Maksim Gorki’nin eserlerine ve hayatına Bursa Osmangazi'den bakış

Maksim Gorki’nin eserlerine ve hayatına Bursa Osmangazi

Maksim Gorki’nin eserlerine ve hayatına Bursa Osmangazi'den bakış

Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Maksim Gorki Romanlarında Yoksulluğun Sosyolojik Çözümlemesi’ etkinliği kapsamında Sosyolog Mürvet Özçelik Doğan ile Tarihçi İsmail Taha Bilici, katılımcılarla birlikte sınıf mücadelesi, toplumsal adalet ve yoksulluğun birey ile toplum üzerindeki etkilerini inceledi.

BURSA (İGFA) - Osmangazi Gösteri Merkezi’nde gerçekleşen programda Sosyolog Mürvet Özçelik Doğan, Maksim Gorki’nin romanlarında ve tiyatro oyunlarında, Rus toplumunun portresini ortaya koyduğunu belirtti.

1868’de Novgorod’da doğan Gorki’nin ‘Toplumcu Gerçekçilik’ akımının öncülerinden olduğunu söyleyen Doğan, “Yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Gorki, anneannesi ve büyükbabası tarafından büyütülmüştür. Çocuk yaşta çalışmaya başlayan Maksim Gorki, işçilerin sorunlarını bizzat yaşayarak öğrenmiştir. Asıl adı Aleksey Maksimoviç Peşkov olan sanatçı, yoksullukla ve acıyla dolu bir hayat sürdüğü için Rusça’da ‘acı’ anlamına gelen ‘Gorki’ takma adını almıştır” dedi.

Maksim Gorki’nin güçlü sözler sevdiğini vurgulayan Tarihçi İsmail Taha Bilici de, “Gorki’nin en büyük özelliği işçi sınıfının sorunlarını başarıyla dile getirmesidir. ‘Ana’, ‘Ekmeğimi Kazanırken’ ve ‘Klim Samgin’in Hayatı’ sanatçının en ünlü romanları arasındadır. Bunun yanı sıra ‘Ayaktakımı Arasında’, ‘Küçük Burjuvalar’ ile ‘Güneşin Çocukları’ eserleri, dünyanın dört bir köşesinde sahnelenmiş tiyatro oyunlarıdır. Sovyetler Birliği’nde Komünist Akademi’nin Gorki’yi proleter yazar olarak kabul etmesi üzerine sanatçıya önce Sovyetler Birliği’nin en değerli ödülü olan Lenin Madalyası verilirken, ardından Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komite üyeliğine seçildi. Ancak Gorki’nin Sovyet devlet yazarına dönüştürülmesi onun saygınlığına son derece zarar verdi. Daha sonra Gorki, Bolşevik çizgiye dönüş yaptı. Uzun yıllar Sovyetler Birliği dışındaki ülkelerde yaşayan yazar, 18 Haziran 1936’da da Moskova’da öldü” diye konuştu.

Program sonunda katılımcılar ise söyleşi hakkında görüşlerini paylaşarak, Maksim Gorki’nin düşüncülerini günümüz ile ilişkilendirdi.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

BAŞKANIMIZ, İLİMİZ YAYDEMİR KÖYÜ SAKİNLERİNDEN YÜKSEL ULUTAŞ’I EBEDİYETE UĞURLADI

BAŞKANIMIZ, MERHUME MERYEM ABİŞ’İN AİLESİNE VE YAKINLARINA TAZİYE ZİYARETİNDE BULUNDU

Büyükşehir’den anneler için “Çocuk Nörolojisi” eğitimi

Başkan Çetinkaya, Geleceğimizin Teminatı Çocuklarımızla ve Aileleriyle Bir Araya Geldi

3 Gün 3 Gece 3 Nisan Etkinlikleri, KARDEMİR Orkestrası Konseriyle Sona Erdi

3 Gün 3 Gece 3 Nisan Kutlamalarının İkinci Günü, Tuluyhan Uğurlu’nun Piyano Resitaliyle Sona Erdi

3 Nisan Coşkusu Gerçekleştirilen Konvoyla Tüm Şehri Sardı

BUDO'da yangın! Yolcular güvenle tahliye edildi

Özel'e bir tepkide Bakan Tunç'tan

İzmit Kent Meydanı’nda yeşil-siyah heyecan

Bursaspor için şampiyonluk kapıda!

Okullarda ders zili yeniden çalıyor

Kartingte görkemli sezon açılışı... İkincisi Mayıs'ta İstanbul'da

Ramazanda en çok tercih edilen teknoloji ürünleri oldu

Okullar dijital çağa uyum sağlıyor

Bakan Uraloğlu açıkladı... O hatta 2027'de yolcu ve yük taşımacılığı başlıyor

Mobil Bilim Merkezi 23 Nisan için yola çıkıyor

Akciğer kanseri için belirli kişilerde yıllık tarama şart

Cevdet Yılmaz’dan ana muhalefete sert tepki

Bursa Tarihi Hanlar'da örnek dönüşüm

Sakarya Büyükşehir 250 hanede hem yürekleri, hem yuvaları ısıttı