Tarih: 17.11.2021 10:51

Mardin'de 'Temiz Toplum'dan uyuşturucu ile mücadele hassasiyeti

Facebook Twitter Linked-in

Temiz Toplum Derneği Mardin Şehir Lideri Basri Durmaz, uyuşturucu ile mücadelede arzı engellemenin önemli ancak yeterli olmadığını belirterek, bakanlıkların da üzerlerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

Şehmus EDİS (Mardin İGFA) - Türkiye’nin uyuşturucu probleminin büyüdüğünü ifade eden Temiz Toplum Derneği Mardin Şehir Lideri Basri Durmaz, mücadelenin yeterli olmadığını belirtti.

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın 2018 yılında yayınlanan “Genel Nüfusta Tütün, Alkol ve Madde Kullanımına Yönelik Tutum ve Davranış” başlıklı araştırmasına göre, Türkiye nüfusunun yüzde 3,1’i hayatında en az 1 kere uyuşturucu kullandığını anımsatan Durmaz, bu oranın nüfusa kıyaslandığında 2,5 milyon civarında bir rakamla karşılaşıldığını söyledi.

GENÇLERİ HEDEF ALIYOR

Sorunun büyüdüğünü diğer rakamların da gösterdiğini kaydeden Basri Durmaz, “Maddeye ilk başlama yaşı 14 ve daha düşük yaşlar. NARKOLOG araştırması verilerine göre, tüm bağımlıların yaklaşık yüzde 10'u iken, bu oran TÜİK verilerinde yüzde 23 olarak gösteriliyor. Derneğimizin saha çalışmalarında çok düşük yaşlara da şahit olduk. Öte yandan 6 yaşa kadar haberlere yansıyan örneklerde oldu. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün 2020 yılına ait rakamlarına göre, yatarak tedavi görenlerin yüzde 11,5'u 15 yaş altı, yüzde 37,4'ü ise 15-19 yaş arasında yer alıyor. Ortalama olarak bakıldığında ise, bu yaş 21 oluyor. Yatarak tedavi gören yaklaşık 4'te 1'i İstanbul'da ikamet ediyor. Toplam tedavi rakamı 12 bin ve bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 7'lik bir artış gözleniyor. 2019 yılında 270 bin kişi ayaktan tedavi görmüş. Bu rakam 2017-2019 arasında 60 bine yakın kişi artmış” diye konuştu.

ARZI ÖNLEMEK YETMİYOR

Türkiye’de uyuşturucu ile mücadelenin genel olarak arzı engelleme noktasında yapıldığını söyleyen Mardin Şehir Lideri Durmaz , “Uyuşturucu ile mücadelede arzı engellemek önemli, ancak yeterli değil" diyerek, bu konuda İçişleri Bakanlığı ve Yeşilay kadar, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yanı sıra  Diyanet İşleri Başkanlığı ile yerel yönetimlerin de mücadeleye ortak olması gerektiğini söyledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —