Kültür Bakanlığı, gençlerle geleceğin kültürünü oluşturacak

Kültür Bakanlığı, gençlerle geleceğin kültürünü oluşturacak

Kültür Bakanlığı, gençlerle geleceğin kültürünü oluşturacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Telif Hakları Genel Müdürlüğünce hazırlanan "Gelecek Gençlerin / Kültür Endüstrileri Destek Programı", kültür endüstrileri için geleceğin temellerini oluşturmayı amaçlıyor.

ANKARA (İGFA) - Ana eksenlerini "girişimcilik" ve "yenilikçi modellerle eser üretme becerileri" oluşturacak olan programla gençlerin kültür alanında girişimcilik kapasitelerini artırmak ve iş dünyası, sektör temsilcileri ve eğitim kurumları iş birliğinde eğitim ve beceri programları geliştirilmesi hedefleniyor.

Üretecekleri projeleriyle gençleri kültür endüstrileri odağında bir araya getirecek kurum ve kuruluşların projelerine program kapsamında 50 binden 750 bin liraya kadar destek sağlanacak. Gençlere yönelik olarak oluşturulacak projelerin etki alanının geniş olması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla da programda kurumsal başvurular kabul edilecek.

Valilikler, üniversiteler, belediyeler, il milli eğitim müdürlükleri, ticaret, sanayi, esnaf ve sanatkâr odaları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, birlikler, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, teknoloji geliştirme bölgesi, iş geliştirme merkezi, teknoloji geliştirme merkezi yönetici şirketleri ya da teknoloji transfer ofisi şirketleri ile müze ve galeriler gibi kültür sanat kurumları program kapsamındaki başvurularını 24 Kasım ile 24 Aralık tarihleri arasında "gelecekgenclerin.ktb.gov.tr" adresi üzerinden yapabilecek.

TOPLAM BÜTÇE 15 MİLYON LİRA

Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen "Gelecek Gençlerin / Kültür Endüstrileri Destek Programı"nın tanıtım toplantısında basın mensuplarına açıklamada bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, "Bu programdaki temel hedefimiz, gençleri kültür girişimcisi haline getirebilmek. Başvurular, 24 Kasım-24 Aralık arasında gerçekleşecek. Hedef kitlemiz, 16-29 yaş grubu arasındaki gençlerimiz." dedi.

Yavuz, programda iki öncelikleri olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

"Programımızın toplam bütçesi 15 milyon lira olacak. Önceliklerimizin ilki, gençlerimizin kültür sanat alanındaki becerilerinin geliştirilmesi ve buna ilişkin alt yapıların kurulması projelerin üretilmesi. Diğer önceliğimiz ise gençlerin kültür alanında girişimciliğini geliştirecek mekanizmaların kurulması. Nihai hedefimiz, gençlerin yetenekleriyle aslında ekonomik ürün olarak kültür sanat sahnesine bu anlamda çıkabilmeleri. Müzeler, sanat kurumları, üniversiteler, vakıflar, dernekler, ticaret odaları, teknoparklar, teknoloji geliştirme merkezleri ve girişimcilik merkezleri gibi kar amacı gütmeyen bütün kurumlar, proje başvurucusu olabilir. Yeter ki nihai kullanıcımız ve hedef kitlemiz 16-29 yaş arasındaki gençlerimiz olsun."

Kültür endüstrileri denildiğinde bu alanda birçok sanat dalının yer aldığına işaret eden Yavuz, "Resimden görsele, sahne sanatları, tiyatro, oyun, yazılım, medya, mimarlık, tasarım. Çok geniş bir alanda kültür endüstrilerini tariflemek mümkün. Gençlerimizin bu alandaki yeteneklerini geliştirecek eğitim programlarından, onları bu alanda kendi işlerini yapan girişimciler haline getirmeye varana kadar geniş bir skalada proje hazırlanması mümkün." ifadelerini kullandı.

"16-29 Yaş Arasındaki Gençleri Projeye İlgi Göstermeye Davet Ediyoruz"

Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Ziya Taşkent ise "Bakanlığımız daha önce gençlere dönük bir proje yürütmüştü ama bu biraz daha ne istediğini bilen bir proje. Dolayısıyla biz tüm başvurabilecek kümeleri yani yerel yönetimler, üniversiteler, kültür sanat kurumları, vakıflar, müzeler, STK'ları, yararlanıcısı 16-29 yaş arasındaki gençleri projeye ilgi göstermeye davet ediyoruz. Ayağı yere basan işlerle bize başvuracaklarından eminiz." diye konuştu.

Programa başvuruların 10 gün sonra Bakanlığın web sitesinden gerçekleştirilebileceğini aktaran Taşkent, şunları kaydetti:

"Bir ay boyunca başvuru imkanı olacak. Başvurunun bütün detayları, formun nasıl doldurulacağı, hangi maliyet kalemlerinin karşılanıp, hangilerinin karşılanmayacağına kadar hepsine web sitesinden erişim mümkün olacak. Muhtemelen 2022'nin şubat-mart ayı gibi sonuçlar açıklanacak. Akabinde projeler başlayacak. 6-12 ay gibi bir sürede de projelerin tamamlanması bekleniyor. Dişe dokunur işler geleceğini tahmin ediyorum. Bunların kamuyla paylaşılması, o zaman geldiğinde düşünülecektir."


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Başkan Doğan: “Türk Dünyasını Samsun’umuzda ağırladık”

“Dış kaynaklı festivallere sıcak bakmıyoruz”

24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlu Olsun

AYDIN’DA 107 BİN VATANDAŞ AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ‘EMEKLİ KART’ KULLANIYOR

Pendik’te Öğretmenler Turnuvasında Ödüller Sahiplerini Buldu!

Başkan Doğan Çocukların Mutluluğuna Ortak Oldu

KAYMEK’ten Öğretmenler Günü’ne Özel Geçmişten Günümüze Öğretmen ve Okul Sergisi

Sakaryalı okuyucular hikayeler arasında yolculuğa çıkıyor: Kayıtlar açıldı

MUDANYALI ÇOCUKLARDAN SES GETİREN MANİFESTO

Büyükşehir’den Emeklilere ‘İleri Yaşta Beslenme’ Eğitimi

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HAYATIN HER ALANINDA KADINLARIN YANINDA

Büyükşehir’in söyleşi ve konferans programları başlıyor

Prof. Dr. Süleyman Pampal, Sahada Yaptığı Çalışmaların Sonuçlarını Sıcağı Sıcağına Adanalılarla Paylaştı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş "Uluslararası Yapay Zeka Çağında Medya Zirvesi"nde konuştu

7’DEN 70’E HER YAŞTAN KİTAPSEVER AYDIN KİTAP FUARI’NI ZİYARET EDİYOR

Belediyemiz 1. Uluslararası Stratejik Müzakereler Forumuna Ev Sahipliği Yapıyor

Anadolu’nun En Büyük Kitap Fuarı Kapılarını Misafirlerine Açtı

Tunceli ve Ovacık belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı

Özellikle gençler maskeli depresyona karşı iyi gözlemlenmeli!

İletişim'den 'Analogdan Dijitale Fotoğrafın Yolculuğu'

Prof. Dr. Özdağ: Aynı desteği İmamoğlu'na da vereceğiz