Lübnan'daki patlamaların arkasında hangi güç odakları var?

Lübnan

Lübnan'daki patlamaların arkasında hangi güç odakları var?

İsrail'in Lübnan'da 2 gündür gerçekleştirdiği, telsiz-çağrı cihazlarını patlattığı saldırılar büyük ses getirdi. Üretilen çağrı cihazlarının hangi yolla patlatıldığı ve üretici ülkeler üzerinden yürüyen tartışmalar ise konuyu farklı noktalara çekme potansiyeli taşıyor.

BURSA (İGFA) - İsrail'in Lübnan'da çağrı cihazları ve telsizler üzerinden gerçekleştirdiği eş zamanlı saldırılar dünya basınında büyük ses getirdi. Binlerce yaralının ve çok sayıda ölünün olduğu saldırılarda çağrı cihazı ve telsizlerin üretildiği ülkeler üzerinden de bir tartışma yürümeye başladı. Saldırının düzenlenme tekniğine dair çok sayıda farklı yorum bulunuyor. En kabul gören yorumlardan birisi ise cihazların üretim ya da sevkiyat aşamasında patlayıcı kimyasal enjekte edilerek bomba haline getirilmiş olması. Bu nedenle gözler, cihazların üretildiği Tayvan'a çevrilmiş durumda. Dış Politika Uzmanı Dr. Barış Adıbelli saldırının yarattığı etkiye dair Herkes Duysun içim değerlendirmede bulundu. 

"ABD-TAYVAN-İSRAİL ÜÇGENİ ÜZERİNDEN SALDIRIYI OKUYABİLİRİZ"

Son dönemde gelişen Tayvan-İsrail ilişkilerine atıf yapan Dr. Barış Adıbelli, "Çin'in Filistin meselesinde Filistin lehine tutum alması nedeniyle İsrail'den heyetler Tayvan'a gitmiş ve ilişkiler gelişmeye başlamıştı. Tayvan ile İsrail'i aynı masaya oturtanın ABD olduğunu da atlamamak gerekiyor. Patlayan cihazların üretim aşamasında İsraillilerin müdahale etmesine, ABD'nin etki etmiş olduğunu düşünüyorum. Tayvanlılar ile Mossad'ın aynı masaya oturmasına ABD aracılık etti. Bu çok net. Lübnan'da yaşanan son olaylarda ABD'nin kesinlikle dahli var. Tayvan ve İsrail'i bir araya getiren güç ABD oldu." dedi.

"HİZBULLAH'IN CİHAZLARI TAYVAN'DAN ALMASI RİSKLİ BİR SEÇİM"

Hizbullah'ın cihaz tercihlerini Tayvan’dan yana kullanmasının riskli bir seçim olduğunu ifade eden Dr. Adıbelli, "ABD ve müttefiklerinin ürettiği teknik ürünlerde bir risk söz konusu. Çin gibi alternatifler dururken Hizbullah'ın Tayvan'dan ürün tedarik etmesi de doğru bir tercih değil. Hizbullah'ın Tayvan ve ABD'nin içerisinde olduğu yakın ilişkileri bilmesi ve cihaz satın alma işleminin CIA tarafından kolaylıkla tespit edilebileceğini öngörmüş olması gerekiyordu. Tayvan istihbaratı bu kritik bilgiyi alıp CIA'ye iletiyor. CIA de bu bilgiyi Mossad'a iletiyor ve karşımıza bu saldırılar çıkıyor." ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Sivas Belediye Meclisi'nde öğrencilerle özel oturum

Kocaeli'de Başiskele Kavşağı Projesi ihaleye çıkıyor

Kocaelispor bayrağı, Osmangazi Köprüsü’ne asıldı!

Deprem riskine karşı modüler çözüm! 3 yılda 1 milyon konut mümkün

AS Merkez'de çatlak görüntü krizi! Personel işten çıkarıldı

Konya Selçuklu'nun vizyon projelerine yakın mercek

Prof. Dr. Naci Görür’den Marmara Depremi uyarısı: Dirençli kentler oluşturalım!

Ordu İtfaiye Dairesi Başkanı Umut Alan’a yeni görev

Tarımda en büyük pay bitkisel üretimde... İlk çeyrekte 32,6 milyar TL'lik destek

Antalya’nın içme suyu geleceğine dev yatırım

“Midas’ın Kulakları” tiyatrosu çocuklardan tam not aldı

Antalya sürdürülebilir turizmin yeni lideri oluyor

Çayırova’nın dev adamlarına Başkan Çiftçi'den moral ziyareti

Kurtulmuş, Papa'nın cenazesi için Vatikan yolcusu

Prof. Dr. Becermen'den BUSİAD söyleşisinde felsefe tanımı

Osmangazi Belediyespor 2. Lig için son sette

Diyarbakır'da kadınlara dijital destek

Bursa Nilüfer'de 'Dede Helvası' ile asırlık buluşma

Deprem sonrası yangın riskine dikkat! Alınması gereken önlemler ne?

KHK'de değişiklikler içeren kanun teklifi TBMM'de

Malatya'da 300 milyon liralık dev altyapı yatırımı