Zarif desenler renklerle buluşarak birer harikaya dönüşüyor

Zarif desenler renklerle buluşarak birer harikaya dönüşüyor

Zarif desenler renklerle buluşarak birer harikaya dönüşüyor

Büyükşehir Belediyesi’nin SAMEK bünyesinde eğitim sunduğu Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi geleneksel bir dal olan çini sanatı için açtığı kursta vatandaşların sanatçı yönünü açığa çıkarıyor, renklerin zarif desenlerle buluşmasıyla birbirinden harika eserler ortaya çıkıyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde düzenlediği eğitimlerle geleneksel Türk sanatlarının yaşatılmasına önemli bir katkı sağlıyor.

Geleneksel Türk sanatları yaşatılıyor

SAMEK bünyesinde gerçekleştirilen eğitimlerle tezhip, sülüs, minyatür, cilt, çamur şekillendirme, çini, ahşap oyma, kufi, ebru, kaligrafi, hendesi tezyinat, sedef kakma, mesnevi, hat, katı, vitray, sır üstü porselen, çini ve ebru gibi geleneksel Türk sanatları geleceğe aktarılıyor.

77 kursiyer çini dersi alıyor
7’den 70’e herkesin katılabildiği SAMEK’in çini derslerinde kursiyerler, zarif desenler ve canlı renklerin birleştirmenin inceliklerini öğreniyor. Her yıl devam eden bu eğitim sanatçı ruhları keşfediyor, Sakaryalıların sanata ilk adımı attığı nokta oluyor.

Toplam 77 kursiyerin yer aldığı çini derslerinde usta eğitmenlerin rehberliğinde çini sanatının eşsiz dünyasına adım atılıyor.

“Çok severek ve isteyerek geliyorlar”
9 yılı aşkın süreden beri SAMEK’te eğitimci olan Raziye Dirim, “Burada eğitim gören öğrencilerimiz bu sanatı gerçekten severek ve büyük bir istekle öğrenmeye geliyorlar. Geleneksel Türk el sanatları arasında önemli bir yere sahip olan çini dersimizde şu anda kursiyerlerimiz sır altı tekniğiyle çalışmalarını sürdürüyorlar. Desen aşamasında olan öğrencilerimiz, özgün tasarımlarını oluşturabilmek için çizim yapıyorlar. Bu aşama hem teknik bilgi hem de yaratıcı düşünme becerilerini geliştirme açısından son derece değerli bir deneyim” dedi.

“Çevremden aldığım tavsiyeler üzerine geldim”
Çini kursiyeri Merve Köse ise, “Bursa’dan yeni geldim ve çevremden aldığım tavsiyeler üzerine çini sanatına başvuruda bulundum. Kursa olan talebin fazlalığını gördüm. Kursa kabul edilmek benim için büyük bir mutluluk kaynağı oldu. Hocalarımız hem akademik bilgi hem de deneyim açısından son derece donanımlı. Bu değerli eğitim süreci teknik ve sanatsal anlamda gelişimime katkı sağlıyor” diye konuştu.

“Aile ortamı içinde eğlenireken öğreniyoruz”
Çini sanatı kursunda eğitim alan Sema Azaklı, “Geleneksel sanatlara olan ilgim uzun yıllardır devam ediyor. Yoğun talep nedeniyle ancak bu yıl kaydımı yaptırabildim. Bu kursları herkese tavsiye ediyorum. Burada sosyalleşiyor ve kendimizi geliştiriyoruz. Aile ortamı içinde hem eğleniyor hem de öğreniyoruz” ifadelerini kullandı.

SAMEK, uzun yıllardır sanat öğrenmek isteyen binlerce kişinin meslek sahibi olmasını sağladı. Ücretsiz bu eğitimler, ayrıca tarihten günümüze Türkiye’nin kültürünü yansıtan birçok sanat dalı yeni nesillere aktarılıyor.

 


Sakarya,Sakarya Belediyesi
belediye365.com

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz