Müsilajın balık tüketimine etkisini TBMM gündemine taşıdı

Müsilajın balık tüketimine etkisini TBMM gündemine taşıdı

Müsilajın balık tüketimine etkisini TBMM gündemine taşıdı

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, denizlerdeki çevre felaketinin balıkçılık sektörünü de etkileyeceğinin endişeleri üzerine olumsuzlukların tespiti ve çözümü amacıyla Meclis Araştırması verdi.

BURSA (İGFA) - CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel ÖZKAN, son haftalarda Marmara Denizi'nde yaşanan kirlilik ve buna bağlı olarak ortaya çıkan müsilaj sebebi ile balık ölümlerinin artması, balık tüketiminin insan sağlığına olumsuz etkileri ve dolayısıyla balıkçılık sektöründe yaşanan olumsuzlukların tespiti ve çözümü amacıyla Meclis Araştırması verdi.

Marmara Denizi’nde yaşanan ve gün geçtikçe etkisi Ege Denizi ve Karadeniz’de de görülen “müsilaj” (deniz salyası) nedeniyle oluşan balıkçılık sektörünün de etkilendiğini öne süren Milletvekili Prof. Dr. Özkan, meclis araştırma önergesinde şu ifadelere yer verdi:

"Uzmanlar balık tüketimi konusunda çokça soru işareti bulunduğunu belirterek, deniz canlılarının bu toksik oluşumdan etkileneceğini söylemektedirler. Ayrıca, deniz dibine çöken müsilajın kabuklu deniz canlıları tarafından süzülmesi ve bunların gıda olarak tüketilmesi felç, Alzheimer, ALS, MS, Parkinson gibi nörodejeneratif hastalık riskini artıracağı belirtilmektedir. Ayrıca 15 Nisan’da başlayan av yasaklarından, boyu 12 metreden küçük tekneler muaf tutulmaktadır. Ancak pandemi sürecinde küçük teknelerin de balık avına çıkamaması, balık hallerinin kapalı olması ve balık restoranlarının da kapanması sektörü ekonomik anlamda zora sokmuştur. Günübirlik tuttuğu balıkla yaşamlarını sürdüren 13 bin civarında küçük balıkçı için, acilen bir çözüm bulunmazsa bu sektörün yok olacağını ifade edilmektedir. Marmara Denizi’ni eski günlerine döndürebilmek için, balıkçılık sektöründe faaliyet gösterenlerin taleplerinin dikkate alınması önemli olacaktır".

Özkan, önerisnde Marmara Denizi’nde yaşanan kirliliğin yanı sıra bundan etkilenen balıkçılık sektörünün sorunlarının tespiti ve çözüm yollarının araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98. ve iç tüzüğün 104 ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını istedi.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Bursagaz güvenli gaz kullanımı için uyardı

Başkan Bozbey dünya şampiyonu Dilek Yavaş’ı ağırladı

İklim krizi su kaynaklarını vurdu

Manisa'da sanat sınırlaması kaldırıldı

Ankara'da 'Erzurum' havası

Bursa'da ilk konser Lena Chamamyan'dan

Soğuk hava ve kar yağışları geliyor!

GENSED, Eskişehir’de sektör temsilcileriyle buluştu

Beden eğitimi branşına 'Milli' atama

Manisa'da Pati Çarşı sokak hayvanlarına umut oluyor

Tekrarlar ve uzatmalar kekemelik belirtisi olabilir!

Muğla 'Tarihi Kentler'e ev sahipliği yapacak

İstanbul Bursa'ya indi!

Düzce'de hastaneye giden hükümlü firar etti

Türkiye’nin ikinci en büyük projesi Konya’da görücüye çıktı

İstanbul Bakırköy yenileniyor

Konuşmamız Gerek'ten 'Regl Hijyeni Rehberi'

Tokat'ta yeni sanayi sitesine iki alternatifli çözüm

DEVA Partili Ekmen: Mersin'den Avrupa'ya doğrudan uçalım!

İstanbul'daki yenidoğan desteğinde hedef 45 bin aile

Denetimler sıkı olacak! 1 Aralık'ta başlıyor...