Sanatın incelikli dili: Kaligrafi ile her satır sanat eserine dönüşüyor

Sanatın incelikli dili: Kaligrafi ile her satır sanat eserine dönüşüyor

Sanatın incelikli dili: Kaligrafi ile her satır sanat eserine dönüşüyor

Büyükşehir Belediyesi, Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde kaligrafi, harflerin estetikle dans ettiği bir sanat dalı olarak hayat buluyor. Kursiyerler, yalnızca yazıyı öğrenmekle kalmıyor, sabır ve zarafeti birleştirerek her satırı bir sanat eserine dönüştürüyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde kaligrafi sanatı, yazıya ruh katan bir miras olarak yeniden hayat buluyor.

Gelenekten modernliğe yolculuk
Kursiyerler, harflerin çizgilerle zarif bir uyum yakaladığı bu sanatla tanışarak, gelenekten modernliğe uzanan bir yolculuğa çıkıyor.

Kaligrafi sadece bir yazı tekniği değil, sabır ve sanatla şekillenen bir ifade biçimi haline geliyor.

Eserler sergilerde görücüye çıkıyor
Kaligrafi eğitimcisi Gürkan Eren, “Hat sanatı ve kaligrafi derslerinde eğitim veriyorum. Kaligrafi alanında başlangıç ve ileri düzey dersleri sunuyoruz. Başlangıç aşamasında öğrencilerimize italik yazı öğretiyor, ileri düzeyde ise Copperplate tarzında çalışmalar yapıyoruz. Sevdiğimiz şiirleri, ayetleri, sözleri ve hadisleri, çeşitli yazı stilleriyle yazıp yılsonunda düzenlediğimiz sergilerde paylaşıyoruz” dedi.

“Sanatla ruhumu dinlendiriyorum”
Yazıya olan ilgisini bu merkezde geliştirdiğini ifade eden kursiyer Şenol Yıldırım, “İki yıldır hat sanatı eğitimi alıyorum ve yazıya olan ilgimi burada daha da geliştirme fırsatı buldum. Sanatta zirveye ulaşmak gibi bir kavram olmadığı için sürekli öğreniyor ve kendimi geliştirmeye çaba gösteriyorum. Burası, günlük hayatın koşuşturmasından uzaklaşıp, tüm stresi geride bırakarak sadece sanatıma odaklandığım, adeta ruhumu dinlendirdiğim bir merkez” diye konuştu.

“Zihni ve ruhu dinlendiren sanat”
Öğrencilik yıllarından beri kaligrafinin ilgisini çektiğini dile getiren kursiyerlerden Esma Çökren, “Öğrencilik yıllarımdan beri kaligrafi sanatı ilgimi çekiyordu. Büyükşehir Belediyesi'nin bize böyle bir fırsat sunduğunu gördüğümde, bu sanatı öğrenmeye karar verdim. Kaligrafi hem zihni hem de ruhu dinlendiren bir sanat. Evde de burada da çalışırken büyük bir rahatlama hissediyorum. Yaşamın koşuşturmasından uzaklaşıp, adeta zamanın durduğu bir araya dönüşüyor. İnsan yaşlandıkça farklı sanatlarla uğraşmak ve bu sanatlar aracılığıyla eserler yaratmak, gerçekten çok özel bir deneyim” ifadelerini kullandı.

“Odaklanma ve sabrın önemini öğrendim”
Kaligrafi sanatında eğitim alan Rana Kutanis ise, “Kaligrafiyle tanışmam pandemi öncesine dayanıyor. İlkokul yıllarında güzel yazı dersleriyle başlayan ilgim, zamanla kaligrafi gibi sanatlara yönelmemi sağladı. Kendisini bu alanda geliştiren bir kişi, istediği ismi ya da kelimeyi sanatsal bir şekilde yazabilmenin mutluluğunu yaşıyor. Normal bir yazı yazarken başka şeylerle ilgilenebilirsiniz ancak kaligrafi yaparken tüm dikkatinizi yazıya vermeniz gerekir. Bu da bana, odaklanmanın ve sabrın önemini öğretti” şeklinde konuştu.

Kaligrafi sanatı nedir?
Kaligrafi sanatı, harflerin zarafetle dans ettiği ve yazının sanata dönüştüğü bir ifade biçimidir. İnce fırçaların ve özel mürekkeplerin ustalıkla buluştuğu sanat, sabır ve özenle şekillenir. Her çizgi, yalnızca bir harf değil, aynı zamanda estetik bir hikâye anlatır.


Sakarya,Sakarya Belediyesi
belediye365.com

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Zafer Partisi Kırıkkale İl Başkanlığı’ndan Açıklama: “Hukuksuz Şekilde İçeriye Alındı”

Ayşegül İzer’den yeni sergi: Hakikat Öncesi

Çevre Şehircilik'te 572 sözleşmeli personel işe yerleşti

'Zanaat Atölyeleri' yarıyılda kapılarını açtı

Bireysel travmalar toplumsal travmalara dönüşebiliyor!

Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame Ankara’da

Kocaeli İzmit'te çocukların ara tatili renkleniyor

Sivas'ta can dostlara 'sıcak' proje

Eski Milletvekili Gaytancıoğlu'na CHP'de yeni görev

Bursa Gemlik’in zeytinyağları Giresun'da

İstanbul Beşiktaş Belediyesi'nde yeni başkan belli oldu

Muğla'da yangında hayatını kaybedenler için lokma dağıttı

Bolu yangınında hayatını kaybeden Suyolcu ailesi İzmir'de defnedildi

Edirne Keşan'da trafiğe çözüm getirecek adım

İzmit'te babalara sertifikaları teslim edildi

Sakarya'da Hendek İkramiye’nin hattı yenileniyor

2024-2025 Eğitim-Öğretim yılının birinci dönem karne programı

Yeni silah sistemleri Kara Kuvvetleri'nin envanterinde

Bilim Konya’dan yarıyıl tatilinde "TEKNOFEST Robolig Kampı"

KARAKÖPRÜ'DE ÇOCUKLAR ROBOTİK KODLAMA ÖĞRENİYOR

Atakum Belediyesi bitkisel atık yağ toplama yarışmasının süresini uzattı