Volkan patlamasına karşı neler yapılmalıdır?

Volkan patlamasına karşı neler yapılmalıdır?

Volkan patlamasına karşı neler yapılmalıdır?

Son günlerde Ege Denizi'nde artan sismik aktiviteler ve Santorini Adası'ndaki volkanik hareketlilik, bölgemizde olası volkanik patlamalarının etkileri konusunda farkındalığın artırılmasını gerekli kılıyor.

İSTANBUL (İGFA) - Uzman Doktor Hatice Anıktar; fazla deneyim sahibi olmadığımız volkan patlamaları konusunda toplum sağlığını korumak adına alınabilecek önlemlere ilişkin bilgiler paylaştı.

Volkan patlamaları oluştukları bölgede yol açtıkları hasarın yanı sıra çevre bölgelere de hava ve su yoluyla ulaşabilen çeşitli zararlar verebildiğine dikakti çeken Uzm. Dr. Anıktar, Volkanik küllerin solunması, ciddi ani nefes darlığı ile seyreden solunumsal alerjik reaksiyonları (bronkospazm, vb.) oluşturabildiğini, kül partikülleri gözlerde kaşıntı, kızarıklık ve tahrişe neden olduğunu söyledi.

Kül partikülleri ciltle temas ettiğinde zarar verebildiğini, kül yağışları, suyun kirlenmesine ya da su tesisatlarının tıkanıp hasar görmesine neden olabildiğine de dikkati çeken Uzm. Dr. Hatice Anıktar, alınabilecek önlemleri de şöyle sıraladı:

İç Mekânlarda Kalın: Kül yağışı riski varsa önemli ihtiyaçlarınızı öncesinde tedarik edin. Yağış başladıktan sonra mümkünse evde kalın ve kapı ile pencereleri kapalı tutun. Mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın ve temastan kaçının. Havalandırma ve klima sistemlerini mümkünse kapatın.

Havanın Nemlendirilmesi: Evin içinde bir miktar nem sağlamak (örneğin, nemlendirici kullanmak veya su dolu kaplar koymak) havadaki kül partiküllerini azaltabilir.

Koruyucu Ekipman Kullanın: Dışarı çıkmanız gerekiyorsa, partikül filtreli maskeler ve koruyucu gözlükler kullanın.

Su Kaynaklarını Koruyun: Yağmur suyu topluyorsanız, kül yağışı öncesinde su depolarınızın girişlerini kapatın. İçme suyu olarak, en az bir hafta yetecek miktarda suyu (kişi başına günde 3-4 litre) önceden depolayın.

Araç Kullanımına Dikkat Edin: Kül birikintileri yolları kayganlaştırabilir ve görüş mesafesini azaltabilir. Mecbur kalmadıkça araç kullanmaktan kaçının.

Gıda Güvenliği: Bahçenizde yetiştirdiğiniz sebze ve meyveleri tüketmeden önce temiz suyla iyice yıkayın.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

KIRSALDA BEREKET, HAYVANCILIĞA DESTEK PROJESİ'NE BAŞVURULAR BAŞLADI

İLAN

İLAN

Büyükşehir Belediyesi, Mobilyacılar Ve Gıda Sitelerine Ulaşımı Kolaylaştırıyor

PARALİMPİK MASA TENİSİ’NDE BÜYÜK BAŞARI

MERAM HOBİ BAHÇELERİ’NDE HAK SAHİPLERİ BELLİ OLDU

MUDANYA BELEDİYESİ’NDEN KAR MESAİSİ

Kepez’in genç sultanları deneyim kazandı

“Sarsıntı: Yasın Ritmi”

Belediye Başkanımız Özkan Çetinkaya, Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’yı Ziyaret Etti

Başkan Çetinkaya’dan 6 Şubat Depreminin 2. Yıl Dönümü Mesajı

Jandarma Vatandaşları KADES Uygulaması Hakkında Bilgilendirdi

AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN LİSELER ARASI BİLGİ VE KÜLTÜR YARIŞMASI

Bayraklı Belediyesinden ücretsiz psikolojik danışmanlık hizmeti

MUDANYA’DAN HATAY’A DAYANIŞMA ELİ

6 Şubat’ta yaşamını yitiren canlar AKOM önünde anıldı

EKREM İMAMOĞLU’NDAN AVCILAR’DA DEVAM EDEN PROJELERE İNCELEME GEZİSİ

AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI VE İLÇE BELEDİYE BAŞKANLARI AYDIN’DA OLASI AFETLERE KARŞI HAZIR

ÇERKEZKÖY HALK KART’IN SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

BELEDİYE, OLUMSUZLUKLARA KARŞI NÖBETTE

YUNUSEMRE’DE ŞUBAT AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI