Mardin’in son semercileri zamana direniyor

Mardin’in son semercileri zamana direniyor

Mardin’in son semercileri zamana direniyor

Mardin'de yıllar önce 30'dan fazla semercinin bulunduğu Kapalı Çarşı'da motorlu araçların gelişip çoğalması nedeniyle binek hayvanlara gereksinim azalınca semerci ustaları da bir bir kepenk kapattı. Antik kent Mardin'in son iki semer ustası olan Aydın İldoğan (58) ile İbrahim Doğan (48) da son ilmeklerini atıyorlar.

Şehmus EDİS - Herkes Duysun / MARDİN (İGFA) - Mardin’de eşek ve katırların yük taşıması için kullanılan, dönemlerin gözde mesleği semercilik, teknolojiye direnmeye çalışıyor.

Teknolojiyle birlikte cihaz ve araçların geliştirilmesiyle hayvanların da yük taşımasında kullanılmaması, semerciliğe olan ilgiyi de azalttı. 30 yıl önce çarşıda 30’a yakın semerci bulunurken şimdi ise tarihi çarşıda sadece 2 semerci ustası kaldı.

“MESLEĞİ YAŞATMAK İSTİYORUZ”

Mardin'de 50 yıldır ata mesleğini sürdüren Aydın İldoğan, bir dönem semerci dükkanlarında en az 5 kişinin çalıştığını söyledi. Ağabeylerinin de daha önce semercilik yaptığını anlatan İldoğan, ustaların zamanla bu mesleği bıraktıklarını söyledi. Mesleklerinde ustanın artık yetişmediğini ifade eden İldoğan, “50 yıldır ben bu mesleği yapıyorum. Eskiden 20-22 civarında semerci vardı. Şimdi Mardin’de 2 kişi kaldık. Baba mesleği... O zaman ustaların yanında çıraklar da vardı. Şimdi sadece iki kişi kaldık. Günde bir tane semer üretebiliyorum. Yapabildiğimizi satabiliyoruz. Kimse çalışmıyor. İş ağır olduğu için kimse çalışmak istemiyor. Rahatlıktan öte ağır iştir. Kuvvet isteyen bir iştir.” dedi.

“BU MESLEĞE KİMSE DESTEK VERMİYOR”

7 yaşından bu yana semercilik yaptığını söyleyen İbrahim Doğan ise Mardin’in en genç semercisi olduğunu ifade etti ve “42 yıldır bu mesleği sürdürüyorum. Bu çarşıda el sanatları hala devam ediyor. Bazı ustalarımız öldü, biz mesleği yaşatmaya çalışıyoruz ama maalesef çırak yok. Çarşımız 25-30 yıl önce cıvıl cıvıldı. Köylüler hep buradaydı. Benim yetiştiğim dönemde 11 dükkan vardı. Şu anda iki dükkana düştük." ifadelerini kullandı.

Bu arada 42 yıldır bu mesleği yaptığını hatırlatan Doğan, “Artık mesleğimizin sonuna geldik. Artık final yapıyoruz. Mardin’de hemen hemen bütün meslek grupları yok olmaya başladı. Devam ettirmek istiyoruz fakat çırak bulamıyoruz. Hiç kimse de dersek vermiyor. Mesleğimiz yok oluyor. Teknoloji bizi de yok etti. Daha önce üniversite ile işbirliği yapıp bu mesleği yaşatmak için bakanlığa başvurduk fakat kimse destek vermedi. Şimdi ise artık final yapıyoruz. Bu meslek birkaç yıl sonra tarihe karışacak.” şeklinde konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

KADINA ŞİDDETE KARŞI BİLİNÇ ARTACAK

İki fuara 339 Türk markasını taşıdı

Buca’da temizlik çalışmaları aralıksız sürüyor

'Merkez'den sadeleştirme adımı

Selen Görgüzel'den yepyeni bir tarz! Arabex

23 İlde Jandarma Tarafından Düzenlenen NARKOÇELİK-49 Operasyonları Kapsamında 1 Ton 756 Kg Uyuşturucu Madde, 995 Bin Adet Kök Kenevir Yakalandı

Büyükşehir’den Parklarda Temizlik Seferberliği

SELÇUKLU BELEDİYESİ FİZİKİ BELEDİYECİLİK ÇALIŞMALARI İLE SELÇUKLU’YA DEĞER KATMAYA DEVAM EDİYOR

Eyyübiye Parklarında Bakım Zamanı

Müdür Ahatoğlu Keşan Orman'da iş başı yaptı

Başkan Büyükkılıç: “İncesu İlçemize Yeni Sondaj Kuyusu Açtık”

Meteoroloji uyarılarını sıklaştırdı! İşte 22 Kasım Cuma raporu...

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği'nden dolandırıcılık uyarısı

Büyükşehir Belediyesi AKOM binasını hızla tamamlıyor

Şişli Belediyesinden çevre dayanışması

BAHRİYE ÜÇOK EĞİTİM MERKEZİ'NDEN 2 BİN 200 ÖĞRENCİ YARARLANDI

Artİstanbul Feshane’de Çocuk Hakları Paneli: Farkındalık yaratmamız lazım

EMLAK VE ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ 2. TAKSİT ÖDEMELERİNDE SON GÜN 30 KASIM 2024

YALOVA BELEDİYESİ’NDEN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ’NE ÖZEL JEST

Kayseri Büyükşehir’den Pınarbaşı’da 6 Yılda 1 Milyar TL'lik Yatırım

Geçit Yerleşkesi Dönel Kavşağı yapımı çalışmalarında sona gelindi.