Türkiye tarımına Bursa'dan farklı bir bakış: Zengin toprakların fakiri olmayı hak etmiyoruz

Türkiye tarımına Bursa

Türkiye tarımına Bursa'dan farklı bir bakış: Zengin toprakların fakiri olmayı hak etmiyoruz

"Türkiye'de Gıda Güvenliği ve Tarım" konulu toplantıya katılan Dünya Gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, "Zengin toprakların fakir insanı olmayı hak etmiyoruz. Potansiyelimiz var ama değerlendiremiyoruz" dedi.

BURSA (İGFA)- Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD), “Türkiye’de Gıda Güvenliği ve Tarım” konulu Çekirge Toplantısı, gerçekleştirdi.

BUSİAD Evi bahçesinde gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, Bursa'nın Türkiye’nin üretim üssü olduğuna vurgu yapılarak, "Sadece sanayide değil, başta meyvecilik ve süt üretimi olmak üzere tarımda da. Tarım, turizm ve sanayinin birbirini engellemeden, sınırları, içerikleri belli ve tüm paydaşlarca kabul görmüş prensiplerle uyum içinde yaşamasını istiyoruz. Derdimiz üretim. Ama katma değeri yüksek verimli üretim. Hem tarımda hem turizmde hem de sanayide” dedi.

Küçükkayaların ardından konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Uyar Duman, Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu’nun raporu hakkında bilgiler vererek, raporda dile getirdikleri çözüm önerileri içinde, insana ilişkin olanların en önemlileri olduğunu düşündüğnü kaydetti. 

Türkiye’nin tarımsal verilerini paylaşarak başlayan Dünya Gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım ise, tarımın bu topraklarda başladığını kaydederek ,"Kuru meyve, yaş sebze ve meyvede kendimize yetenden fazlasını üretiyoruz. Problem yağlı tohumlarda. Ayçiçeğinin yüzde 64’ünü karşılayabiliyoruz. Hayvan yeminde çok kullanılan soyanın sadece yüzde 5'ini karşılayabiliyoruz” dedi.

Tarımın savunma sanayi kadar önemli olmasına rağmen tam desteklenmediğini öne süren Yıldırım, "Tarım yıllarca ekonominin üzerinde yük olarak görüldü. Hem sanayileşebiliriz hem tarımı kalkındırabiliriz. Rusya’dan hem buğday alıyoruz, hem S-400 alıyoruz" yorumunda bulundu.

Dünyada gıda kıtlığı söylemlerine ilişkin olarak da bilgiler veren Yıldırım, “Buğday bir silah olarak kullanılıyor. Paranız olsa da alamıyorsunuz. Üretimle ilgili dünyada büyük bir düşüş yok. Ama Çin çok büyük bir stok yaptı. Üretici ülkeler satmıyor. 287 milyon tok stok var ve bunun yarısı Çin’de. Buğday üretiminin yüzde 60’ını dört ülke yapıyor. Başka ürünlerde de öyle. Bu ülkeler satmıyorum deyince kriz çıkıyor” dedi.

Konuşmasının bir bölümünü de Bursa’ya ayıran Yıldırım, Bursa’nın meyveciliğin merkezi olduğunu ifade etti. “Bursa’dan olmasa da şeftali hala Bursa şeftalisi olarak satılır" diyen Yıldırım, "Siyah incir marka olacak düzeyde. Bursa dünyanın yaşadığı bir ikilemi yaşıyor. Sanayi ama nereye kadar? Tarım ama nereye kadar? Turizm ama nereye kadar? BUSİAD bunu çok iyi formülize etmiş. Potansiyelimiz var ama tarımda markamız yok” diye konuştu.

Yıldırım, öneriler bölümünde ise “Zengin toprakların fakir insanı olmayı hak etmiyoruz. Potansiyelimiz var ama değerlendiremiyoruz. Üretim seferberliğine ihtiyacımız var. Havza bazında üretim planlamasına ihtiyaç var. 2005 yılında tarbil diye bir proje gerçekleştirdi bakanlık. Dünyaya örnek olacak nitelikteydi. Ancak rafa kalktı. Gençlerde tarıma ilgi var. Envanter konusu çok önemli" dedi.

Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Yıldırım’a, BUSİAD Başkanı Küçükkayalar, Derviş Kahve Fincanı hediye etti.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

23 NİSAN’DA TOROSLAR’DA ŞENLİK VAR

BÜYÜKERŞEN’E BİR ONUR BELGESİ DAHA

TBMM çocuklara emanet

Ebeler koruyucu sağlık hizmetini sunamıyor

Manisa'da enerji verimliliğine yönelik önemli adım

Başkan Sezer koltuğunu Aslı Çırak’a devretti

Kentte, Troya Yarı Maratonu Heyecanı...

Çevre Şehircilik'ten afet bölgesinde 23 Nisan Şenliği

İzmir'de çocuk başkanlar koltuğa oturdu, isteklerini sıraladılar!

ALTINORDU BELEDİYESİ KIRSALDA SORUNLARI ORTADAN KALDIRIYOR

BAŞKAN ALTAY ŞEHİR MERKEZİNDE ESNAFLARI ZİYARET ETTİ

YUNUSEMRELİ MİNİKLER 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMINI DOYASIYA YAŞIYOR

İSTANBUL’DA BAHAR COŞKUSU LALE BAYRAMIYLA TAÇLANDI

İETT’DEN EĞİTİME DESTEK

YUNUS GÖZLEM ETKİNLİKLERİ BAŞLIYOR

Milli İrade Meydanı çocukların neşesi ile cıvıl cıvıl

Demre ile Starogard Arasında Kardeş Şehir Protokolünü İmzalandı

BAŞKAN ÜNLÜCE HALKLA BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR

Tiyatro Kasaba’dan Yenimuhacır’da unutulmaz çocuk oyunu

Bursa geleceğin sağlıklı nesilleri için İnegöl'de adım adım HOBA

Bursa Osmangazi'de ‘Böcek Bilim’ buluşması yapıldı