Yapay zeka gazeteciler için de tehdit!

Yapay zeka gazeteciler için de tehdit!

Yapay zeka gazeteciler için de tehdit!

Teknoloji ve yapay zekanın gazeteciler için bir tehdide dönüşebileceği endişesini değerlendiren Prof. Dr. Süleyman İrvan, teknolojiden doğrudan etkilenen mesleklerden birinin de gazetecilik olduğunu söyledi.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, teknolojik gelişmeler ve yapay zekanın gazetecilerin yerini alıp almayacağını değerlendirdi.

Prof. Dr. Süleyman İrvan, teknolojiden doğrudan etkilenen mesleklerden birinin de gazetecilik mesleği olduğunu dile getirerek, haber sitelerinde günlük haber sayısı binlere ulaştığına dikkati çekti.

“Baskı teknolojisinin gelişmesi hem gazete tirajlarını olumlu etkiledi hem de daha kaliteli gazete baskısını mümkün hale geldi" diyen Prof. Dr. İrvan, "Bilgisayar ve internetle birlikte ise gazetecilik 7/24 haber yapılan bir mesleğe dönüştü. Bir günlük gazete günde ortalama 100 haber yayımlarken, haber sitelerinde bu sayı binlere ulaşıyor" dedi.

ROBOT GAZETECİLER BAZI ALANLARDA DAHA HIZLI VE DOĞRU HABER ÜRETİYOR

Yakın geçmişte özellikle Amerikan medyasında uygulama olanağı bulan robot gazetecilere dikkat çeken Prof. Dr. İrvan, bunun muhabirler için oluşturduğu tehditten söz edildiğini hatırlattı.

Robot gazetecilerin halen New York Times gibi gazetelerde finans haberleri, hava durumu haberleri, deprem haberleri, spor haberleri yapmaya devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. İrvan, “Bazı alanlarda gazetecilerden daha hızlı ve daha doğru haber üretebiliyorlar. Dolayısıyla gazetecilik açısından kaygı duymaya gerek yok, hatta toplumun bilgi ve haber ihtiyacı açısından bakıldığında olumlu bir gelişme olduğu bile söylenebilir.” dedi.     

KOPYALA-YAPIŞTIR YAPANLAR İŞSİZ KALACAK

Yapay zekanın daha fazla kullanım alanı bulmasıyla birlikte bazı gazetecilerin işsiz kalıp kalmayacağına ilişkin değerlendirmede de bulunan Prof. Dr. İrvan, “Kalabilir... Örneğin Türkiye’de çok yaygın bir pratik olan kopyala-yapıştır gazeteciliği yapan editörler işsiz kalabilir, hatta kalmalılar da. Yayımlanmış bir haberi kopyalayıp yapıştırmak için ‘insan gazeteciye’ ihtiyaç olmasa gerek. Yayımlanmış raporlardan haber yapan muhabirler de işsiz kalabilir. Ancak ChatGPT gibi yapay zeka uygulamalarının belli konuları bulup haber yapamaz. Onun için iyi gazetecilere ihtiyaç var.  Bir olay ya da konuyla ilgili yaşanan gelişmeleri aktarmak için de iyi gazeteciliğe ihtiyaç var.” diye konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: yapay zeka gazeteciler için de tehdit!

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Sakarya Taraklı yeni yüzüyle sakinlerden tam not aldı

Başkan Ovalıoğlu: Kadınlar karar verici konumda olmalı

'Renklerin İzine' Bursa LÖDER'in yanında

Bursa Gemlik'te CHP'den çocuk istismarına tepkili eylem

Trenlere milli check-up! Sistem Ankara'dan kontrol edilecek

Konya Selçuklu'nın yollarına konfor

Antalya'da gitar festivali sona erdi

Bilecik’te jandarma ve polisten ortak operasyon

Torunu Hasan Ali Yücel’in hayatı Bursa Osmangazi'de anlatıldı

Mardin Artuklu Belediyesi'nde toplu iş sözleşmesi imzalandı

Kayseri Büyükşehir bilişim ekibini belirledi

Güney Afrika ve Sri Lanka büyükelçileri Kayaşehir'i gezdi

Darıca Türkelispor son nefeste galibiyeti perçinledi

Bilecik'e AFAD Eğitim Merkezi kuruluyor

ORMEK, eğitimleriyle öne çıkıyor

İstanbul Üsküdar'da öğrencilere kırtasiye ve giysi desteği

Şair ve yazar Ahmet Ümit İzmirlilerle buluştu

Çatalpınar Maden Mahallesinde asfalt sevinci

İstanbul Bakırköylü kadınlara ücretsiz mamografi

Berkay İzmir'de sahne aldı

Mansur Yavaş'tan Başkan Seçer'e ziyaret