düzenli kontrollerin vazgeçilmez bir unsur olduğuna dikkat çekerek, “Sağlıklı bir yaşam sürdürmek ve gelecekteki sağlık sorunlarını önlemek için yıllık kontrollerinizi ihmal etmeyin” uyarısında bulundu. Op. Dr. Güler, rahim ağzı kanseri taramasının (Pap smear) 21 yaş üstü her kadının yılda bir kez yaptırması gereken temel bir test olduğunu belirterek, "Rahim ağzından alınan hücre örnekleriyle kanser taraması yapılırken aynı zamanda HPV virüsünün varlığı da kontrol edilebiliyor. Bu test, erken teşhisle hayat kurtarabilir." ifadesini kullandı.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

MİNİK SPORSEVERİN TALEBİ YERİNE GETİRİLDİ: TÜMOSAN KONYASPOR’LA BULUŞTU

Yaylacık Mahallesi’nde kaçak yapılar yıkıldı

Başkanımız, Bilim Şahinbey Atölyelerinde Eğitim Gören Öğrencilerle Buluştu

ŞAHİN: “ANNE, KOŞULSUZ SEVGİNİN VÜCUT BULMUŞ HALİDİR”

BAŞKAN ERDEM’DEN ANNELER GÜNÜ MESAJI

Şehit İsa Doğan Orta Okulunda, "TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı" Coşkusu

Jandarmadan Öğrencilere Trafik Bilinci Eğitimi Verildi

Çölyak Günü’ne özel menü

ANNELER GÜNÜ KERMESİMİZE DAVETLİSİNİZ

Çorlu ve Şumen´den Güçlü İş Birliği Mesajı

Başkan Nallar Dedecik Mahallesi Anneleriyle Kahvaltıda Buluştu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile TFF arasında iş birliği protokolü imzalandı

Ressam Devrim Erbil’in ‘Yatay Derinlik’ sergisi OSM’de kapılarını açtı

KÂĞITHANE BELEDİYESİ TARİHİ YAPILARI GELECEĞE KAZANDIRIYOR

BAKAN URALOĞLU, 8 ÜLKEDEN MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

BAŞKAN DALGIÇ: “MUDANYA İÇİN KENTSEL TASARIM REHBERİ HAZIRLIYORUZ”

ULUSLARARASI DANS VE MÜZİK FESTİVALİ’NDEN COŞKULU KAPANIŞ

ALANYA’DA MAVİ BAYRAK DENETİMLERİ BAŞLADI

KARAR ORTAK ELEŞTİRİ ASILSIZ

Mamak’ta Dayanışma Rüzgarı

BAKAN URALOĞLU, TRABZONLU GENÇLERLE BİR ARAYA GELDİ