Okul sezonunda bulaşıcı enfeksiyonlara dikkat!

Okul sezonunda bulaşıcı enfeksiyonlara dikkat!

Okul sezonunda bulaşıcı enfeksiyonlara dikkat!

El, ayak ve ağız hastalığı, son dönemlerde özellikle okul sezonunda sıkça rastlanan çok bulaşıcı bir viral enfeksiyon olarak karşımıza çıkıyor. Hastalık adını, ellerde, ayaklarda ve ağızda meydana getirdiği yaralar ve döküntülerden alıyor.

İSTANBUL (İGFA) - El, ayak ve ağız hastalığı, genellikle Nisan-Haziran ve Ekim-Aralık ayları arasında, bebekler ve çocuklar başta olmak üzere yetişkinlerde de görülen virüs kaynaklı bir enfeksiyondu. Hastalık, elleri, ayakları, ağızı ve bazen cinsel organları ve kalçaları da etkileyebilen viral bir enfeksiyon olarak son zamanlarda sıkça rapor edilmiş. Uzm. Dr. Orkan Karaca, 1948'de tanımlanan bu hastalığa, Poliovirüs, Echovirüs ve Coxsackie virüsü ailesinden bir virüsün neden olduğunu belirterek, vakaların %90’ından fazlasının 5 yaş altındaki çocukları etkilediğini söyledi. Karaca “Enterovirüs 71 ve Coxsackie virüs A16, salgınlara yol açan en yaygın virüs türleri arasındadır. Virüs, enfekte bireyin mide-bağırsak veya üst solunum yollarından saçılan parçacıklarla diğer insanlara bulaşmaktadır” dedi.

EL AYAK AĞIZ HASTALIĞI ARTIŞTA

Dr. Karaca, enfeksiyonun 3 ila 6 gün süren bir kuluçka döneminden sonra, hastalığın ilk haftasında en bulaşıcı evresine girdiğini açıkladı. Karaca konuşmasında “Virüs yutulduktan sonra bağırsak ve boğazdaki lenf dokusunda çoğalır, ardından bölgesel lenf düğümlerine yayılır. Hastalık her ne kadar yıl boyunca ortaya çıkabilse de yaz ve sonbahar aylarında daha sık görülür. Yüksek sıcaklık ve nem gibi meteorolojik faktörlerin hastalığa duyarlılığı artırmaktadır. Bölgesel ve mevsimsel salgınlar nedeniyle küresel çapta bir halk sağlığı sorunu haline gelen el, ayak ve ağız hastalığı, halk sağlığı üzerinde büyük bir yük oluşturmaktadır” dedi.

Hastalığın belirtileri genellikle boğaz ağrısı, ateş, halsizlik ve iştahsızlık ile başladığını belirten Uz. Dr. Orkan Karaca, “Ateşin ardından, üçüncü gün civarında ağız içinde su dolu ağrılı döküntüler ortaya çıkar. Dr. Karaca, nadiren de olsa kalp kası iltihabı, akciğerde sıvı birikimi ve beyin zarı iltihabı gibi ciddi komplikasyonlar meydana gelmektedir. Semptomların genellikle hafif olmasına ve enfeksiyonun kendi kendine sınırlanmasına rağmen, kontrol altına alınmayan vakalar doku ve organlara yayılabilir, bu da geniş çaplı hasara neden olabilir” dedi.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ VE KORUNMA YOLLARI

Dr. Karaca, şu an için hastalığın nedeni ortadan kaldıracak bir ilaç tedavisinin bulunmadığını, ancak belirtileri hafifletmek için tedavilerin uygulandığını belirtti. Karaca konuşmasında “Semptomların genellikle 7 ila 10 gün içinde geçtiğini, ancak ağrı, ateş ve diğer semptomlar devam ederse mutlaka bir doktora başvurulması gerektiğini vurgulamıştır. Hastalığa karşı en etkili korunma yöntemi, enfekte bireylerle temastan kaçınmak ve hijyen kurallarına tam olarak uymaktan geçtiğine dikkat çekti.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde teknik personele hizmet içi eğitim

Netflix'ten genç yeteneklere destek

Siber güvenlik ihlali bir işletmeyi nasıl batırabilir?

Emeklilerin hesaplarında inceleme yok!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Darbe mahsulü anayasa Türk demokrasisine yakışmıyor!

Başarılı 'Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri' ödüllendirildi

MEB'den 'sosyal duygusal becereler' için materyal

Bursa’nın o mahallesi suçun merkezi oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mikati ile görüştü

İzmit Belediyesi Kapanca Sokak Festivali başlıyor

Kestel kötü kokular ile burun buruna

Bursa Nilüfer'in kırsal mahallelerindeki 3 kaçak yapı yıkıldı

Muğla Büyükşehir hafriyat kamyonlarını uydu takip sistemi ile denetliyor

Konya, 'Kentsel Hareketlilik'te RAPTOR'a seçildi

TEV'e uluslararası üç ödül

Anıl Can yeni şarkısıyla çok sevildi

Malatya’ya nefes aldıracak çalışmada sona gelindi

Balat metro istasyonunun kapalı olması öğrencileri ve velileri mağdur ediyor

Başkan Pekyatırmacı Buhara Sosyal Tesisi’ni ziyaret etti

Çağrı cihazı gibi cep telefonları da patlar mı?

ASM çalışanları seslerini İstanbul'dan yükseltti