SAMANDAĞ’IN 188 MİLYON TL’LİK DEV İÇME SUYU PROJESİ TANITILDI
121 KM YENİ İÇME SUYU ŞEBEKE İMALATI YAPILACAK
VEKİL YAYMAN: SAMANDAĞ’IN MAKÛS TALİHİ DEĞİŞİYOR
BAŞKAN KARAÇAY, “10 YILDA YAPILMAYANLAR 6 AYDA YAPILDI”
Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mehmet Öntürk’ün “Hatay’da Susuz ve Altyapısız Mahalle Kalmayacak” hedefinden hareketle projelerini bir bir hayata geçiren Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU), ‘Samandağ Tekebaşı Grubu İçme Suyu Şebeke İnşaatı Yapım İşi” için proje tanıtım töreni gerçekleştirildi.
Samandağ’da düzenlenen törene AK Parti Hatay Milletvekilleri Hüseyin Yayman, Adem Yeşildal, Abdulkadir Özel, Mehmet Karahan, Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay, Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, Altınözü Belediye Başkanı Rıfat Sarı, İller Bankası Bölge Müdürü Ünal Esen, HATSU Genel Müdürü Fatih Cihangir, meclis üyeleri, mahalle muhtarları, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar da katıldı.
Sözleşme bedeli 188.150.150 TL olan dev proje Samandağ ilçesine bağlı Tekebaşı, Çöğürlü, Sutaşı, Koyunoğlu, Mızraklı, Yeşilköy, Kuşalanı ve Meydan Mahallelerini kapsarken proje kapsamında farklı ebatlarda 121.273 metre içme suyu şebeke imalatı gerçekleştirilecek ve 8 mahallenin kangren hâline gelmiş ve yıllardır çektiği içme suyu problemi tarihe karışacak.
Proje ile ilgili detaylı bilgiler veren HATSU Genel Müdürü Fatih Cihangir şu şekilde konuştu: “2023 yılı Meteoroloji verilerine göre, Türkiye'de kuraklığın hissedildiği illerin en başında Hatay geliyor. Hatay’da 2023 yılında yağışlar yaklaşık %50 oranında azalış göstermiş olup, yıllık yağışlardaki azalış 2024 yılında da devam etmiştir. Bu durum, insani su amacıyla şehre verilen suyun %80’inini yeraltı sularından temin edildiği şehrimizde, yer altı sularının beslenememesi sebep olmuştur.
Yaşanan kuraklıktan kaynaklı su kaynaklarındaki azalış, deprem etkisi ile merkezden kırsala doğru yaşanan iç göç nedeniyle oluşan yeni altyapı ve su kaynak ihtiyacı, deprem kaynaklı altyapıda meydana gelen hasarlar, arıza sebebiyle oluşan su kayıpları, usulsüz su kullanımlarındaki artış, tasarrufu öncellemeyen su tarife modeli, kırsal alanlardaki tarımsal sulama ihtiyacı ve elbette yıllardır yenilenmeyen altyapı neticesinde birçok yerleşim alanında susuzluk meydana gelmektedir. Diğer yandan Hatay'daki yıllık bazdaki su kaybımız %70 bandında gerçekleşmiştir.
HATSU Genel Müdürlüğü olarak her yıl şehrimizin birçok yerinde yaşamakta olduğumuz bahse konu susuzluk problemini ortadan kaldırmak amacıyla Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Mehmet Öntürk’ün liderliğinde yatırımlarımıza yön veriyoruz.
İşte bugün de burada işe başlama törenini gerçekleştirmekte olduğumuz Samandağ Tekebaşı Grubu içme suyu yatırımı ile yaklaşık 120 km uzunluğunda içme suyu altyapısını tamamlayarak ilk adımımızı atmış olacağız.
CİHANGİR: SÖZÜMÜZÜ TUTMANIN MUTLULUĞU İÇERİSİNDEYİZ
Sahadaki uygulamalarımızı, belediyelerimizle ve muhtarlarımızla koordineli olarak ortak akılla yürütüyoruz. Bu kapsamda, sağ olsun Samandağ Belediyesi Başkanı Emrah Başkanımız ziyaretimize geldiğinde mahallerimizdeki altyapı eksikliğinden bahsetmiş biz de kendisine 2025 yılı bitmeden sahada çalışmaya başlayacağımızın sözünü vermiştik. Bugün o sözümüzü de tutmanın mutluluğu içerisindeyiz.
