Mütareke Günleri söyleşi ile Mudanyalılar zaman yolculuğuna çıktı

Mütareke Günleri söyleşi ile Mudanyalılar zaman yolculuğuna çıktı

Mütareke Günleri söyleşi ile Mudanyalılar zaman yolculuğuna çıktı

Bursa'nın Mudanya ilçesinde 11 Ekim'de 102. yılı kutlanacak olan Mudanya Mütarekesi etkinlikleri kapsamında "Barış ve Tarih" temasıyla düzenlenen “Mütareke Günleri” söyleşisi Mudanyalıları zamanda yolculuğa çıkardı.

BURSA (İGFA) - Mudanya Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Mudanya Mütarekesi'nin 102. yıl etkinlikleri kapsamında düzenlenen söyleşilerle Mudanyalılar tarihin derinliklerine inerek, adeta Mütareke yıllarına geri döndü.

Bursa Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi, Diplomasi Araştırmaları Derneği (DARD) Başkanı Prof. Dr. Barış Özdal’ın moderatörlüğünde Mudanyalılarla bir araya gelen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Batır ve Av. Metin Sezgin, Mudanya’nın kurtuluş sürecinden Mütareke sürecine kadar olan süreci detaylı şekilde anlattı.

Mudanya’nın kurtuluşu sırasında 127 kişiden oluşan milis gücüne katılan babası Sait Sezgin’in tuttuğu günlükten o yıllara ait anılarını ve izlenimlerini tarihi fotoğraflarla paylaşan Av. Sezgin, 30 Ağustos’tan sonra en büyük çatışmanın Mudanya’da yaşandığını belirterek, “Kuvay-i Milliye ruhu İstikal sevdasına düşmüş bir milletin tüm kuvvetleriyle ortaya çıkardığı bir ruhtur. Kuva-yi Milliye ruhu Mudanya’da 127 sivilin başlattığı harekettir” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün barışa verdiği önemi ve barışa dair mesajlarını paylaşarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. Betül Batır ise Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nın bir an önce barışa gitmesi için elinden geleni yaptığını dile getirdi. Mudanya Mütarekesi’nin Türk Milleti’nin kendi haklarını koruma gücüne sahip olduğunu gösteren ve bu gücünü düşmanlarına da kabul ettiren ilk siyasi belge olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Batır ise, “Emperyalistlerin başı ezilmiş ve Türk Milleti Mudanya’da siyasi anlamda gücünü ilan etmiştir. Toplumsal hafızayı yaşatmamız gerekiyor. Bir eğitmen olarak bütün amacımız Kuva-yi Milliye ruhunu yaşatmaktır. Bizim için vatanımız çok önemli.  Önce vatan önce toprak diyoruz” diye konuştu.

Etkinlik sonunda Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, konuşmacılara barış ve dostluğun simgesi zeytin fidanı vererek teşekkür etti.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Çiğli’de ‘Cumhuriyet Koşusu’ coşkusu yaşandı

Köy peyniri ne kadar sağlıklı? Uzmanlardan önemli uyarılar!

Kocaeli Büyükşehir 12 ilçede 25 bin Türk Bayrağı dağıttı

İstanbul'da maratonda koşup, giysi kumbarasına destek olacaklar

Bursa’da tahinli pide kuyruğu! Yemek için dakikalarca bekliyorlar

Haftanın ilk dersinde Bakan Tekin'den videolu mesaj

Sahil Güvenlik botu Mudanya'da halkın ziyaretine açılıyor

Bursa İTÜDER’den öğrencilere burs desteği

Sakarya Büyükşehir SGM’de Cumhuriyet coşkusu

İstanbul Taksim'de 101. yıl çelengi

Nurten Yontar’dan TBMM’deki cesur farkındalık eylemi halen gündem

'Dijital Çaylak' projesi istihdama kapı açacak

Erdoğan Demir, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı

Bahçeli: Türkiye'nin Kürt sorunu yoktur

Teröristlerin 14'ü daha gitti! Bugünkü temizlik sayısı 37'ye çıktı!

İYİ Parti Mardin İl Başkanlığından Köfteci Yusuf'a destek ziyareti 

Cumhuriyet coşkusunu Mudanya'da trafik yoğunluğu oluşturdu

Düzce'de polise 'dur'mayan sürücüyü kaza durdurdu!

Başkan Çiçek; “Muhtarlarımız, demokrasinin temel taşlarıdır ve yerel yönetimlerin en önemli temsilcileridir.” 

Sakarya'da ilk ders 'Cumhuriyet' oldu

Türkiye Cumhuriyeti 101 yaşında