Tek işaret tek anlam için KO-MEK’te eğitim alıyor

Tek işaret tek anlam için KO-MEK’te eğitim alıyor

Tek işaret tek anlam için KO-MEK’te eğitim alıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları’nda geliştirilen özel yazılım ile 142 farklı işaret dilinin tek standartta birleştirilmesi hedefleniyor.

KOCAELİ (İGFA) - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları’na gelerek işaret dili öğrenmeye ve kendini geliştirmeye karar veren emekli Albay Gökalp Atılmış, 142 farklı işaret dilinin tek standartta birleştirilmesi için çalışma başlattı.

Bu kapsamda kendisi de bir yazılımcı olan ve Değirmendere KO-MEK Kurs Merkezi işaret dili branşında eğitim alan Gökalp Atılmış, “İşaret dili; işitme ya da konuşma yetisi kısıtlı olan kişilerin diğer kişilerle iletişim kurabilmesini sağlayan, görsel ve beden diliyle desteklenen sistemdir. Bu dil engelli bireylerin topluma daha iyi adapte olmalarını ve sosyal hayatta kendilerini daha iyi ifade etmelerini sağlar. İşaret dilinde de konuşma dilindeki gibi kelimelerin okunuşu ya da hareket biçimleri farklılık gösteriyor. Amacımız dünyanın her neresinde olursa olsun işaret dili ile konuşan herkesin farklılık göstermeden aynı anlamı anlamalarını sağlamak’’ dedi.

STANDART BİR DİL HEDEFLENİYOR

Son dönemde yapılan araştırmalara göre dünya çapında 142 farklı işaret dili bulunduğunu ifade eden Atılmış, “Bu kadar farklılığın olması dünyanın farklı noktalarında yaşayan işitme engelli bireylerin birbiri arasında iletişim kurmasını zorlaştırmaktadır. KO-MEK’te aldığım eğitimlerden sonra bu duruma kayıtsız kalmak istemedim ve yazılım konusunda neler yapabilirim diye düşündüm. İşaret dili ile yeni bir yazılım geliştirerek dünyanın her yerinde geçerli olacak standart bir dil oluşturmaya karar verdim” dedi.

Değirmendere KO-MEK kurs merkezinde kursiyer arkadaşları ile oldukça eğlenceli bir ortamda eğitim alan Gökalp Atılmış, standart bir işaret dili oluşturmak için çalışma yapmayı düşündüğünü belirterek, "İşaret dilinin sese, sesin de işaret diline çevrildiği yeni bir yazılım geliştirmek istiyorum. İşte bu noktada işaret dili öğrenerek insanların kendi içindeki duygularını yapay zeka ile işaret diline çevirmeyi başaran bir yazılım üzerinde çalışmak için projeler hazırlıyorum” dedi.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Büyükşehir, Azerbaycan Mahallesi’nin Ulaşım Ağını Titizlikle Örüyor

Osmangazili Öğrencilerden Robotik Kodlama Sergisi

Sakarya'da miniklere film dolu hafta sonu

Başkan Aras, İlber Ortaylı ile bir araya geldi̇

GAZİANTEP'E YENİ YATIRIM: NANE ELEME VE PAKETLEME TESİSİNİN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİ

Büyükşehir’in Engelsiz Çocuk Evi, Takdir Topluyor

BİLİM KONYA’DAN YARIYIL TATİLİNDE “TEKNOFEST ROBOLİG KAMPI"

Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz Başkan Altay'ı ziyaret etti

Muğla EMITT’e damga vurmaya hazır

Sakarya Güneşler’in içme suyu altyapısı yenileniyor

BAŞKAN ÇERÇİOĞLU’NDAN KARACASU’YA 487 MİLYON TL DEĞERİNDE YATIRIM

Başkan Büyükkılıç’a, Kapsamlı “Kentsel Dönüşüm Projeleri” Sunumu

AK⭕️M’DAN VAN GENELİ KAR YAĞIŞI, GİZLİ BUZLANMA, DON VE SİS DEĞERLENDİRMESİ

Sakarya’nın dev adamları Konya Gelişim’i konuk ediyor

Bakan Kacır Konya Selçuklu Belediyesi'ni ziyaret etti

Hendek, Kemaliye Mahallesi Nazım İmar Plan ve plan değişikliği

BAŞKAN ÇERÇİOĞLU’NDAN SÖKE’YE 1 MİLYAR 719 MİLYON TL DEĞERİNDE YATIRIM

Konya Meram Belediyesi, Bakanlarla önemli görüşmeler gerçekleştirdi

Bursa POMEM'de 388 bekçi yeminle göreve başladı

Anne ve çocuklarından ‘peri bebek’ sanatı

“Hizmet ve Proje Belediyesi” Büyükşehir, 1 Yılda Yarım Milyar TL'yi Aşkın 18 Projeye İmza Attı