Projede yapacağımız bir miktar keşif artışlarıyla ihtiyaç olan civar bölgelerde de çalışma yapmayı planlıyoruz. İnşallah işin süresi 2 yıl olmasına rağmen önümüzdeki yıl Ağustos ayı içerisinde işimizi tamamlayacağız. Yine proje kapsamındaki mahallelerimizin eksik atık su altyapısı ile atık su arıtma tesisi yapım işlerini de 2025 yılında ihale edeceğiz.
HATAY İÇİN 400 MİLYON AVROLUK BÜTÇE
Hatay genelinde Devletimizin İdaremize hibe olarak verdiği yaklaşık 400 milyon avroluk bir bütçeyi kullanıyoruz. Bu noktada Samandağ ilçemizin bir kısmı ile Defne ve Antakya ilçelerimiz için çok önemli olan ileri biyolojik atık su arıtma tesisi ile alakalı izin süreçlerini tamamlamış bulunmaktayız. Samandağ ilçemiz içinden geçen Asi Nehri ve devamındaki kumsal alanlarda kirliliğe sebep olan atık suyu arıtacak olan söz konusu tesisin ihalesini de yine 2025 yılında yapmış olacağız.
Netice itibariyle, 2025 yılı bizim ayağa kalktıktan sonra yürümeye ve koşmaya başlayacağımız bir yıl olacak diye temenni ediyoruz. Bu noktada personelimizle gece gündüz çalışıyor, gayret ediyoruz.
KARAÇAY: SAMANDAĞ’IN MAKÛS TALİHİ DEĞİŞİYOR
“Samandağ’da yapılacak her hizmet için teşekkür etmeyi, hizmet edeni takdir etmeyi bilmeliyiz.” diyerek konuşmasına başlayan Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay, “1 Nisan 2024’te bütün Samandağ halkının aklındaki soru şuydu: Samandağ makûs talihinin yani hizmet görmeme durumunun değişip değişmeyeceğiydi. Bugün itibarıyla sahada görülen somut gerçekler şunu söylüyor: Evet, Samandağ’ın makûs talihi değişecek.
KARAÇAY: SAMANDAĞ’IN KRONİK SORUNLARI GİDERİLİYOR
Karaçay, konuşmasının devamında “Yol genişletmeleri, yağmur suyu drenajları, büz döşemeleri ve zemin iyileştirme çalışmaları Samandağ Belediyesi tarafından yapıldıktan sonra Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından asfalt çalışması yapılmakta ve Samandağ'ın kronik sorunları giderilmektedir.” ifadelerine yer verdi.
10 YILDA YAPILMAYANLAR 6 AYDA YAPILDI
Hatay Büyükşehir Belediyesinin geçmiş 10 yıllık döneminde yapılmayanlar yeni dönemde sadece 6 ayda yapıldığına vurgu yapan Başkan Karaçay, “Peki, neler yapıldı? İngiliz Okulunun Caddesi, Samandağ Lisesinin çevre yolları, Yenimahalle Ova Caddesi, Yenimahalle Zuhur Türbesi yolu, Atatürk Mahallesi Suadiye Sokak, Yeşilyazı Sutaşı bağlantı yolu, Tekebaşı Sedye yolu, Sutaşı hastane yolu, Şöhret yolu, Tomruksuyu mezarlık yolu, Yeşilköy-Mızraklı bağlantı yolu, Uzunbağ-Mızraklı yolu ve tabii ki Çevlik Halk Plajı.
