Tezhip sanatı ile geçmişi gelecekle buluşturan eserler ortaya çıkıyor

Tezhip sanatı ile geçmişi gelecekle buluşturan eserler ortaya çıkıyor

Tezhip sanatı ile geçmişi gelecekle buluşturan eserler ortaya çıkıyor

Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde eğitimler devam ediyor. Tezhip eğitmeni Gülseren Toy, “Bu sanat, insanın elini, gözünü ve sabrını eğitmekle kalmaz, aynı zamanda ruhunu arındırarak manevi bir olgunluk kazandırır” dedi. Tezhip sanatında kursiyerler, günümüz bakışıyla bütünleştirerek geçmişle geleceği buluşturan eserler ortaya koyuyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi geleneksel sanatları yaşatma ve koruma görevini yerine getirmeye devam ediyor.

Zarif işçilik, modern bakış açısı
Şehrin sanat geleceğine yön veren Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde, tezhip sanatı can buluyor. Zarif işçilikle modern bakış açılarının harmanlandığı tezhip sanatında kursiyerler, günümüz bakışıyla bütünleştirerek geçmişle geleceği buluşturan eserler ortaya koyuyor.

Kursiyerler tezhip derslerinde kumaşa dokunan inci tanesi gibi, her çizgisiyle zarafet ve incelik yaratmayı, altın ve renkleri birleştirmeyi, en ince detaylara bile hayat vermeyi öğreniyorlar.

Tezhip sanatına olan sevgisi onu Güzel Sanatlar Fakültesine taşıdı
Geleneksel Sanatlar Merkezi’nde iki yıldır eğitim alan fizik öğretmeni 34 yaşındaki Büşra Köseler, “İki yıl önce kurslarına başladığım ihtisas merkezi sayesinde, tezhip sanatına olan sevgim daha da arttı. Buradaki hocalarımızın yönlendirmeleriyle bu yıl Güzel Sanatlar Fakültesi'ni kazandım. Hocalarıma bana verdikleri destek ve rehberlik için çok teşekkür ediyorum. Onların yardımları, bu başarıya ulaşmamda büyük rol oynadı” dedi.

“Sabrı öğrendim”
Tezhip Sanatı öğrencisi olan bilgisayar mühendisi 37 yaşındaki Zeynep Bayraktar ise, “10 yıl önce ihtisas merkeziyle tanıştım. İlk olarak eğitimime tasarım yöntemleri dersiyle başladım. Ardından kaligrafi dersiyle sanatsal yolculuğumda yeni bir kapı aralandı. Geçen yıl ise, sabrı öğrenmek ve gözlerimi daha farklı alanlarda eğitmek amacıyla tezhip sanatına adım attım. Bu dersler bana hem durmayı hem de sabrı öğretti. Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’ne ve Büyükşehir Belediyemize verdikleri destek için teşekkür ederim” dedi.

"Ruhumuzu rahatlatıyor”
37 yaşındaki butik pastacı Derya Göçer, “Öğrenci olarak geldiğim bu şehirde, sanata olan ilgim vardı. Ancak bu alanda çok fazla çalışma yapan bir merkez yoktu. Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi ile tanışmak, benim için büyük bir mutluluk kaynağı oldu. Tezhip ve katı sanatı gibi alanlara olan ilgim sayesinde, burada akademik hocalarımızdan değerli eğitimler alıyorum. Geleneksel sanatlarla uğraşmak, insanın ruhunu ve gönlünü sakinleştirip, kalbini huzura kavuşturan bir deneyimdir. Hayatın koşuşturmacasından uzaklaşıp içsel bir dinginlik bulmamıza yardımcı olan bu sanatlar, aynı zamanda ruhumuzu da rahatlatıyor” dedi.

“Manevi olgunluk kazandırıyor”
Tezhip eğitmeni Gülseren Toy ise, “Tezhip sanatı, kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’e gösterilen derin saygı ve sevginin bir ifadesi olarak, onu en güzel ve en değerli şekilde süslemek amacıyla ortaya çıkmış nadide bir sanat dalıdır. Bu sanat, insanın elini, gözünü ve sabrını eğitmekle kalmaz, aynı zamanda ruhunu arındırarak manevi bir olgunluk kazandırır. Kursiyerlerimiz burada tezhip sanatının önemini ve derinliğini keşfederken, yaptıkları işin kıymetini de idrak ediyorlar” diye konuştu.

Tezhip Sanatı nedir?
Tezhip, Osmanlı ve İslam sanatlarında kullanılan, kitap el yazmaları ve belgelerin süslenmesinde uygulanan ince bir bezeme sanatıdır. Kelime anlamı “altınlamak” olan tezhip, genellikle altın yaldız ve doğal boyalarla yapılan desenlerle zarif bir görünüm sunar. Geometrik motifler ve bitki figürleri üzerine yoğunlaşan tezhip estetik ve inceliğin simgesi olarak görülür. Yüzyıllardır süregelen bu gelenek, günümüzde hem geleneksel hem de modern tasarımlarla hayat bulmaya devam ediyor.

 


Sakarya,Sakarya Belediyesi
belediye365.com

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Osmangazi’de Sanat ve Kütüphane Çadıra Taşındı

Tarım ve Orman'dan sözleşmeli tarım uyuşmazlıklarına 'rehber'

Sakarya'da gençlerin yenilikçi 10 projesi belli oldu

İZGİM’de Tufting Atölyesi yeni girişimciler bekliyor

Ünlü Gazetecilerden Kayseri’ye ve Büyükşehir'in Faaliyetlerine Tam Not

BAŞKAN ÇERÇİOĞLU'NDAN SÖKE'DE ÇEVRE SEFERBERLİĞİ

Engeli ve sağlık sorunu olan adaylara ÖSYM'den başvuru kolaylığı

HİSAR-O'dan seri atışta tam isabet!

Popüler kore dizileri korece özel derse talebi yüzde 126 artırdı

Sosyal medyadan sonra sahaları da güzelleştirdi

HAK-İş Mardin'den 'vergi reformu' mesajı verdi

Mersin’in Denizi, Çevresi ve Doğası Büyükşehir’e Emanet

Hafızalara Kazınacak ‘3. Nergis Şenliği’ 7’den 70’e Unutulmaz Bir Gün Yaşattı

Muğla’nın tohumları Türkiye’nin topraklarıyla buluşuyor

Eğitimin Yıldızı 24 projeye mentorluk, networking ve iş birliği imkanı sunulacak

Sömestrda çocuklara güvenli ve eğitici bir keşif imkanı

Büyükşehir yaygın olan 3 kanser türünün erken teşhisi için uyardı

Büyükşehir KASKİ’nin Abonelerine Ödeme Kolaylığı Uygulaması, İlgi Görüyor

Müjdehan öğretmen 'Eğitimin Yıldızı' oldu

SGM’de Serviks Kanseri konuşuldu

Doç. Dr. Arslan: Gazze’nin yeniden inşa süreci yıllar sürebilir