Yöreselde 'coğrafi' ürünler öne çıkıyor

Yöreselde

Yöreselde 'coğrafi' ürünler öne çıkıyor

Coğrafi işaretli ürün konusunda atağa geçen Türkiye’de 10 yıl önce 109 olan coğrafi işaretli ürün sayısı, 633’e yükseldi. 81 ilden daha önce birçok kişinin duymadığı yöresel ürünler tescil almak için sırada bekliyor.

İSTANBUL (İGFA) -Ürünün kalitesini koruyan, gelecek kuşaklara aktarımı kolaylaştıran, ihracata marka ve katma değer katan coğrafi işaret konusunda son yıllarda Türkiye’nin ciddi çalışmaları bulunuyor.

10 yıl önce 109 olan coğrafi işaretli ürün sayısı bugün 633’ü bulurken, ürünlerin dünya pazarındaki rekabet gücü kolaylaşıyor, Türkiye’nin de marka değeri artıyor.

Peynirden zeytinyağına, dokumadan fırıncılığa kadar 81 ilden farklı farklı kategorilerde ürünler coğrafi işaret alırken, AB’ye tescil konusunda da çalışmalar devam ediyor.

Aydın inciri, Aydın kestanesi, Malatya kayısısı ve Milas zeytinyağı AB’den tescil alırken, Gaziantep baklavasının AB’den tescil alması da baklavanın “Yunanlılara mı yoksa Türklere mi?” ait olduğu tartışmasına son vermişti.

Gelecek kuşaklara bilgi aktarımı ve kültürel değerler için de coğrafi işaretin önemine dikkat çeken Dış Patent Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Karaca, Adıyaman’dan Samsat taplaması, Karaman’dan Ermenek helvası gibi 81 ilden daha önce birçok kişinin duymadığı yöresel ürünlerin tescil almak için sırada beklediğini söyledi.

Coğrafi işaretli Kars gravyer peynirinin artık dünya arenasında diğer peynirle rekabet gücüne sahip olduğuna dikkati çeken Karaca, "Diğer ülkelerin gravyer peynirleriyle yarışarak kilogram başına katma değerini de artırdı. Aynı zamanda gastro turizmin hareketlenmesine de katkı sağladı. Bu yüzden belediyelerimizin bir an önce bölgelerindeki ürünlerin envanterlerini çıkarıp coğrafi işaret alma konusunda başvurularını bekliyoruz. Böylece coğrafi işaretle bölgelerine de ekonomik katkı sunabilecekler” dedi.

Karaca; Çumra kavunu, Malatya Pirpirimli acılı ayran, Yuntdağı el halısı, Midyat Zeynebi üzümü gibi birçok ürünün tescil alarak bölgelerin yıldızlarını parlatabileceğini sözlerine ekledi.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

KEMİAD 19. Genel Kurulu gerçekleştirildi

Romanya’da Kemer’e büyük ilgi

Merkez Esnaf Çarşısında Sona Gelindi

Tekirdağ'da öğrenciler ürettikleri fideleri köy kadınlarına ücretsiz dağıttı

Bursa Gemlik'te öğretmenlere ziyaret

Pençe Kilit'te 4 terörist etkisiz!

Elazığ’da Jandarma Personeli, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü Dolayısıyla Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Malatya'ya 6 ayda 15 milyar liralık yatırım

MEB'den 1. sınıflara yönelik etkinlik fasikülü

Konya Selçuklu'da anlamlı etkinlik

ODUNPAZARI BELEDİYE TİYATROSUNA 6 ÖDÜL

Türkiye İş Kadınları Derneği’nin projesine Halkbank desteği

Bursa İnegöl'de 'Genç Bakış' buluşmaları sürüyor

Bursa Karacabey'den eğitime ve çevreye destek

Türkiye'de ilk! Rugby ve eskrim takımı kuruldu

ŞEHİTKÂMİL’DEN DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ’NE ÖZEL KONSER

Aselsan'dan Savunma Sanayii'ne iki ayrı imza

BAŞKAN GÖKHAN YÜKSEL, COP29’DA KONUŞTU

Cüneyit Zorlu, Büyükşehir bütçesindeki faiz yüküne dikkat çekti

Türkiye 10 ayda 55 milyonu ağırladı... Ekim'in lideri Almanya oldu

Büyükşehir İle İlçeler Arasında Koordinasyon