Bugünkü toplanma sebebimiz de Tekebaşı Grubu İçme Suyu Şebekesi projemiz için. Şu an listede 7 mahalle diye geçiyor ama 8 mahalle yapılacağını sözünü aldık. Meydan, Tekebaşı, Sutaşı, Kuşalanı, Yeşilköy ve Mızraklı mahallelerimizin içme suyu şebekesi yapımına başlandı. 2025 yılı itibarıyla kanalizasyon şebekeleri yapılacak. Burada Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Sayın Mehmet Öntürk'e, HATSU Genel Müdürümüz Fatih Cihangir'e, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Samandağ Belediyesi emekçilerine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
YAYMAN: 1 NİSAN’DA İCRAATLARIMIZA SAMANDAĞ’DAN BAŞLADIK
AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman yaptığı konuşmada ise “Başkanımız Mehmet Öntürk’ün 1 Nisan'dan itibaren söylediği en önemli söz şuydu: Biz hizmet kervanını, icraatlarımızı Samandağ'dan başlatacağız.” Hatay'da kullanmakta olduğumuz suyun %75’i maalesef kayıp kaçakta. Hatay'ın su ihtiyacının yaklaşık %90’ı kuyulardan sağlanıyor.
Biz geçen dönem burada kardeşiniz olarak Samandağ'ın sorunlarını takip etmeye ve o sorunlarla ilgilenmeye başlamıştık. Sutaşı, Mızraklı, Meydan, Çöğürlü, Kuşalanı, Koyunoğlu, Yeşilköy ve Tekebaşı’nda maalesef ama maalesef içme suyu yok. Afrika'nın yönetilemeyen ülkelerinde bile içme suyu sorunu bulunmamaktaydı. İşte, Öntürk Başkanımız ve Cumhur İttifakı bugün Samandağ’ın makûs talihini değiştiriyor ve değiştirmeye devam edeceğiz inşallah!” dedi.
YAYMAN: DURMAK YOK HİZMETE DEVAM
Milletvekili Yayman konuşmasına şöyle devam etti: İl başkanımızla, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımızla ve Cumhur İttifakımızla beraber Allah'a çok şükür herkese eşit hizmet diyeceğiz ve hizmet gitmeyen hiçbir yer kalmayacak. Cumhurbaşkanı’mızın bir sloganı var: Durmak Yok Çalışmaya Devam, Durmak Yok Hizmete Devam” İnşallah. Burada 7 mahalle artı Meydan Mahallesi ile 8 mahallenin ismini saymak kolay. Ama yaz günü gelip burada suyun akmadığı günleri hepimiz hatırlıyoruz.
YAYMAN: SU SORUNU TEMELLİ ÇÖZÜLECEK
Tekebaşı’nda, Yeşilköy'de, Sutaşında, Mızraklı'da, Kuşalanı’nda, Koyunoğlu'nda, Çöğürlü'de damla su yoktu. İnsanlar maalesef duş alamıyordu, içme suyu yoktu. Bugün bu konu temelli çözülecek. Burada Hatay'ın en önemli barajlarından bir tanesi var. Büyük Karaçay Barajı yapılmıştı. Su tutmuyordu, su tuttu. 50 milyon m3 su tutma kapasitesi var. Memba suyu kalitesinde bir su.
YAYMAN: O GÜNLER GERİDE KALDI
Baraj orada fakat maalesef, geçmiş Büyükşehir Belediye yönetimi o suyu dahi buraya getirmemişti. Öntürk Başkan ve ekibi inşallah, bu sorunları çözecek. Bugün temelini attığımız içme suyu projesinin en kısa zamanda açılışını da yaparız ve vatandaşlarımızı içme suyuyla buluştururuz. Çünkü maalesef ama maalesef uzay çağında burada içme suyu yok, yol yok, mezarlık yok, Sutaşı’ndaki mezarlık meselesini biliyorum, 5 yıl boyunca çözemedik. Çünkü maalesef gayriciddi bir Büyükşehir yönetimi vardı. O günler geride kaldı. Sadece Samandağ'ın değil, Hatay'ın da makûs talihi değişti ve değişmeye devam edecek.
Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha HATSU'ya, Hatay Büyükşehir Belediyemize ve Mehmet Öntürk Başkan’ımıza teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun; sağ olun, var olun.
“Samandağ Tekebaşı Grubu İçme Suyu Şebeke İnşaatı Yapım İşi” için yapılan proje tanıtım töreni günün anısına çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.
Not: Haberin video ve fotoğraflarını aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz:
Video: https://sendgb.com/58CenTJ9Zg7
Fotoğraf: https://we.tl/t-bi9ECmO0HF
ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz