Ünlü tarihçi Hakan Erdem Sakarya'da tarihe yeni bir pencere açtı

Ünlü tarihçi Hakan Erdem Sakarya

Ünlü tarihçi Hakan Erdem Sakarya'da tarihe yeni bir pencere açtı

Sakaray Büyükşehir Belediyesi’nin Ocak Kültür Takvimi kapsamında “Batılılaşma Niçin Yetersiz Bir Kavram?” söyleşisinde Tarihçi Yazar Hakan Erdem, Osmanlı-Türk modernleşmesini ele alarak katılımcıları tarihte derin bir yolculuğa çıkardı.

SAKARYA (İGFA) - Sakarya Büyükşehir Belediyesi, her alanda Sakaryalıların bilgi birikimine katkı sunmak ve şehri sanatla, kültürle, sosyal yaşamla buluşturmak için programlar düzenliyor.

Tarihçi yazar Hakan Erdem, gerçekleştirdiği söyleşide Osmanlı-Türk modernleşmesinin temel meselelerini gündeme getirdi.

“Batılılaşma Niçin Yetersiz Bir Kavram” başlığı altında, batılılaşmanın modernleşmeyi açıklamakta yetersiz kaldığını vurgulayan Erdem, tarihsel sürece dair önemli tespitlerde bulundu.

Modernleşmenin ekonomik temellerine işaret eden Erdem, “Modernleşme dediğimiz şey, aslında bir ekonomik dönüşüm sürecidir. Yani toplumsal yapının, ekonomik temellerin değişmesiyle birlikte şekillenen bir süreçten bahsediyoruz. Batılılaşma ise daha çok kültürel bir değişimdir. Bu noktada modernleşme ve batılılaşma birbirine karıştırılıyor, oysa bu iki kavram aynı şey değildir” dedi.

Erdem modernleşme için gerekli kavramların üzerinde durarak, “Modernleşmeyi teknik veya ekonomik bir dönüşümden ibaret görmemek lazım. Modernleşme aynı zamanda bir organizasyon, bir iletişim sistemidir. Mesela modern devlet dediğimiz şey, parasal vergilerin toplandığı, iletişim ve ulaşım altyapısının gelişmiş olduğu, standardizasyonun sağlandığı bir yapıdır. Oysa modern dönem öncesi toplumlarda bu yoktu. İşte bu, modernleşme ile modern öncesi toplumlar arasındaki temel farktır” diye konuştu.

“BATILILAŞMA MODERNLEŞMENİN ÖN KOŞULU DEĞİLDİR”

Kavramların karşılaştırılmaması gerektiğini söyleyen Erdem, “Batılılaşma modernleşme için bir ön koşul değildir. Her toplum, kendi tarihsel ve coğrafi bağlamında modernleşme süreçlerini farklı şekillerde yaşayabilir. Önemli olan, bu kavramları doğru anlamak ve birbirine karıştırmamaktır” ifadelerini kullandı. Erdem, Osmanlı’da modern öncesi döneme özgü uygulamaların, toplumun ekonomik ve sosyal yapısını nasıl şekillendirdiğini detaylı bir şekilde anlattı.

İzleyiciler tarafından ilgiyle takip edilen söyleşi, Osmanlı-Türk modernleşmesine dair yeni bakış açıları sundu.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

ÜNYE BELEDİYESİ’NDEN VELİLERE KONFERANS, ÇOCUKLARA EĞLENCELİ OYUNLAR…

Bornova'da toprakta dayanışma, sofralarda umut

Muğla Milas'ta Çocuk Oyun Evi için ön kayıt zamanı

İzmirli minikler Hentbol Şenliği’nde buluştu

İzmir Kirazlıyalı’da ulaşımı kolaylaştırıyor

İZDENİZ'e Tübitak'tan proje desteği

Ziynet Sali'ye doğum günü sürprizi!

MARMARAKAF’ta Konuşan Başkan Büyükkılıç: “İş Garantili Kurslar Açıyoruz”

Nilüfer Kent Tiyatrosu'nun Oyun Yazma Programı’na başvurular başlıyor

Öğrenciler, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin Kapılarını Araladı

Bağcılarlı Sporculardan Büyük Başarı

Gebe düve desteği bilgilendirme toplantısı yapıldı

Bursa Büyükşehir’den çiftçiye büyük destek: Üreticiler sulama borularına kavuştu

Büyükşehir’in yangın eğitimleri sürüyor

Kayseri Talas'ta Millet Bahçesi'nde sona doğru

Kocagöz’den ADGİAD’a ziyaret

Geleneksek Bayramlaşma Programımızı Gerçekleştirdik

KAYSO üretimi güvenli alanlara taşıyacak

Kayseri Melikgazi zabıtasından pazar denetimi

Bilecik'te 5. geleneksel eğitim şenliğine geri sayım!

42 ilde 169 FETÖ'cüye gözaltı!