Serkan Ortatepe: "Sağlık parayla alınıp satılan bir şey olmamalıdır"

Serkan Ortatepe:

Yenilik Partisi Eskişehir İl Başkanı Serkan Ortatepe, sağlıkta özelleştirmenin yarattığı sorunlara ve denetimsizliğe dikkat çekerek, özel hastanelerin çoğalması ve randevu krizinin sağlıkta çürümeyi artırdığını belirtti.

UBA/(ESKİŞEHİR) -  Yenilik Partisi Eskişehir İl Başkanı Serkan Ortatepe şu ifadeleri kullandı;

“Abartılmış ve şişirilmiş faturalar, gereksiz tetkikler. Sağlık parayla alınan bir hizmete dönüşmemelidir. Bir doktor ya da uzmana emanet ediyorsunuz kendinizi. Ameliyat diyorsa, mecburen ameliyat olacaksınız. Çünkü bilmediğiniz bir konudan söz ediyoruz. Pazardan peynir alır gibi bir tercih yapmıyorsunuz. Bu nedenle devlet, sağlık sektörünün tam merkezinde olmak zorundadır. Sağlık parayla alınıp satılan bir şey olmamalıdır. Aksi takdirde bugünkü gibi skandallarla karşılaşırız. 

Özel hastanelerdeki yenidoğan yoğun bakım yatak sayısı, Sağlık Bakanlığı hastanelerindekinden daha fazla durumda. Özel hastanelerde 7 bin 248 yatak, devlet hastanelerinde ise 4 bin 748 yatak mevcut. Bu durum, sağlığın özel hastane patronlarının elinde olduğu bir sistemi yansıtıyor. 

Randevu krizi de bu sistemin bir başka yüzü. Randevu alamayan vatandaşlar mecburen özel hastanelere yöneliyor, parası olanlar özel hastanelere gidebiliyor, parası olmayanlar ise tedavi olamıyor. 2002 yılında özel hastanelerde yalnızca 992 yoğun bakım yatağı vardı. 2022’ye geldiğimizde bu sayı 18 kat artmış durumda. Neden mi? Çünkü özel hastaneler bu işten para kazanıyor. Artık hastalar müşteri olarak görülüyor. Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcunu ödeyemeyen 10 milyon insana Ocak ayından sonra haciz geleceği konuşuluyor. 

112 Acil Çağrı Merkezi'nde çalışan kişilerle ortak hareket ederek, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları öne sürülen çete haberi düştü gündeme. Yaklaşık bir buçuk yıldır devam eden soruşturma, 6 ay önce tutuklamalarla sonuçlandı ve iddianame hazırlandı. Ancak hastanelerin mühürlenmesi, ancak haberler ortaya çıktıktan sonra gerçekleşti. Şu anki Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun bu olaylar sırasında İstanbul İl Sağlık Müdürü olduğunu hatırlatmakta fayda var. Muhalefet Memişoğlu'na yükleniyor, ancak mesele sadece Memişoğlu ile sınırlı değil. Eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın özel hastaneler zinciri de bu süreçte tartışma konusu oldu. Sağlık Bakanlığı'nın özel hastaneler birimi, Fahrettin Koca'nın hastanelerini denetleyebilir mi? Sağlam ve güvenilir bir denetim mekanizması kurulmadığı takdirde sağlıkta çürüme kaçınılmaz oluyor. Bebek katliamı haberleri yüreğimizi burkmuştur. Bu olayların göz ardı edilmesi mümkün değildir. Ne yazık ki sağlıkta denetimsizlik bebeklerin hayatına mal oldu.”

KAYNAK: UBA HABER MERKEZİ



ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz