UBA - (ESKİŞEHİR) Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik şu ifadeleri kullandı;
Şu anda ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. İnşaat maliyetlerinin aşırı derecede arttığını görüyoruz. Bu, hem vatandaşlarımızın hem de müteahhitlerin ifadelerinden anlaşılıyor. İnşaatın en büyük giderleri demir ve çimento. Özellikle demir ve çimentonun kontrol edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Örneğin, bazı toptancılar demiri birkaç yıl önceden depolayıp, bugünkü fiyatlarla satarak aşırı kâr elde ediyorlar. Bu nedenle, bu malzemelerin fiyatlarının denetlenmesi gerekiyor.
İkinci olarak, iş gücü sıkıntısından bahsetmek istiyorum. Deprem bölgesine çok sayıda inşaat işçisi gittiği için, bizim gibi şehirlerde nitelikli inşaat işçisi bulmak zorlaştı. Bu da inşaat maliyetlerini artıran faktörlerden biri. Günlük yevmiyelerin 1.500-2.000 lira seviyelerine çıktığını duyuyoruz. Bu işçilerin meslek odaları tarafından eğitilerek sektöre kazandırılması gerektiğini düşünüyorum. Böylece maliyetlerin düşmesi sağlanabilir.
Bir diğer önemli konu ise arsa üretimi. Belediyelerin arsa üretmesi gerektiğine inanıyorum. Hazine arazilerinin inşaata açılması önemli, çünkü arsa payı inşaat maliyetlerinin büyük bir kısmını oluşturuyor. Arsa payı yüksek olunca, daire veya dükkan fiyatlarına otomatik olarak yansıyor. Devletin hazine arazilerini üretime açması, maliyetlerin düşmesine katkıda bulunacaktır.
Ayrıca, inşaatta elektrik ve su maliyetleri de ciddi bir sorun. Örneğin, evlerde suyun metreküpü 22 lira iken, inşaatlarda bu fiyat çok daha yüksek. Bugün itibari ile inşaat suyu 62 lira. Bir inşaatın 6 ay ya da 1 yıl sürdüğünü düşünürsek, bu tür maliyetler ciddi bir yük oluşturuyor. Bunların da gözden geçirilmesi gerekiyor ki, tüketicilere daha uygun fiyatlar yansıyabilsin.
Konut satışları açısından eylül ve ekim ayları beklediğimiz gibi geçmedi. Türkiye şu anda anormal bir durumdan geçiyor. Enflasyon çok yüksek, komşu ülkelerde savaşlar var. Altın ve dövizin yükseldiğini, banka faizlerinin arttığını görüyoruz. Bu yüzden insanlar yatırım yapmaktan çekiniyor. “Acaba yarın ne olur?” diye düşünüyorlar. Döviz 3-4 katına çıkar mı, altın fırlar mı? İnsanlar böyle bir beklenti içinde ve sıcak paraya erişim zor. Kredi çekmek isteyenler de bu yüzden zorlanıyor. Konut satışlarındaki düşüşlerin genel olarak sebepleri bunlar.”