Tarih: 12.11.2024 22:32

Süleyman Bakal: "Operatörlere sınırsız zam hakkı tanınmamalı"

Facebook Twitter Linked-in

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal şu ifadeleri kullandı;

GSM operatörlerinin tarifelerine yönelik şikayetler giderek artmakta. Bu şikayetler genelde dört grupta toplanıyor: Bir, GSM operatörlerinin tarifelerinin karmaşıklığı; iki, fiyatların yüksekliği; üç, alınan ücrete göre verilen hizmetin kalitesinin düşük olması; dört, tüketici mecburiyetinin kötüye kullanılması. Tüketiciler bu konularda tepkisiz kalmamalı. Elbette sosyal medyada seslerini duyurmalı; ancak resmi yollara başvurma hakları da var. Bilindiği gibi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna, ayrıca Ticaret Bakanlığına ve Rekabet Kurumuna başvuruda bulunabilirler. Bu başvuruları resmi kurumlar titizlikle incelemeli ve az sayıda GSM operatörünün tüketici mecburiyetini kötüye kullanmasını engellemelidir.

Haberleşme özgürlüğü bir kamusal hizmettir. Sonuçta, GSM operatörleri kamudan aldıkları lisanslarla bu hizmetleri yürütmektedir. Orta vadeli program, enflasyon ve enflasyon beklentilerine göre bir zam yapılmalıdır. Ancak serbest piyasa ekonomisi var diye operatörlere sınırsız zam hakkı tanınmamalıdır. GSM operatörlerinin tarifeleri Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylanmaktadır. Tüketiciler, bu onaylanmış tarifeler üzerinden sözleşme yapmaktadır. Burada asıl sorun, tüketicilerin ihtiyaçları olmayan paketleri almak zorunda kalmasıdır. Örneğin, bir tüketici sadece 500 dakika konuşma süresi kullanacaksa ve internet ya da SMS ihtiyacı yoksa, kendisine 500 dakikanın yanı sıra 10 GB internet ve 1000 SMS sunulmakta.Tüketici bunu almak istemediği halde böyle bir pakete mecbur bırakılmaktadır. Burada tüketiciye bir seçenek sunulmalı; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, yapılacak yasal bir düzenleme ile dakika, SMS ve gigabyte’ın üst limitini belirlemeli ve tüketiciye kendi ihtiyacına göre dakika, SMS ve gigabyte seçme imkanı tanımalıdır. Tüketici, GSM operatörlerinin paketlerine mecbur kalmamalıdır ve bu paketlerin dışında kendisine seçenek sunulmalıdır.

Altyapıya yatırım yapılmadığı yönünde de şikayetler var. Tüketiciler, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna şikayette bulunabilir. Eğer tüketici, bulunduğu yerde istenilen hızda internete erişemiyor, telefon görüşmesi yapamıyor ya da SMS gönderemiyorsa, bağlı bulunduğu ildeki Tüketici Hakem Heyetine başvurarak, ödediği ücreti ayıplı hizmetten dolayı geri alabilir.

Yasal düzenlemeler gerekiyorsa hükümetin bu konuya el atması gerekir. Toplumun dinamik bir yapısı var. Zamanla eskiyen yasalar ve mevzuat güncellenmelidir."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —