Sosyal medya şiddeti normalleştiriyor! Canlı yayında şiddet nelere yol açıyor?

Sosyal medya şiddeti normalleştiriyor! Canlı yayında şiddet nelere yol açıyor?

Sosyal medya şiddeti normalleştiriyor! Canlı yayında şiddet nelere yol açıyor?

Sosyal medyadan şiddetin canlı yayınlanmasının ve bu tür şiddet olaylarının artmasının, toplumsal sürekliliğin geleceği için ciddi bir risk oluşturduğunu kaydeden Sosyolog Dr. Berat Dağ, bu tür olayları önleyecek çözüm önerileri geliştirilemezse gelecekte şiddetin sıradanlaşmasının muhtemel olduğunu belirterek, önemli hususlara vurgu yaptı.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümünden Dr. Berat Dağ, sosyal medyada şiddet içerikli olayların canlı yayınlanmasının toplumda nasıl bir etki oluşturduğunu değerlendirdi.

Sosyal medya ve toplum arasındaki ilişkinin oldukça karmaşık olduğunun söylenebileceğini ifade eden Dr. Dağ, “Bu ilişki göz önünde bulundurulduğunda sosyal medyanın toplumsal olaylara nötr, olumsuz veya olumlu bir etkisi olabileceği düşünülebilir. Dolayısıyla sosyal medya, şiddet içerikli toplumsal olayların teşhisi ve çözüm sürecine etkide bulunabildiği gibi, yine belirtilen bu olayların normalleşmesi ve yaygınlaşmasında da etkili olabilir. Bu noktada karşılaşılan sosyal medya içeriklerinin nasıl değerlendirildiği sorusu önem kazanıyor" dedi.

TOPLUMSAL DUYARSIZLIK VE ŞİDDETİN NORMALLEŞMESİ

Sosyal medyada şiddet içerikli olaylara maruz kalmanın, toplumsal bir duyarsızlaşmaya neden olabileceğini belirten Dağ, “Bireylerin sosyal medyada sürekli olarak şiddet odaklı içeriklere maruz kalması, şiddete karşı toplumsal bir duyarsızlaşmayı da tetikleyebilir. Yani bireylerin sosyal medyada sıklıkla bu tür içeriklerle karşılaşması, söz gelimi, alelade bir çizgi film ile bir yaralama, cinayet veya katliam haberinin arasındaki farkı fark edememesine neden olabilir. Bu bağlamda şiddetin sıradan ve hatta güzel bir şey olarak gösterilmesine tepkisiz kalan veya rıza gösteren bireylerin iyi ve doğru olana ilişkin algısı değişecektir. Bugün sosyal medyanın katkısıyla birlikte dünya ölçeğinde toplumsal bir duyarsızlığın süreklileştiği ölçüde şiddetin öznesi haline gelen kitlelerin de ortaya çıkmaya başladığından söz etmek mümkündür.” diye konuştu.

SİLAHLI KAVGALARIN CANLI YAYINLANMASI…

Sosyal medyanın, tek başına toplumsal değerlerin geldiği konumun bir göstergesi olmadığına işaret eden Dr. Berat Dağ, “Çünkü toplumsal yaşam, sosyal medyanın doğrudan yansıtamayacağı ölçüde çoğul ve karmaşık yönler içerir. Bu nedenle toplumsal düzlemde dayanışmacı, rekabetçi ve çatışmacı ilişkilerin eşzamanlı bir biçimde süreklileştiği savunulabilir. Buna rağmen artık izlenebilir hale gelen bu tür şiddet olaylarının çoğalması, toplumsal sürekliliğin geleceği için açık bir riske de işaret etmektedir. Şayet bu tür olayları önleyecek çözüm önerileri geliştirilemezse gelecekte şiddeti sıradan, iyi, doğru ve güzel olarak değerlendiren kitlelerle karşılaşmak muhtemeldir.” diye konuştu.

TİKTOK ŞİDDET İÇERİKLERİNİN HIZLA YAYILMASINI NASIL KOLAYLAŞTIRIYOR?

TikTok gibi platformların, bireylerin birbiriyle saniyeler içinde çoklu etkileşimlere girebilmesini sağlayan bir niteliğe sahip olduğunu dile getiren Dağ, “Dolayısıyla bu platformlar çok kısa bir sürede herhangi bir içeriğin yayılmasını sağlayabilir. Buradaki asıl sorun, bu içeriklerin hızla yayılması bağlamında belirli bir temel, kural ve kontrole tâbi olmamasıyla ilişkilidir. Yani bu ve benzeri platformlardan hızla yayılan içeriklerin ne ölçüde güvenilir olduğu önemli bir soru konusudur. Bu nedenle sosyal medyadan yayılan şiddet bombardımanına alternatif oluşturan bir teknoloji üretimi ve tüketimi üzerine düşünmek her zaman için önemini korumaktadır.” dedi.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

BAŞKAN ÜNLÜCE’YE “ESKİŞEHİR SANAT ÖDÜLÜ”

YALOVA BELEDİYESİ’NDEN YEŞİL ALANLARDA PEYZAJ ÇALIŞMASI

Görgel, “Arslanbey Konağı ve Kasap Hali Ayağa Kalkıyor”

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN “ATATÜRK VE ANKARA” KONULU KONFERANS

Dünyaya gözünü yeni açan miniklerin ilk hediyesi Büyükşehir’den

Görgel: “Daha Sorunsuz Altyapı İçin Seferberliğimiz Sürüyor”

ZORLU, GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ’NE GİTTİ, HATALARI, EKSİKLERİ GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

Büyükşehir Belediyesi olumsuzluklara anında müdahale ediyor

Sürdürülebilir Turizm için Ortak Eylem Projesi Kapanış Toplantısı Gerçekleşecek

ESKİŞEHİR’DE YENİ YILA FOTOĞRAFLI MERHABA

Iğdır Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerinden, merkezde bulunan iş yerlerine, yılbaşı öncesi denetim yapıldı.

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MANSUR YAVAŞ’IN 27 ARALIK ATATÜRK’ÜN ANKARA’YA GELİŞİNİN 105. YILI MESAJI

Kayseri Büyükşehir ve ORAN'dan 2024 İstişare Toplantısı

BAŞKAN BALABAN: ‘4 AYDA 98 MİLYON KESİNTİYE UĞRADIK’

DUYURU

Başkan Kaya, Hasan Melek’i ziyaret etti

AK⭕️M’dan Van için kar yağışı uyarısı

Büyükşehir, Otellerin Personeline Turizm Tanıtım Programı Düzenledi

Bakanlık harekete geçti: Sosyal medyadaki taşınmaz/taşıt ilanlarına erişim engeli!

Artvin Valisi Ergün, Fen Lisesi'ni ziyaret etti

A400M: Nam-ı diğer Koca Yusuf!