Türk dünyasının iletişimi İstanbul'da güçleniyor

Türk dünyasının iletişimi İstanbul

Türk dünyasının iletişimi İstanbul'da güçleniyor

Türk dünyasının iletişimini güçlendirecek toplantı İstanbul’da devam ediyor.

İSTANBUL (İGFA) - Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ev sahipliğinde düzenlenen "Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Medya ve Enformasyondan Sorumlu Bakanlar ve Üst Düzey Yetkililer 4. Toplantısı" kapsamında Türk dünyasının oyuncu ve yönetmenleri İstanbul'da buluştu.

Öğleden sonra gerçekleştirilen "Türk Dünyasında Kamu Diplomasisinin Yükselen Gücü: Dizi-Film Sektörü" başlıklı oturumda, Türk dünyasından oyuncu ve yönetmenler sunum yaptı.

Oturumda konuşan İletişim Başkanlığı Kamu Diplomasisi Dairesi Başkanı Oğuz Güner, Türk dünyasının uluslararası siyasette her geçen gün daha fazla ilgi görmeye başladığını söyledi. Güner, sadece bölgesel hususlar değil küresel hususlar ve meselelerde de Türk dünyasının artık sesinin duyulduğunu, görünürlüğünün arttığını kaydederek, "Türk dünyasının rolü, bu bağlamda artık küresel bir tartışma konusu olmuş durumda. Artık bölgesel düzlemden çıkmış ve küresel bir zeminde tartışılır olmuştur. Tabii bu mesele uluslararası arenada daha fazla görünür olmaya başladı. Bu bizim için mutluluk verici bir gelişme. Bu bağlamda Türk dünyasının görünürlüğünün artması, uluslararası arenada daha bilinir olması için dizi ve film sektörüne özel bir ehemmiyet atfediyoruz" diye konuştu.

"UZMANLARA GÖRE TÜRK DÜNYASI META EVRENİNİ İNŞA ETMEKTE GEÇ KALMAMALI"

Türk Devletleri Teşkilatı Medya ve Enformasyondan Sorumlu Bakanlar ve Üst Düzey Yetkililer 4. Toplantısı'nda düzenlenen "Türk Dünyasının Dijital Geleceği: Metaverse" başlıklı panelde konuşan uzmanlar, Türk dünyasının meta evrenini inşa etmekte geç kalmaması gerektiğini belirtti. Moderatörlüğünü TRT Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Albayrak'ın yaptığı panele Azerbaycanlı Teknoblogger ve YouTuber Farid Pardashunas, IT Park Özbekistan Başkan Vekili Bahadır Ayupov, Kazakistan Haber Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Berik Uali, Har Group İcra Kurulu Başkanı Burak Soylu ile Kazakistan 10Tech Kurucu Başkanı Bauyryzhan Shalabekov katıldı.

Farid Pardashunas, metaversenin ne olduğu ve Türk dünyasının geleceğinde metaversenin nasıl gelişeceği gibi soruların son derece önemli olduğunu belirterek bu kavramın başta devletler olmak üzere tüm insanların ilgi alanlarından biri hâline geldiğini kaydetti. Kazakistan Haber Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Berik Uali ise Türkiye, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Azerbaycan'da medya kuruluşlarının iş birliği konusunda başarılı işlere imza attıklarını söyledi.

Bauyryzhan Shalabeko ise gerçek insanların bir araya geldiği metaversenin dijital bir pazara dönüşeceğini, iş görüşmeleri etkinliklerin bu üç boyutlu alemde gerçekleşeceğini ifade etti.

YAYINCILIKTA İŞ BİRLİĞİ OLANAKLARI GÖRÜŞÜLDÜ

Toplantı, İletişim Başkanlığı Medya Koordinatörü Mücahid Eker'in moderatörlüğünde, "Türk Dünyasının Ortak Gelecek Vizyonu Işığında Yayıncılıkta İş Birliği Olanakları" başlıklı panelle devam etti. Eker, Türk Devletleri Teşkilatı ve üye ülkeler arasındaki ilişkilerin mihenk taşlarından olan medya ve iletişim alanında iş birliğinin güçlenmesi için işletilen birçok mekanizma olduğunu ifade etti.

Medya ve iletişimin dinamik bir alan olduğuna, bu dinamik alandaki hızlı gelişmelerin önemli imkân ve fırsatlarla birlikte çeşitli tehdit ve zorlukları da beraberinde getirdiğine işaret eden Eker, bu fırsatları ortak faydaya dönüştürme ve zorluklarla ortak mücadele etme adına gerçekleştirilen toplantıların somut çıktılara da dönüştüğünü dile getirdi. Mücahid Eker, "Türk devletleri arasındaki yakınlık, yayıncılık alanında da yansıma buluyor. Yayıncılık alanında hâlâ ciddi bir iş birliği potansiyeli var. Ortak adımlarla bu ilişkileri yeni dönemde daha ileriye taşıyacağız." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Komitesi Üyesi Prof. Dr. Aygün Attar, akademide, sivil toplum alanında 1990 sonrası bağımsızlıklarını kazanan Türk devletlerinin bir arada olması için birçok platform oluşturulduğunu söyledi.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz