Sakarya'da devasa serasında ilk tohumlar yeşerdi

Sakarya

Sakarya'da devasa serasında ilk tohumlar yeşerdi

Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin Akyazı'da hayata geçirdiği Seracılık Mükemmeliyet Merkezi'nde ilk fideler yeşerdi. Topraksız ve örtü altı tekniğinde bölgenin en kapsamlısı merkezde 3 farklı türde 65 bin fidenin hasadı Haziran'da yapılacak. En gelişmiş tekniklerin uygulandığı üretimde bitkilerin tozlaşmasını 'bombus arıları’ gerçekleştirdi.

SAKARYA İGFA- Sakarya Büyükşehir Belediyesi, tarımsal kalkınma alanında ilkleri hayata geçirmeye devam ediyor. Üretim ve çiftçiye destek konusunda faaliyetlerine her geçen gün hız kazandıran Büyükşehir, bu alanda hayata geçirdiği yeni tesisle Türkiye'nin tarım gündeminde yer buldu. 45 dekar üzerine kurulan, teknolojinin etkin kullanıldığı ve son tekniklerin uygulandığı Seracılık Mükemmeliyet Merkezi'nde işlem bir süre önce başladı. Jeotermal ısıtmalı, topraksız ve örtü altı seracılık üretimi alanında bölgenin en kapsamlı tesisi olan merkezde ilk kez domates fideleri dikildi. Topraksız üretim için ilk adım bu şekilde atıldı ve ilk fideler yeşermeye başladı.
 

İLK ETAPTA DOMATESLER YETİŞİYOR 

Sakarya'da birçok çeşit bitki ve çiçeğin yetişeceği bahçede ilk olarak domates yetişiyor. Eğitim, konferans alanları ve uygulamalı eğitim için hazırlanan bölümlerde aynı zamanda geleceğin tarım dehalarını yetiştirmeyi planlayan Büyükşehir Belediyesi, Haziran ayında ilk hasadı yapacak. İlk etapta 30 bin salkım, 30 bin pembe ve 5 bin kokteyl türü fidenin hasadı gerçekleştirilecek. 20 gün önce beyaz bir görünüme sahip olan serada filizlenen yeşiller merkezde harika bir görüntü oluşturdu. Yüksek kapasiteli seracılık üretimi yapılabilen bu merkez, kendi alanında yatırımcılar için örnek teşkil ederken Marmara bölgesinin de örnek tesislerinden bir tanesi oldu.

BOMBUS ARILARI KULLANILIYOR 

Domates fideleri ilk ve ikinci çiçeklerini gösterdi. Ayrıca seracılık alanında kullanılan yenilikçi yöntemlerden bir tanesi olan 'bombus arıları' tarafından çiçeklerin tozlaşması sağlandı. Sera içinde oluşturulan kovanlardan uçuşarak günün belirli periyotlarında çiçekleri ziyaret eden ve polen bırakan özel türdeki bu arılar sayesinde bitkilerden daha iyi bir verim alınması sağlanıyor. Bu sebeple sera içinde güçlü bir üretimin sağlanması için aynı zamanda arıcılık faaliyetleri de yürütülüyor. İlk hasadın ardından serada farklı çeşit bitkiler ve çiçek türlerinin dikimi yapılacak. Bu üretim sahası, eğitim için ilgili protokollerin yapılmasından sonra ziraat mühendisleri için bir okul haline gelecek.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz