Veteriner Hekim Alkan, uyardı... Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli?

Veteriner Hekim Alkan, uyardı... Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli?

Yaklaşan kurban bayramı dolayısıyla açıklamalarda bulunan Dünya Türk Birliği Güney Marmara Bölge Başkanı Veteriner Hekim Ahmet Metin Alkan, hayvan alımı esnasında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

ENVER GÜLER

BURSA / UBA - Yaklaşan kurban bayramı dolayısıyla açıklamalarda bulunan Dünya Türk Birliği Güney Marmara Bölge Başkanı Veteriner Hekim Ahmet Metin Alkan, hayvan alımı esnasında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Kurban Bayramı yaklaşırken, kurbanlık hayvan almak isteyen vatandaşlarda arayışa başladı. Dünya Türk Birliği Güney Marmara Bölge Başkanı Veteriner Hekim Ahmet Metin Alkan, kurbanlık hayvan alacak vatandaşlara uyarılarda bulundu.

ALKAN; HASTALIK UYARISI YAPTI

Dünya Türk Birliği Güney Marmara Bölge Başkanı Veteriner Hekim Ahmet Metin Alkan şunları söyledi: “Kurbanlık hayvan satın alınırken hayvanların sağlıklı ve hayvan kayıt sistemine kayıtlı olmasına dikkat edilmesi büyük önem taşıyor. Kulak küpesi, veteriner sağlık raporu / hayvan pasaportu / nakil belgesi seçilmeli, gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık olarak seçilmemesi gerekmektedir. 

Bu çerçevede, gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık hayvan satış yerlerine girişlerine ve kurbanlık olarak kesimlerine izin verilmemektedir. Ayrıca, kurbanlık hayvan satış yerlerinde bulaşıcı ve salgın hastalık ya da sebebi belli olmayan hayvan ölümleri görüldüğünde; ilgili ve yetkili kişiler tarafından bölgenin mülki idare amiri veya Tarım ve Orman İl/İlçe müdürlüklerine bildirilmesi gerekmektedir.”

ALKAN; KURBANLIK ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Dünya Türk Birliği Güney Marmara Bölge Başkanı Veteriner Hekim Ahmet Metin Alkan sözlerine şöyle devam etti: “Kurbanlık seçilirken dikkat edilecek hususlar ise şu şekildedir; sığır, manda, koyun ve keçinin küpesinin olup olmadığına mutlaka bakılmalıdır. Çok zayıf, gebe veya yeni doğum yapmış, yüksek ateş, salyası ve gözde akıntısı ile pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan, öksürük ve nefes darlığı yaşayan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan, vücudunda yara, şişlik ve ödemi olan, cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı bulunan hayvanlar kesinlikle kurbanlık olarak alınmamalıdır.

Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmelidir. Kurbanlık koyun ve keçinin 1 yaşını, sığır ve mandanın 2 yaşını ve devenin ise 5 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Ancak 6 ayını tamamlayan koyun, 1 yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir. Sağlıklı hayvanların kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlıdır.

Bu vesileyle kurbanlarınızı Allah kabul etsin der, yaklaşan Kurban Bayramının sağlık, birlik beraberlik içinde geçmesini Allah’tan niyaz ederim."



ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz