Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Türkçe yayın yapan uluslararası haber sitelerinin denetlenmesine yönelik kararına eleştiriler üzerine açıklama yaptı.
ANKARA (İGFA) - RTÜK'ten yapılan açıklamada, "Sektöre rehber olan RTÜK'ün iddiaların aksine haberlerin belli teminat altında legal olarak yayılmasından yanadır" ifadelerine dikkati çekildi.
"İfade ve basın hürriyetine ilişkin hiç kimsenin tereddüt etmesine, gereksiz endişeye kapılmasına ve yasal dayanaklarla işini yapan Üst Kurulumuzu töhmet altında bırakacak açıklamalar yapmasına lüzum yoktur" ifadelerinin yer aldığı açıklamada, "İlgili yayın kuruluşlarının URL adreslerinde yapılan incelemede ana ekranlarında "Canlı" sekmesi ve "Video" sekmelerinin yer aldığı tespit edilmiştir. "Canlı" sekmesinden düzenli bir yayına geçilebildiği, “Video” sekmesindense "Dünya, Avrupa, Ekonomi, Spor, Gezi, Kültür, Programlar" başlıkları altında çeşitli içeriklerin katalog şeklinde sıralandığı görülmektedir. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun Türkçe ve İngilizce dillerindeki resmi internet sitesinde kurumun misyonu açıkça belirtilmiştir" denildi.
"PEK ÇOK İNTERNET SİTESİNE LİSANS BAŞVURULARI YAPMALARI TAVSİYE EDİLMİŞTİR"
Uluslararası seç-izle platformlarının tamamının Türkiye'ye ve devlete güvenerek gerekli lisanslarını alarak, ofisler açtığının altı çizilen açıklamada, "İstihdam sağlayarak mali ve hukuki tüm yükümlülüklerini yerine getirmişlerdir. İnternet üzerinden isteğe bağlı yayıncılık sektörü bugün yerli ve yabancı kuruluşlarıyla dünyadaki birçok gelişmiş ülkeye örnek teşkil edecek şekilde sorunsuz olarak yayın hayatlarını sürdürmektedir. Pek çok internet sitesine bugüne kadar Üst Kurul tarafından resmi internet sitesi üzerinden gerekli duyurular yapılarak lisans müracaatı yapmaları tavsiye edilmiş ve yapılan başvurular sonrası muhtelif sitelere herhangi bir sorun yaşanmadan gerekli izinler verilmiştir. İfade ve basın hürriyetine ilişkin hiç kimsenin tereddüt etmesine, gereksiz endişeye kapılmasına ve yasal dayanaklarla işini yapan Üst Kurulumuzu töhmet altında bırakacak açıklamalar yapmasına lüzum yoktur" ifadelerine yer verildi.
Hatırlanacağı gibi RTÜK geçen hafta, Amerika'nın Sesi, DW Türkçe ve Euronews haber sitelerinin lisans başvurusu yapmaları kararı almış, Üst Kurul'un gerekçeli kararı internet sitesinde yayımlanmasının ardından başvuru için 72 saatlik süre tanınacağı belirtilmişti. RTÜK üyesi İlhan Taşcı, Üst Kurul'un ilk kez uluslararası haber siteleri için denetim yetkisini kullanacağını, lisans başvurusunda bulunmayanların erişimlerinin engelleneceğini belirtmiş ve "Asıl hedef basın özgürlüğü ve çok seslilik. İstenen basın sussun, eleştirmesin" diye yazmıştı.
ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz