KÜLTÜR SANAT

KÜLTÜR SANAT Haberleri

Sakarya'da ‘Raşomon’ beyaz perdeye yansıdı

Sakarya

Sakarya'da ‘Raşomon’ beyaz perdeye yansıdı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Aralık Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamındaAkira Kurosawa’nın başyapıtı Raşomonfilmi OSM’de beyaz perdeye yansıtıldı. Sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği gösterim sonunda Dr. Muzaffer Musab, katılımcılarla filme dair derin analizler paylaştı. Sanatın merkezi olan OSM, sinema severler için unutulmaz bir deneyime ev sahipliği yaptı.

SAKARYA (İGFA) - Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin Aralık kültür sanat etkinlikleri, birbirinden güzel ve anlamlı etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Raşomon perdede

Son olarak sinema tutkunları için hazırlanan programda dünya sinemasının unutulmaz eserlerinden biri olan “Raşomon” filmi Ofis Sanat Merkezi’nde (OSM)beyaz perdeye yansıtıldı.

Japon yönetmen Akira Kurosawa’nın sinema tarihine damga vurmuş bu eseri, izleyicilere eşsiz bir deneyim sundu.

Filme dair analizler

Film gösteriminin ardından, Sakarya Üniversitesi’nden Arş. Gör. Dr. Muzaffer Musab Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirilen söyleşi büyük ilgi gördü.

Yılmaz Raşomon’un insanların olaylara kendi bakış açılarıyla yaklaşmasını sağladığını ve bunun evrensel bir dile dönüştüğünü söyledi.

Savaşın zorunlu etkileri

Her filmin çekildiği dönemin koşullarına göre incelenmesi gerektiğini belirten Arş. Gör. Dr. Muzaffer Musab Yılmaz, “Yönetmenin neden bu hikâyeyi seçtiğine gelince, bu bir alegori. 1950’lerin Japonya’sında, özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrasında, kültürel bir çöküş ve toplumsal kargaşa yaşanıyordu. Yönetmen, bu kaotik dönemi bir alegori aracılığıyla anlatmak istemiş. Filmdeki hikâye, aslında Japonya’nın savaş sonrası karmaşasının bir uzantısı olarak kabul edilebilir. Bu bir yorumdur, elbette her izleyici farklı şekillerde değerlendirebilir” dedi.

“Herkesin ilgisini çekmeye başardı”

Raşomon filminin doğu kültürünün büyük çapta ilk ödül adlığı film olduğunu belirten Yılmaz, “1950’lerin Japon sineması, Avrupa sinemasındanda etkilenmişti. İkinci Dünya Savaşı’nın Avrupa’daki etkileri, varoluşsal sorgulamaları tetiklemiş ve bu durum sinemaya da yansımıştı. İtalyan ve Fransız sineması bu dönemde öne çıkan akımlardı. Japon yönetmen de, kendi kültüründen yola çıkarak bu küresel akımlardan esinlenmiş. Ancak bunu Japonya’ya özgü bir şekilde yaparak, Doğu ve Batı kültürünün ilgisini çekmeyi başarmış” diye konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

10. Altın Karınca Ödülleri sahiplerini buldu

Marmara Belediyeler'den Nilüfer'in 2 projesine 'Altın Karınca' ödülü

Adıyaman’da iki ayrı motorsiklet kazası: 2 yaralı

Manisa Soma 'Kara Duman' felaketini yaşıyor

Düzce'de iki katlı ahşap ev küle döndü

İzmir Menderes’te 'sol düşünce'nin derinliklerine inilecek

Uludağ’ın zirvesine tırmanışlarını baklava ile kutladılar

Çanakkale'deki deprem Marmara'yı az çok etkileyecek!

Kuzey Irak'ta 4,5 büyüklüğünde deprem

Türkiye'ye 10 ayda 8,5 milyar dolar değerinde Uluslararası Doğrudan Yatırım

Manisa’da şiir ve kaligrafinin büyüleyici buluşması

Kocaeli İzmit'te Başkan Hürriyet, özel öğrencilerle buluştu

Yapay zekâlı uygulamadan yarım milyon liseli yararlandı

Batı Trakya Türkleri: Rumeli ve Balkanlardan gelen Türkler ülkemizin asri unsurlarıdır

Şirket kuruluşları tamamen elektronik ortama taşınıyor

Malatya'da 'yerli ürün' farkındalığı

Türkiye internette günde 6 saat 51 dakika geçiriyor!

Aile Hekimliği'ni zayıflatan bütçe TBMM'den geçti

Bursa Osmangazi’de kadınlar iletişimin gücünü öğrendi

Engelsiz yürekler Sakarya Geyve'de haklarını öğrendi

BUSİAD’da vergi düzenlemeleri konuşuldu